Štiri dejstva o seksu po 30. letu (ki jih zagotovo ne poznate)

Lahko je boljši, a to ni pravilo.

5.7.2018 ob 4:15

lep_par_seks.jpg

Splošno razširjeno je prepričanje, da se seks tedaj, ko nekdo dopolni 30 let, izboljša, k čemur pripomorejo v letih prej nabrane izkušnje. Res je, da je v dvajsetih najpogostejša težava v postelji za moške prezgodnji izliv, za ženske pa nezmožnost doseganja orgazma. S prehodom v trideseta se stvari spremenijo, a ne vedno na bolje. Poglejte si štiri dejstva, ki so vam bila o seksu po tridesetem najbrž zamolčana.

Več časa si je treba vzeti za ogrevanje

Glede na to, da se količina spolnih hormonov v telesu spremeni, za ogrevanje ne bo več dovolj zgolj nekaj sekund, kot je bilo v najstniških in tudi v dvajsetih letih. Za pravo vzburjenost bo potrebnih vsaj pet do deset minut. Nedvomno gre zato podaljšati predigro. Dobra novica za ženske, ki menijo, da je odnos s partnerjem prekratek: v povprečju se čas od penetracije do izliva podaljša od dveh do petih minut.

Orgazmi so pogostejši

Zlasti to velja za ženske, ki so s svojim spolnim življenjem praviloma bolj zadovoljne v tridesetih, kot so bile v dvajsetih. Razlog za pogostejše orgazme je boljše poznavanje svojega telesa ter višja samozavest, ki jim omogoča boljšo komunikacijo s partnerjem in vodenje v postelji. Ena od nedavnih anket časopisa Top Sante je pokazala, da je 80 odstotkov žensk v tridesetih in štiridesetih samozavestnejših, kot so bile v dvajsetih.

seks-par_v-Spalnici.jpg

Življenje vpliva na spolovila

Hormoni, življenjski stil, kontracepcija, takšne in drugačne težave z zdravjem, depresija, preobremenjenost in stres seveda vplivajo na samo spolno življenje. Prav zato se vagina težje navlaži, kar lahko povzroča boleč odnos. Razloga za skrb sicer ni, je pa treba podaljšati predigro in vključiti lubrikante, zlasti pa prepoznati in odpraviti vzroke za težave. Vse to seveda lahko negativno vpliva tudi na moške, pri katerih so pogostejše težave z erekcijo, kar je lahko posledica okužb sečil, stresa in hormonskega neravnovesja.

Seksa je manj

Dejstvo je, da ljudje v tridesetih redkeje skočijo med rjuhe, kot so leta poprej, kar pa ni nujno slabo. Gre za posledico obveznosti, starševstva in hormonov, a vendar študije kažejo, da 70 odstotkov moških in žensk meni, da je spolnost kvalitetnejša, saj v njej uživajo bolj ter vanjo vnašajo več čustev.

par_kavc_moski_zenska_poljub_spolnost_seks.jpg

Avtorica: M. FL. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)