Tea Delena, mamica in podjetnica: Trenutno je zame največji izziv priprava na četrtega otroka

S Teo Delena smo se pogovarjali o materinstvu, partnerstvu, novih projektih in tem, kako ravna, kadar se znajde v situaciji, ko se ji zazdi, da je vsega preprosto preveč in potrebujete nekaj časa zase. 

28.3.2023 ob 7:20 | Foto: osebni arhiv, instagram

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Tea Delena, mamica in podjetnica: Trenutno je zame največji izziv priprava na četrtega otroka

Tea Delena je mama, žena, kreativna duša, ki vsak trenutek preživi ob barvanju in ustvarjanju svojega doma ter s svojimi bližnjimi.

Ko jo vprašam, ali je tudi spletna vplivnica, iskreno pove, da se ne doživlja tako, vendar je zadovoljna, če lahko na koga vpliva pozitivno.

»Predvsem pa si želim vplivati s tem, da se spoštujemo, ne obsojamo in da raje kot sovraštvo, širimo lep glas.«

Pogovarjali sva se o materinstvu, partnerstvu, pa tudi o njenih projektih in kako ravna, kadar se znajde v situaciji, ko se ji zazdi, da je vsega preprosto preveč in potrebujete nekaj časa samo zase. 

Trenutno pričakujete četrtega otroka. Kaj je za vas največji izziv pri materinstvu?

Trenutno je zame največji izziv priprava na našega četrtega člana in hkrati preživljanje čim bolj kakovostnega časa z družino. Nekako skušam najti ravnotežje med delom in otroci. Predvsem pa si želim biti čim boljša mati. Da bi bila svojim malčkom vedno na voljo.

O materinstvu pišete tudi na svojem blogu in družbenih omrežjih. Se vam zdi, da smo ženske danes preveč bombardirane z informacijami o materinstvu in imamo zaradi visokih pričakovanj glede starševstva težave? 

Da in ne. Po eni strani je res čedalje več informacij in profilov na temo materinstva. Veliko več je osebne note in mamic, ki o svojih izkušnjah govorijo iskreno, s čimer se je veliko lažje poistovetiti.

Ko sem prvič zanosila pred šestimi leti, so počasi prodirali različni blogi na temo starševstva, ki so mi na nek način odprli vrsto vprašanj, ki so se mi med nosečnostjo pojavljala.

Kadar si nekaj srčno želiš, ne odlašaj.

Danes živimo v informacijski dobi, ki nam streže z ogromno količino informacij - od vzgoje do materialnih dobrin, ki naj bi bile potrebne za našega otroka.

Včasih si zmeden, sploh ko se s starševstvom prvič soočiš in še ne veš, kaj vse te čaka. Tudi sama sem se velikokrat obremenjevala, kako se spoprijeti z novo vlogo, vendar na koncu dojameš, da sploh ni tako strašno, kot se ti zdi na prvi pogled.

In da te dejansko nihče, niti knjiga, vsi napotki in ves svet ne more pripraviti na vlogo starša. To postaneš z rojstvom otroka in se nato dan za dnem učiš biti boljši.

Najbrž je veliko odvisno tudi od tega, koliko podpore in pomoči nam nudi partner. Kako si vidva porazdelita skrb za družino in gospodinjstvo?

Na srečo imam krasnega moškega, ki je obenem prečudovit oče. Veliko si pomagava in porazdeliva delo z otroki. Tako kot tudi gospodinjstvo. Oba rada kuhava, pospravljanje doma pa ostaja moja skrb.

Ne da ne bi želel pomagati, ampak to delo rada opravljam sama, ker me zelo pomirja. Zelo veliko časa preživiva z otroki in se trudiva, da od naju dobijo ogromno ljubezni, podpore, razumevanja, topel objem in varno zavetje. Želiva, da so srečni in jih na poti do tega ne omejujeva.

Z možem sodelujeta pri številnih projektih, od gostinstva do notranjega dizajna. Je to, da delata skupaj prednost ali je včasih celo težje, ker ni ločnice med delom in zasebnim življenjem?

Pri nama je vsekakor zelo prepleteno delo in zasebno življenje. To se mi ne zdi slabo, ker se vse skupaj lepo usklajuje. Vsekakor pride do trenj, ki se odražajo tudi v zasebnem življenju. Vse to poskušava urediti z iskrenimi pogovori in iskanjem rešitev.

Drug drugemu pomagava in si stojiva ob strani ne glede na vse. Zame je izjemno pomembno, da imam ogromno podporo s strani Dejana, ki me razume in ve, kakšna je moja vizija. Zato je v mojem primeru delo s partnerjem veliko lažje, ker delava in se trudiva za boljši jutri. Za najino družino in nenazadnje za najine otroke. 

Vsekakor pa sva se na skupni poslovni poti soočala s padci in razočaranjem. Ravno pred kratkim sva bila vpeta v posel s partnerjema, ki sta naju izkoristila. V tem primeru moraš biti izredno močan, da ne obupaš ne glede na vse. Na srečo nisva rekla zadnje besede.

Pred časom ste zasnovali projekt Theá. Mi lahko zaupate kaj več o njem?

Theá je moj peti otrok. Je moja dolgoletna ljubezen in želja po ustvarjanju, s katero sem predolgo odlašala, ker sem vedno čakala na pravi trenutek. Življenje me je v teh letih naučilo, da ustreznih trenutkov ni, ker lahko vedno pride kaj vmes. Zato ne odlašaj, kadar si nekaj srčno želiš.

