Spolna abstinenca za srečno zvezo

Čeprav je spolno življenje en od temeljev zveze, odnosu koristi tudi namerno odrekanje seksu.

18.11.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Spolna abstinenca za srečno zvezo

Zakoni ali razmerja brez seksa niso redkost. Kajti čeprav je seksualno življenje en od temeljev kvalitetne zveze, se ob vseh vsakodnevnih obveznostih in zadolžitvah velikokrat zgodi, da intima pristane na stranskem tiru partnerskega odnosa. Rešitev v tem primeru predstavlja načrtovani seks, s pomočjo katerega par znova najde čas za tisto, kar ga je povezovalo nekoč.

Na drugi strani pa tudi spolna abstinenca lahko koristi zvezi. Vendar le, kadar je, tako kot včasih seks, načrtovana. Tako imenovani seksualni post priporoča spolna terapevtka Vanessa Marin. Ta parom svetuje, naj občasno določijo časovno obdobje, v katerem bo intimni akt prepovedan.

Zakaj pomaga?

"Spolno življenje praviloma cveti v prvih letih zveze. Nato se vanj prikrade rutina, kar ima lahko poguben učinek na intimo in na odnos na sploh," navaja Marinova. Prav v tem tiči razlog za seksualni post:

"Namerno se odpovedati seksu je nekako tako, kot bi pritisnili gumb za reset v spolnem življenju. Za vsak par je to neprecenljiva izkušnja, saj dejstvo, da si partnerja ne moreta skočiti v strasten objem vsakič, ko se jima zljubi, med njima gradi spolno kemijo, erotično pričakovanje in tudi medsebojno povezavo.

 

Abstinenca partnerja, ki se zanjo odločita prav tako spomni, da obstaja veliko različnih načinov za izkazovanje naklonjenosti in da ta še zdaleč ni pogojena zgolj s seksom. V ospredje stopijo poljubi, objemi, tudi pogovori o tem, kaj bi želela poskusiti v postelji tedaj, ko se obdobje suše konča."

Terapevtka svojim strankam pogosto predlaga spolno abstinenco z namenom, da bi se z njeno pomočjo bolje spoznali, se tesneje povezali na vseh nivojih odnosa in tudi kot priložnost za premislek, česa si v spolnosti želijo in kaj bi na tem področju spremenili.

Idealne dolžine ni

"Stranke me velikokrat vprašajo, kako dolgo naj bi zadeva trajala. Povem jim, da univerzalne formule ni, dobra smernica pa je potrojitev časa, ki ga sicer preživita brez spolnosti. Če torej običajno seksata enkrat na teden, naj namerna abstinenca traja tri tedne," svetuje terapevtka.

Ena največjih razlik med načrtovanim in nenačrtovanim odrekanjem seksu je v tem, da je prvo namerno in se z njo strinjata oba partnerja. V tem času se izogibata vsaki obliki spolnega odnosa, ni pa prepovedan telesni stik. Seveda ta ne sme pripeljati predaleč. Kajti omenjeni način koristi le, v kolikor oba partnerja dosledno sledita nameri.

Povzeto po portalu 24.sata

Preberite še: Moška sperma lahko koristi zdravju žensk (vendar ne vedno)

Morda vas zanima tudi: Trenutek, ko sem vedela, da je konec: Med porodom mi je rekel, naj bom tišja (osebne izpovedi)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)