Katarina Fajfar: Odstranila sem prsne vsadke in zaživela novo življenje

Slovenska podjetnica, ki nosi srce na pladnju. Katarina Fajfar je iskrena, pozitivna in marljiva. Vse te lastnosti so jo pripeljale do uspeha njene znamke Skin Fairytale.

2.10.2020 ob 5:50 | Foto: osebni arhiv

Slika avtorja - Petra  Kalan Piše:

Petra Kalan

petra.kalan@delo.si

Katarina Fajfar: Odstranila sem prsne vsadke in zaživela novo življenje

Ko sem prvič naletela na Katarino Fajfar, sem najprej opazila njeno neverjetno življenjsko energijo. Je ena tistih, ki te napolni s svojo pozitivnostjo in neverjetno predanostjo. Predvsem do svojega posla, družine in življenja, ki ga živi. Njena pot do sem pa je bila res pravi vrtiljak čustev in bojev. Največji boj je bila sama s sabo in svojo samopodobo. Brez dlake na jeziku deli vse svoje vzpone in padce. Iskreno prizna, da je imela v preteklosti težave s hrano, čustvi, težo, samopodobo in tudi z zdravjem.

Deli celo najbolj intimne trenutke, kako se je kot mlado dekle odločila za povečanje prsi in kako se je po desetletnem boju sama s svojim telesom odločila, da implantate odstrani. Z največjo radostjo pripoveduje o svojem podjetju, ki je zraslo v domači kuhinji in preseglo vse okvire. Z ljubeznijo pripoveduje o hčerki, ki je dopolnila sedem let in iskreno prizna, da je Instragram njen ventil, kjer zadnje čase deli misli in tako pomaga predvsem sebi, kar pa je najlepše, tudi drugim.

S Katarino sva spregovorili o njeni liniji pravljičnih krem, ki jih je poimenovala Skin Fairytale. Z njimi je na popolnoma naraven način pomagala številnim ženskam, mamicam in njihovim otrokom, ki se borijo z različnimi kožnimi težavami in vse to kot samouk. Njen edini učitelj je bil Google. Preden je pustila redno službo v vrtcu, je delala tudi z otroki s posebnimi potrebami, ko pa je ustvarjanje krem in mazil preseglo domačo kuhinjo, je službo pustila in sedaj uživa v življenju in svojem delu. Kljub mladosti ji zgodb ne zmanjka, tistih osebnih in tistih s poslovne poti, ki pa se seveda vse bolj prepletajo.

Za začetek mi povejte, kdo je Katarina Fajfar, kako bi se opisali?

Zdaj sem podjetnica. V prvi vrsti sem bila mamica, ki je imela željo po tem, da bi svojemu otroku ponudila naravno alternativo vsem zdravilom. Začelo se je s pleničnim izpuščajem pri moji hčerki, so mi zdravniki predpisovali od kortikosteroidov do antibiotikov, ki sem jih sprva seveda uporabila v dobri veri, da bi otroku pomagala. Kmalu sem se odločila, da poizkusim narediti nekaj svojega. V domači kuhinji sem namešala prvo mazilo za plenični izpuščaj, ki se je izkazal za učinkovito.

Svoja mazila je kot male testerje pošiljala mamicam s podobnimi težavami in vse so bile navdušene. Po uspehu s kremo je hitro prišlo povpraševanje po drugih mazilih. Takrat je Katarina prvič slišala tudi za atopični dermatitis. Tema jo je zelo zanimala in prebrala je številne vsebine, ki opisujejo to kožno bolezen. Ugotovila je, kako pomembna je prehrana pri takšnem obolenju in da je reakcija kože zgolj simptom, ki ga lahko blažimo s kremami. Njeno znanje je zavidljivo in kaj kmalu je odkrila, da na trgu ni podobnega mazila za tovrstne težave.

Kaj vse ste odkrili pri raziskovanju atopičnega dermatitisa?

Odkrila sem, kako je pomembna prehrana, da je pomembno odkriti alergen in telesu zagotoviti manko tudi pri samih prehranskih dopolnilih. V telesu je potrebno vzpostaviti ravnovesje, potem pa s kremami lahko delujemo na simptome kože. Imela sem en krog mamic, ki so imele otroke z dermatitisom in z njimi smo testirale posamezne sestavine. Vse tisto, kar sem prebrala, da je za suho kožo super, se je v praksi izkazalo, da dejansko še bolj izsuši kožo.

