"Je to normalno?" 10 iskrenih odgovorov na zoprna vprašanja povezana s seksom

Od sramnih ustnic, do vetrov med rjuhami ...

12.9.2018 ob 8:20

ljubezen_shutterstock_501762661.jpg

Ste se kdaj vprašali ali je vajino dogajanje med rjuhami normalno? Strokovnjaki odgovarjajo na najbolj pogosta vprašanja o spolnosti, ki se mnogim pojavijo, a le redki si jih upajo izreči na glas.

1. Včasih, ko se z možem lotiva seksa, se mi zgodi, da izgubim interes. Želim si, da bi se mož dobro počutil in da bi čim prej zaključil, a ker se počutim tako nenavadno raje sama zaključim vso zadevo. Zakaj se mi to dogaja?

Strokovnjakinja za spolnost Amy Levine pojasnjuje, da je najbolje ugotoviti, kdaj pride do tega. Morda moški naredi kakšen gib, ki žensko odvrne. Ključ za užitek v seksu je po njenih besedah v tem, da ženska zelo dobro pozna svoje telo. Pomembno je tudi, da zna ženska izraziti svoje želje in povedati, kaj ji godi in kaj ne.

2. Včasih po seksu jočem. Zaradi tega me je sram. Je to normalno?

To ni nič neobičajnega in nenavadnega, pojasnjuje terapevtka za spolnost Kimberly Resnick Anderson. "Vsaka ženska doživlja spolnost na svoj način. Vprašanja, ki se nam po spolnem aktu pojavljajo v glavi, lahko sprožijo izliv čustev," pojasnjuje in dodaja, da se ob orgazmu sprostijo hormoni, ki lahko sprožijo intenzivna čustva.

3. Zdi se mi, da moja vagina oddaja močan vonj. Sicer se v zadnjih letih ta ni spreminjal vendar me skrbi, ali je to normalno.

"Verjetno so vaše skrbi odveč, še posebej, če niste zaznali sprememb," pravi Andersonova in dodaja, da je veliko žensk pozornih na to, kakšne vonjave oddajajo njihovi intimni predeli. Izpostavi še, da pogosto partnerji žensk, ki so prepričane, da njihovo spolovilo oddaja neprijeten in močan vonj, tega vonja sploh ne zaznavajo. V nadaljevanju še doda, da je naravni vonj pogosto ključni faktor privlačnosti. Opozori pa tudi, da v kolikor opazite izrazito spremembo raje obiščite zdravnika.

4. Dogaja se mi, da po spolnem odnosu krvavim. Je to normalno?

Če zaznate krvavenje, je najbolje, da obiščete zdravnika. Lisa Stern pravi, da to ni normalno, saj lahko nakazuje na predrakave spremembe. Včasih, še posebej pri najstnicah ali v nosečnosti, pa ni nujno, da gre za kakšne hujše zdravstvene težave.

5. Je normalno, da po spolnem odnosu čutim krče – tudi, če ne pričakujem menstruacije?

Sternova pojasnjuje, da je to povsem normalno zaradi intenzivnega draženja, a včasih je lahko to tudi posledica zadrževanja urina. Da bi se izognili temu, skušajte pred spolnim odnosom sprazniti mehur. Če bi se kljub temu krči nadaljevali, pa vseeno priporoča obisk zdravnika, ki edini lahko izključi morebitne zdravstvene težave.

6. Včasih mi med spolnim odnosom uide prdec. Tako mi je nerodno, a si ne morem pomagati. Zakaj se mi to dogaja? Se to dogaja vsem ženskam?

"To je nekaj povsem normalnega in naravnega," pojasnjuje Sternova in dodaja, da se to dogaja mnogim ljudem. Ženski reproduktivni organi so namreč zelo blizu črevesja, med spolnim odnosom pa lahko to premikanje sproži sproščanje plinov. Vetrove lahko sproži celo orgazem. Morda je res sramotno, ampak se dogaja vsem.

7. Ena sramna ustnica je večja od druge. Je to normalno? Kako naj vem, da se moja vagina mojemu možu zdi normalna?

Sternova pojasnjuje, da definicija normalne vagine ne obstaja. Če na njej opazite nenavadno izboklino ali kakšno drugo spremembo, se posvetujete z zdravnikom, ampak različno veliki sramni ustnici nista nič neobičajnega.

8. Bo moja vagina po porodu enaka? Bom sploh lahko še uživala v spolnosti?

Po besedah ginekologinje Mary Rosser ni ženske, ki po porodu ne bi šla skozi vaginalne spremembe. Povsem normalno je, da se ta po porodu nekoliko raztegne, a ob tem dodaja, da so vaginalna tkiva zelo prožna. Na hitrost zdravljenja pa lahko vpliva veliko dejavnikov. Med temi so velikost otroka, dolžina poroda in morebitne raztrganine. Pri celjenju in zdravljenju pa si lahko vsaka ženska pomaga s keglovimi vajami. Celjenje in zdravljenje traja od šest do osem tednov. Za konec pa pove še, da je lahko po porodu spolnost še boljša in bolj zdrava.

9. Nikoli v življenju med spolnim odnosom še nisem doživela orgazma. Je to normalno?

Raziskave pravijo, da med spolnim odnosom redno doživlja orgazem le 29 odstotkov žensk. Kar 71 odstotkov žensk pa je takšnih, ki ga doživijo občasno ali nikoli. Hyla Cass ob tem poudarja, da ženske pogosto potrebujejo več dražljajev klitorisa, da dosežejo vrhunec.

10. Neprijetno mi je med oralnim odnosom, ne maram ga dajati niti prejemati. Je to normalno? Kaj lahko naredim, da mi bo ob tem bolj prijetno?

Cassova pravi, da ni nič nenavadnega, če vam nekaj ne ugaja. Če vam je nekaj neprijetno, to povejte svojemu partnerju. Morda bosta našla kaj drugega. Dodaja še, da je veliko žensk mnenja, da so stvari tam spodaj umazane.

Avtorica: P. Pa. 
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)