Ti dve vprašanji kandidatom za delo na razgovoru postavi Jeff Bezos

Jeff Bezos je svoji nekdanji asistentki Ann Hiatt na razgovoru za delo postavil le dve vprašanji.

22.11.2021 ob 5:20 | Foto: Aude Guerrucci/Reuters | Avtor: E. N.

Ti dve vprašanji kandidatom za delo na razgovoru postavi Jeff Bezos

Ko beremo o najbogatejših zemljanih, se številke njihovih zaslužkov pišejo v milijardah, ob besedi milijarder pa zelo pogosto slišimo tudi ime Jeff Bezos. Enemu najbogatejših prebivalcev našega planeta – trenutno pred njim vodi le Elon Musk – je bogastvo prineslo podjetje Amazon, katerega je ustanovil že leta 1994.

Bezos se pogosto pojavlja v medijih, nedavno pa je o njem spregovorila tudi njegova nekdanja asistentka, ki je za medijsko hišo NCBC razkrila, kateri dve vprašanji ji je multimilijarder pred 19 leti zastavil na razgovoru za to pozicijo.

Le dve odločilni vprašanji

Ko je takrat uspešno prestala že nekaj krogov izločanja kandidatov, jo je do zaposlitve ločilo le še zadnje sito. Razgovor z direktorjem podjetja. Že na začetku ji je Jeff pojasnil, da ji bo zastavil le dve vprašanji. Prvo se je glasilo: »Želim, da oceniš, koliko steklenih površin je v Seattlu.«

Ann je takoj razbrala, da Bezos želi ugotoviti, na kakšen način razmišlja. Odgovora se je tako lotila precej sistematično. Najprej je ocenila, koliko ljudi živi v tem mestu, nato pa na podlagi tega poizkušala izračunati, približno koliko oken imajo v mestu stavbe in avtomobili. Jeff je vse njene odgovore zapisal na veliko tablo, nato pa sta skupaj preverila izračune. Ocena kandidatke je bila zelo blizu pravilnemu odgovoru.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Business Motivation Quotes (@sundarpichaiquotes)

Pri drugem vprašanju pa je danes drugega najbogatejšega zemljana zanimalo, kakšni so njeni karierni cilji. Dejala je, da se želi učiti in v podjetju razvijati svoje kompetence ter pridobivati nova znanja. »Razložila sem tudi, da ne vem, kako opravljati delo asistentke, a da se zavedam, kako pomembno je stopiti iz cone udobja,« je Hiattova povedala v intervjuju. Po tem odgovoru ji je Bezos takoj ponudil mesto v podjetju. Ko se Ann, ki ji je Jeff kasneje predal mesto izvršne direktorice, danes spominja tega razgovora, ocenjuje, da jo je takrat zaposlil zaradi ambicioznosti in želje, da sledi njegovemu tempu.

Hiattova je prepričana, da je ravno svojevrsten način izbiranja kandidatov Bezosa pripeljal do rekordnih uspehov. Nadvse uspešna pa je danes tudi Ann, ki vodi svoje podjetje, kjer svetuje najvplivnejšim direktorjem Silicijeve doline.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ann Hiatt (@annhiatt)

Preberite še: Trije krivični miti o delu na daljavo, ki so dokazano daleč od resnice

Morda vas zanima tudi: Če boš to vprašanje postavila na razgovoru za službo, te bodo zagotovo zaposlili


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)