Takrat se je še bolj zakopala v delo in testiranje, saj je bila odločena, da pomaga mamicam v stiski. Ustvarila je drugo mazilo Atopicbalm, ki je »paradni konj« njenega podjetja, saj je na naraven način pomagala številnim otrokom s kožnimi težavami. Gre za mazilo, ki preprečuje širjenje ekcemov hkrati pa umiri srbečico in prepreči širjenje okužbe.

Uspeh kreme je bil neverjeten, vendar se je kmalu pojavila še potreba po vlažilnem produktu, saj je po uporabi Atopicbalma koža ostala suha. V tistem času sem odprla podjetje in razširila svojo ponudbo. Poiskala sem laboratorij, kjer smo začeli izdelovati tudi izdelke z vodo, ki so bili primerno zaščiteni in so bili primerni za otroško kožo. Zasnovali smo vlažilno kremo iz zelo podobnih sestavin, samo da so bili dodani še vlažilci, s katero so lahko mamice dodale še vlaženje.

Kakšni so odzivi strank?

Moj namen ni samo, da prodam izdelek. Moj namen je, da pridobim zaupanje strank in da se vedno znova vračajo k meni, tudi ko ne rabijo več izdelkov za dermatitis. Želim voditi podjetje, ki je zaupanja vredno in da bodo ljudje posegali tudi po drugih izdelkih, ki jih ponujamo. Cilj je, da se atopijskega dermatitisa čimprej znebijo, in če lahko k temu pripomorem, mi to še več pomeni.

Kakšni so načrti vašega podjetja za naprej? Kam si želite, da bo zapeljala vaša poslovna pot?

Zelo si želim razširiti podjetje na področje lepotilne linije, se pravi od nege obraza do čistilcev za obraz, krem in serumov za obraz. Tudi kreme za telo, trenutno delamo tudi na maslih za telo. Radi bi se nekoliko usmerili tudi v negovalno in lepotilno linijo. Prioriteta pa še vedno ostaja terapevtska linija.

Na svojem osebnem Instagramu ste znani po udarnih objavah, velik poudarek je na pozitivni samopodobi in samozavesti. Kaj vam pomeni to izražanje na družbenih omrežjih?

Od nekdaj sem si želela biti igralka. Zelo sem se videla v igralskih in pevskih vodah, ker sem ena taka umetniška duša. Zelo rada se izražam in družabna omrežja mi res pomagajo, da lahko izražam to svojo plat. Nimam se za nekega influencerja, ampak se zavedam, da imam vpliv na ljudi. Vse, kar pišem na svojem profilu, je v tudi pomoč sebi. Sama se bila v preteklosti polna kompleksov in delam na sebi, s temi zapisi pa tudi druge ženske opominjam, da se morajo imeti rade. Ne glede na to, kako so videti. Če se v svoji koži počutimo dobro, se to odraža na vseh področjih. Razlika je, če delaš z ljubeznijo do sebe ali s prezirom. Važno je, kako ti vidiš samo sebe in kako se prezentiraš. Če se vidiš lepo, vredno ljubezni potem tako deluješ tudi na ljudi okoli sebe. Jaz sem si dolgo govorila, ko bom shujšala, bo vse drugače in hujšala sem leta in leta. Mislim, da ni diete, ki je ne bi preizkusila, in vse to je pustilo na meni pečat. Enkrat mi je pač prekipelo in sem si rekla, dovolj je. Začela sem delati na sebi in življenje se mi je spremenilo. Jaz sebe ne vidim kot debelo, ampak pravim, da sem polna ljubezni.

 

Iskreno nam tudi prizna, da se je dolga leta v hrano zatekala zaradi čustev in da je po letih nezdravega odnosa s hrano, poiskala psihoterapevtsko pomoč, kjer je razrešila določene vzorce. Trudila se je ugajati drugim, ne sebi. Ko se je nehala truditi za druge, ampak je sebe postavila na prvo mesto, se ji je odprl čisto nov svet.

Javno ste delili tudi svojo zgodbo s prsnimi vsadki in kasneje njihovo odstranitvijo. Kako to, da ste delili tako intimno zgodbo?

