Kaj se v resnici zgodi med spolno abstinenco

Glede spolne abstinence kroži nemalo mitov.

19.6.2022 ob 5:27 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj se v resnici zgodi med spolno abstinenco

Spolna abstinenca. Nekateri se zanjo odločijo zavestno, druge vanjo prisilijo okoliščine, a ne glede na to, ali gre za namerno ali nenamerno odrekanje seksu, spolna abstinenca prinaša posledice, o katerih se pogosto govori.

Vendar pa glede seksualne suše kroži kar nekaj mitov. Nekaj najpogostejših utemeljeno zavrača portal News18.com.

Ponovno se pojavi deviška kožica

Prepričanje, da se ob dolgotrajnem odrekanju seksu znova pojavi deviška kožica, je povsem zmotno.

"Lahko se zgodi, da vaginalne stene po daljši odsotnosti seksa postanejo manj prožne in čvrstejše. Prav tako je zaradi zadrege potem, ko se vračate na stara pota, verjetna vaginalna suhost, vse to pomeni, da je penetracija v nekaj prvih poskusih manj prijetna in lahko tudi boleča, zagotovo pa to ni posledica na novo zrasle deviške kožice.

Ta se v nobenem primeru ne pojavi znova," navaja seksologinja Jessica O'Reilly.

Libido bo nižji

Libido pri posameznikih vedno niha. Njegovo nihanje je posledice zdravja, hormonskega delovanja, splošne klime v odnosu, stopnje stresa, preobremenjenosti in še bi lahko naštevali.

Ni pa nizek libido posledica spolne abstinence. To, da si, če dolgo ne boste seksali, telesne ljubezni ne boste več želeli, je torej le še en mit.

Fizično zdravje bo slabše

Res je, seks je oblika telovadbe in zato, tako kot vsaka telesna aktivnost, pozitivno vpliva na zdravje srca, pljuč, na mišice in na odpornost.

Vendar je za dobro delovanje teh in za splošno zdravje mogoče poskrbeti tudi brez njega, z drugimi oblikami vadbe. Torej: spolna abstinenca ni nujno pogoj za slabše zdravje.

Mentalno zdravje bo slabše

Dejstvo je, da spolna aktivnost vpliva na duševno zdravje in povezava je tudi obratna: težave v duševnem zdravju se odražajo na nižjem libidu.

A seks sam po sebi še zdaleč ni pogoj za dobro mentalno zdravje. Vse njegove pozitivne učinke nanj, kot so manj stresa, boljše počutje, višja samozavest je, tako kot to velja pri fizičnem zdravju, mogoče doseči tudi na drugačne načine, med katere med drugim sodijo fizična aktivnost ter sprostitvene tehnike.

Vagina bo bolj suha

To pa drži. Pri ženskah, pri katerih je dlje časa odstotna vaginalna stimulacija, se pojavi suhost vagine, ki naj ne bo ovira za seks, je pa po daljši abstinenci priporočljiva uporaba lubrikanta.

Preberite še: »Leto dni sem seksala vsak dan in zgodilo se je tole« (resnična izpoved)

Morda vas zanima tudi: Zakaj nič več ne seksava (resnične izpovedi žensk)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)