Jona Bednjanec, oblikovalka, ki prihaja na LJFW: "Pri pletenju gre malokdaj vse gladko"

Jona Bednjanec je oblikovalka pletenin, ki rada uporablja barve in vzorce ter raziskuje na področju tehnologije pletenja. Aprila bomo njeno samostojno kolekcijo lahko videli na Ljubljanskem tednu mode – LJFW, še preden jo pošlje na modno brv, pa smo z njo poklepetali o njenem ustvarjanju.

31.3.2019 ob 4:05

jona_ljfw_moda_trendi_pletenina.jpg

Jona Bednjanec je oblikovalka, ki stoji za pisanimi pleteninami, ki so vse prej kot monotone. Najraje izhaja iz osnovnih oblik oblačil, ki jim nato doda pletilno vezavo, ki je tudi izhodišče za celotno oblačilo. Pletenje in vzorci narekujejo celoten videz njene kolekcije ali oblačila.

Jona je s svojimi kreacijami prepričala tudi ustvarjalce Ljubljanskega tedna mode LJFW, ki v prestolnico na Trg republike med 1. in 4. aprilom prihaja s svežimi modnimi trendi. Ena od tistih, ki jih bo narekovala, bo tudi Jona.

Kaj točno pripravlja, nam še ni smela zaupati, vemo pa, da ji je uspelo priti v finale natečaja Fashion Scout SEE. Zmagovalna kolekcija se bo predstavila na prestižnem tednu mode v Londonu, koga bo doletela ta čast, pa bomo izvedeli kmalu. A najprej – spoznajmo Jono.

Kaj vas je odneslo v svet pletenin?

Ljubezen in navdušenje nad tem, da lahko iz ene same niti/preje izdelaš oblačilo in strutkture, ki jim dajejo različne kombinacije vezav. In pa seveda zanimanje za ročna dela.

Oblikovanje tekstilij ste torej tudi doštudirali. Kako pomembna se vam v svetu modnega oblikovanja zdi formalna izobrazba? 

Seveda se mi zdi pomembna, ker je osnova, na kateri potem lažje samostojno gradiš.

Jona_Bednjanec-pletenine-moda-trendi-ljfw-teden-mode-fashionweek2.jpg

Kaj šteje več, trdo delo ali talent?

Definitvno trdo delo. Talent ti samo olajša nekatere stvari pri samem procesu oblikovanja, vendar je trdo delo tisto, ki ti prinese uspešne rezultate in kakovost.

Zdi se, da je svet obsedla monokromija, tako pri izbiri garderobe kot opremi doma, vendar so vaši izdelki precej bolj naklonjeni barvam. Kako to, da niste padli v enobarven svet?

Barve mi omogočajo neskončno igranje pri oblikovaju. So del mene in del okolja v katerem živim in ne predstavljam si, da bi oblikovala kolekcije v samo eni barvi.

Poleg barv radi mešate tudi vzorce in tehnike?

Da. Kombiniram različne osnovne pletilske vezave kot tudi bolj kompleksne. Vse to pa nato povezujem z barvami tako, da v eno vezavo vključim več kot eno barvo.

jona_ljfw.jpg

Pletenje verjetno zahteva nek red in usklajen postopek. Kako ga vzdržujete?

Sama sem že v osnovi človek reda in urnika, tako, da mi vzdrževanje reda in usklajenosti ni težko. Vzdržujem ga tako, da si za vsak dan načrtujem delo in količino dela. Včasih se seveda lahko tudi ves urnik podre, zaradi različnih razlogov, vendar v tem primeru vedno nadaljujem s planom dela pletenja naslednji dan ali pač nekaj ur kasneje, kot je bilo načrtovano. Treba je vedeti, da gre pri pletenju malokdaj vse gladko in točno po urniku. Treba je imeti veliko potrpljenja in seveda izkušenj, da lahko vnaprej predvidiš približno koliko časa in postopkov ti bo vzelo pletenje določenega kosa pletiva.

Pletenine večinoma povezujemo z zimo in hladnimi dnevi. Pa so primerne tudi za toplejše dni?

Absolutno so primerna za toplejše dni. Poleg volnenih pletenin se izdelujejo tudi bombažna, viskozna in pa tudi lanena pletiva, ki so hladna na otip in primerna tako za vroče poletne dni kot tudi za toplejše pomladne dni.

Katere kose oblačil najraje izdelujete?

Pulover in brezrokavnik sta trenutno kosa oblačil, ki ju najraje pletem.

Jona_Bednjanec-pletenine-moda-trendi-ljfw-teden-mode-fashionweek1.jpg

Kaj lahko pričakujemo v novi kolekciji, ki jo bomo aprila videli na brvi Ljubljanskega tedna mode LJFW?

Veliko barv in vzorcev!


Kakšno priznanje je to, da se lahko predstavite na LJFW?

Zelo sem počaščena in vesela za priložnost, da se lahko predstavim kot samostojna oblikovalka na LJFW. V tem primeru je to priznanje, da s trdim delom, zvestobo samemu sebi in sledenju svojemu srcu lahko prideš tudi do povabila za samostojno revijo na LJFW. In tudi do mesta v finalu za natečaj kot je FS SEE.

Skupaj s po tremi oblikovalci iz Slovenije, Makedonije, Hrvaške, Srbije in BiH se boste predstavili v sklopu modnih revij uspešnega projekta Fashion Scout SEE (FS SEE). Glavna nagrada je predstavitev zmagovalne kolekcije na Londonskem tednu mode. Kaj bi to pomenilo za vašo kariero?

Upam, da korak naprej, vsekakor pa nekaj dobrega.

Jona_Bednjanec-pletenine-moda-trendi-ljfw-teden-mode-fashionweek4.jpg

Kako prijazna je Slovenija za mlade oblikovalce, ki se želijo uveljaviti na trgu?

Odvisno od vsakega oblikovalca posebej.

Na katerega od svojih projektov – ne nujno povezanih z modo – ste najbolj ponosni?

Težko bi izpostavila samo enega. Rekla bi, da sem ponosna na vse svoje samostojne projekte, ki sem jih do sedaj uspela izvesti. Namreč z vsakim projektom pridejo izzivi, s katerimi se prvič soočam in ki me krepijo tako z vidika samozavesti kot z vidika sodelovanja in komuniciranja z različnimi ljudmi iz različnih okolij.

Avtor: Maja Fister
Foto: osebni arhiv, Tomaž Šantl (portret)

PREBERITE ŠE: Aprila v Ljubljani znova vrhunski modni dogodek LJFW 2019 ALI Slovenska blogerka o tem, kako ji je uspelo priti na tedna mode v Milanu in Parizu

Priporočamo še: Pustila službo, se zaljubila, preselila v Slovenijo in ustvarila svetu prijazno znamko šik bodijev #intervju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)