Jaz ničesar ne skrivam in tudi to zgodbo sem delila, saj je bila to ena teh izkušenj v življenju, ki je nastala zaradi tega, ker sem želela ugajati drugim. Zaradi nedelujoče ščitnice se mi je pri trinajstih letih ustavila rast prsi. To mi je povzročalo velike stiske. Pred vsakim fantom, ki sem ga imela, me je bilo sram, če sem samo pomislila, da bi se morala pred njim sleči. Prav zaradi majhnih prsi. Starše sem takrat prepričala, da sta mi dovolila operacijo prsi. Prepričana sem bila, da bom z novimi prsmi lepša in bolj sprejeta. Verjela sem,  da bo zaradi tega vse boljše kot prej.

Kje pa se je vse skupaj zalomilo?

Jaz sem dobila vsadke in bila se presrečna, ampak v roku nekaj mesecev se mi je začelo rušiti zdravje. Hodila sem od enega zdravnika do drugega, vendar nobeni testi niso pokazali, kaj bi lahko bil problem. Preizkusila sem tudi alternativo, vendar mi nihče ni znal pomagati. Vsi so videli, da je v telesu neko vnetje, vendar ni bilo nobenega zaključka. Po desetih letih, ko sem potrošila tudi ogromno denarja, da bi se pozdravila, sem prišla do zdravnice, ki je le odkrila, kaj je narobe. Po pregledu izvidov najprej ni vedela, kaj bi lahko bilo, ko pa sem povedala, da imam vsadke, je takoj postavila diagnozo.

Sledilo je soočenje s kruto realnostjo, saj je bila rešitev odstranitev prsnih vsadkov. Kot nam je priznala Katarina, se ji je takrat podrl svet, ampak vedela je, da mora to narediti. Odstranitev implantatov je bila še zadnja rešilna bilka, ki je zanjo predstavljala okno v boljši jutri. Poseg je uspešno prestala, prsi pa so ji oblikovali z lastno maščobo. Posega ne obžaluje, saj se ji je zdravstveno stanje od odstranitve spremenilo za 90 odstotkov.

S tem, ko sem delila svojo zgodbo, se nekateri niso strinjali. Govorili so mi, da naj pomislim na svoje podjetje in da naj ne razlagam tega. Na to se nisem ozirala, to je moja zgodba in s tem se dotaknem žensk in tudi tega, da se zavedajo, da jim vsadki ne bodo spremenili življenja na boljše. Odzvalo se je ogromno punc, ki so imele podobne težave, vsaj 40 jih je z mano delilo osebno zgodbo. Pravijo, da to ni pogosto… to ni res, težava je v tem, da se ne govori o takšnih težavah.

Ste tudi mama 7-letnice. Kaj si želite za svojo hčer, kaj je tisto, kar bi ji radi predali kot popotnico za življenje?

Želim ji dati žensko samozavest in ponos. Večkrat ji povem, da je lepa, da je OK takšna, kot je. Poglavitno mi je to, da jo naučim se imeti rada. Se pa zavedam, da moram najprej to storiti sama. Ne želim, da karkoli na sebi vidi kot napako. Da ji dam vedeti, da sem ji vedno na voljo za težke stvari. Želim, da se ob meni počuti varno in da se zaveda, da lahko k meni pride kadarkoli.

Kakšen pa bi bil vaš nasvet ženskam, ki se odločajo za samostojno podjetniško pot?

Nikoli ne poslušajte drugih, ki govorijo, da tega ne zmorejo, da je pretežko in da je preveč konkurence. Meni so rekli, ne delaj krem, ker jih dela že vsak »ta drug«. Seveda jih, ampak ni vsak jaz. Tukaj sem jaz in moja duša. Za izdelkom samim stoji ogromno drugih stvari. Stoji energija človeka, ki izdelek prodaja, njegov karakter, njegova duša, … Lahko je isti izdelek pa bo druga energija dosegla drugačne rezultate. Delaš tisto, v čemer si dober. Za vse ostale stvari si lahko poiščeš pomoč. Vsaka zmore!

Preberite še: Iza Logar o hrani in stresu v Masterchef kuhinji: Še huje je, kot je videti

Morda vas zanima tudi: BucketList: »brca v rit« za pobeg iz rutine in uresničitev sanj


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)