Je stimulacije klitorisa in vagine lahko preveč? Takole pravi stroka ...

Praviloma velja, da je vsake, še tako dobre stvari, lahko preveč. Je torej lahko preveč tudi orgazmov?

28.3.2019 ob 4:59

kaktus_zenska_spodnjice.jpg

Z vidika žensk so zaporedni orgazmi odlično darilo narave. Tiste, ki jih okušajo na lastni koži, to dobro vedo, tiste, ki jih ne, bi jih nedvomno rade. Se pa pri celotni zgodbi pojavlja vprašanje: lahko pretiravanje s stimulacijo klitorisa in preostale vagine med masturbacijo prinaša tudi negativne posledice? 

Kaj pravijo strokovnjaki?

"Stimulacija klitorisa in vagine je vedno dobrodošla, pazite le, da boste uporabili dovolj lubrikanta," je za Pop Sugar povedala ginekologinja Natasha Chinn.

Kajti, kot je dodala, po več zaporednih orgazmih in dolgi stimulaciji, vagina postane suha in občutljiva, dotikanje nežnih delov telesa pa zato lahko vodi v bolečino.

"Seveda je mogoče pretiravati z draženjem tako klitorisa kot ostalega dela vagine. Zlasti takoj po orgazmu je ta predel namreč zelo občutljiv," dodatno pojasnjuje ginekologinja in porodničarka Jennifer Landa, ki hkrati tolaži, da je občutljivost praviloma prisotna le kratek čas, lahko pa trajnejše posledice v bistvu zmanjšane občutljivosti in suhosti vagine pusti pretirana stimulacija z vibratorjem.


Kako se odraža?

"Pretirana stimulacija se praviloma odraža s pekočim, srbečim občutkom, včasih z bolečino. S tem telo sporoča, da potrebuje malo počitka," simptome niza Chinnova in dodaja, da so ti neredko prisotni tedaj, ko se žensko spolno življenje spremeni v smislu pogostejših spolnih dražljajev, najpogosteje pa gre za posledice preskope vlažnosti, do katere lahko pride zaradi različnih vzrokov, denimo nihanj hormona estrogena, ki so povsem naravni pojav v ženskem telesu, saj se količina tega hormona skozi mesec spreminja.


In dobra novica?

Posledice pretiravanja s stimulacijo intimnih predelov so praviloma kratkotrajne, je povedala Landova: "Po orgazmu nekatere ženske potrebujejo le nekaj minut za ponovno akcijo. Pri drugih sicer traja dlje, morda nekaj ur. Prav tako so posledice praviloma daljše pri uporabi vibratorja, vendar v vsakem primeru po nekaj urah zvodenijo."


In zaključek

Če bi radi okušali seksi maraton, uživajte, dokler uživate. "V resnici ni meja, kako pogosto in kako dolgo naj bi stimulirali vaše intimne predele. Edino merilo je vaš užitek. Torej spoznajte telo in se z njim igrajte po vaši meri. Na način in tako pogosto, kot vam odgovarja," se strinjata obe strokovnjakinji.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: "Mož mi ne privošči oralnega seksa, zato sem poiskala rešitev" (osebna izpoved) ali pa Resnične izpovedi žensk: Varala sem nasilneža, nekaj je manjkalo (in drugi razlogi za nezvestobo)

Priporočamo tudi: Tako se slabo razmerje odraža na telesu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)