Kako dolgo morate počakati, preden skočita med rjuhe?

Raziskav ni veliko, tudi tiste, ki so bile opravljene pa dajejo povsem različne odgovore.

11.2.2017 ob 6:20

love_shutterstock_354146012.jpg

Sta sveže in noro zaljubljena. Od iskric med vama, se že kreše, a vseeno vas nekaj zadržuje. Eno izmed najpogostejših in najtežjih vprašanj, s katerim se srečata vsaka sveža zaljubljenca je gotovo to, kdaj je pravi čas, da skočita med rjuhe? Če ste bili prepričani, da obstaja kakšen univerzalni odgovor na to vprašanje, vas moramo razočarati. Odgovor je zapleten, saj so nekateri na ta korak pripravljeni že po nekaj zmenkih, spet drugi čakajo več mesecev.

Razlog, zakaj je tako težko postaviti odgovor na to vprašanje je ta, da na tem področju ni bilo opravljenih veliko raziskav. V tiste, ki so jih opravili, pa so v večini vključeni študentje in poročeni pari, poroča Independent.co.uk.

Da ne bo šlo po zlu

V začetku leta 2000 je profesorica Sandra Metts na univerzi Illinois opravila raziskavo o tem, ali je preden pride do spolnih odnosov dobro imeti tudi čustveno povezavo – natančneje, ali je bolje reči ljubim te, preden pride do spolnega akta. In ugotovila je, da ima ta čustvena poveza močno pozitivno vlogo pri tem, kako bo šlo v razmerju.

PREBERITE še // Iskrena mnenja o seksu za eno noč
 

shutterstock_499266709.jpg

V svoji raziskavi, v katero je vključila 300 moških in žensk, je ugotovila, da je bilo pri tistih, ki so najprej imeli spolni odnos in si šele na to izrekli besedo ljubim te, veliko neprijetnih trenutkov, tudi opravičevanj.

Temu vprašanju posvečajo veliko pozornosti tudi psihoterapevti. Toni Coleman meni, da so čustva pogoj za graditev kakršnegakoli odnosa. Psihoterapevt Barton Goldsmith pa dodaja, da je ključno, da par ne hiti. Povedano drugače, bolje je, da čakata dlje, saj bosta tako oba bolj vedela, kaj hočeta od razmerja. A vprašanje ostaja, kako dolgo, je dovolj dolgo?

PREBERITE še // Vprašanja, na katera si morate odgovoriti, preden izpoveste ljubezen

Primer ena: čakajte tako dolgo, kolikor je mogoče

Raziskava iz leta 2010, ki jo je opravil Dean Busby, direktor šole za življenje na bringhamski univerzi je ugotovil, da dlje ko čakate, še posebej, če nameravate čakati do poroke, bolj stabilno in zadovoljivo bo vaše razmerje. Ob tem je potrebno še povedati, da je raziskava nastala pod sponzorstvom institucije, ki zagovarja vzdržnost do poroke.

Primer dve: počakajte nekaj mesecev

Po izkušnjah psihoterapevtke Toni Coleman je dobro, da par počaka vsaj tri mesece, oziroma tako dolgo, da mine obdobje sveže zaljubljenosti. To obdobje je obdobje, ko so čustva zelo močna in intenzivna, zato se zdi, da nič ne more iti narobe. »Ko to obdobje mine, stojiš bolj na realnih tleh,« je dejala.

Primer tri: počakajte nekaj tednov

Psihoterapevt Goldsmith pa meni drugače. Pravi, da je takrat, ko je obdobja sveže zaljubljenosti konec, že prepozno za prvo spolno raziskovanje. Leta 2012 je študija pokazala, da lahko v tem času usahne želja po spolnosti, še posebej pri ženskah.

Po njegovih izkušnjah je že 36 ur, ki jih partnerja preživita skupaj dovolj, da se odločita za spolni odnos. To pomeni, da bi bilo dovolj že večerja in vikend, ki ga preživita skupaj.

Avtor: P. Pa.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)