Gre za studio notranjega dizajna, opremljanja in moja blagovna znamka. Vso svojo strast do opremljanja in barvanja sem prelila v ta projekt. Ponujam opremljanje notranjih prostorov, poleg domov, pa sem našla ljubezen pri opremljanju gostinskih lokalov, raznih koč in nasploh kmečkega turizma.

Ponujam svetovanje pri barvanju pohištva, kmalu sledijo delavnice, skozi katere želim, da čim več ljudi spozna različne tehnike pri kreiranju novega videza. V rokavu imam skritih ogromno projektov in idej, ki se počasi uresničujejo. Ena izmed teh je lansiranje raznih unikatnih produktov za popestritev doma pod okriljem svoje blagovne znamke.

Glede na to, da imate tri otroke in precej projektov, me zanima, ali vas preplavijo občutki nemoči, kadar imate preveč obveznosti in se načrti porušijo. 

Vsekakor so tudi takšni občutki, vsake toliko se prikažejo in me potrejo. Ker sem perfekcionistka, me zelo prizadene, ko nečesa ne opravim najbolje. Včasih si naložim preveč in posledično pride do razočaranja, ko ne zmorem.

Sem zelo kritična do sebe in to ni vedno najboljše. Trudim se biti popustljivejša in si vzamem oddih od vsega, ko to iskreno potrebujem. Na srečo imam ob sebi Dejana, ki zna poskrbeti zame in mi pomaga. Ni vedno enostavno, ampak ko delaš nekaj s srcem, je vredno.

 

Zelo ste aktivni tudi na družbenih omrežjih in veljate za spletno vplivnico. Na Dnevih vplivnostnega marketinga je bilo izpostavljeno, da so danes postali vplivneži tisti, ki postavljajo pogoje v poslu. Velja to tudi za vas?

Sama se ne bi imenovala za spletno vplivnico, čeprav sem v veliki meri zadovoljna, če lahko na koga vplivam pozitivno.

Moj profil na Instagramu je sicer bolj namenjen notranjemu oblikovanju in trajnostnemu načinu življenja z raznimi reciklažami produktov. Trudim se pokazati, da je včasih manj več, ali kako lahko ponovno uporabimo določene kose, le z malo trika, in dajemo svojemu brlogu lepši videz in svoj pečat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by INTERIOR DESIGN & STYLING/ DIY (@teadelena)

Zato sem začela ponovno uporabljati pohištvo in ga predelala do te mere, da je videti kot novo in dražje kot je sicer. Moj moto je vsekakor dejstvo, da s ponovno uporabo ne samo ohranjamo okolje bolj zdravo, ampak ustvarjamo kreativni svet, ki nas pomirja.

Če z vsem tem vplivam na sledilce, potem si to štejem v čast. Predvsem pa si želim vplivati s tem, da se spoštujemo, ne obsojamo in predvsem, da raje kot sovraštvo, širimo lep glas.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by INTERIOR DESIGN & STYLING/ DIY (@teadelena)

Anja Oman, vplivnica, ustanoviteljica Mami blogerk in podpredsednica Društva ustvarjalcev spletnih vsebin, je dejala, da je njen cenik 300 evrov za objavo na blogu, 50 več za eno objavo na Facebooku in 50 manj za objavo na Instagramu. Se je torej mogoče preživljati kot spletni vplivnež v Sloveniji? 

Vsekakor se da živeti kot spletni vplivnež, toda raje bi rekla kreator ali ustvarjalec vsebine. Sama ustvarjam na družbenem omrežju Instagram bolj ljubiteljsko.

Določena sodelovanja s podjetji mi prinesejo zaslužek, vendar sem se odločila za svojo poslovno pot. Zelo rada ustvarjam vsebine za druge, vendar se raje posvečam svojemu poslu, skozi katerega želim prodreti čim višje. To je zame trenutno prioriteta.

Kaj pa porečete na očitke, da spletni vplivneži ne opravljajo »pravega« dela, ampak so le prodajalci megle?

S tem se vsekakor ne bi strinjala. Vsi, ki ustvarjamo vsebine, moramo v svoj projekt vložiti veliko truda in energije. Od prvotne ideje do same realizacije, priprave kadra, posnetkov videa in slik do same montaže, obdelave in končnega produkta.

Ni tako enostavno in lahko traja dlje, kot si predstavljamo. Ideje ne moreš kar priklicati in vedno znova se moraš truditi biti boljši. Bolj kreativen in edinstven. Težko je metati vse v isti koš. Se pa najdejo tudi takšni, ki niso iskreni. Toda to se še prehitro opazi.

Na družbenih omrežjih pogosto delite utrinke iz družinskega življenja. Kje potegnete mejo, kar se tiče deljenja zasebnosti?

Trudim se pokazati čim več stvari, zaradi katerih sem sploh začela z ustvarjanjem profila. Na začetku je bilo več tem o materinstvu in otrocih, sedaj pa je več objav o notranjem oblikovanju, opremljanju, diy projektih. Vsekakor delim vsake toliko naše družinske trenutke, vendar ne posegam preveč z deljenjem naše intime.

Koliko časa na dan pa posvetite sebi? 

Mislim, da bi bil pravi odgovor premalo. Največ časa posvetim sebi zjutraj in zvečer, ko imam svoj ritual z nego kože in masažo obraza. Čez dan je vsekakor odvisno od obveznosti in dela, ki ga moram opraviti. Popoldnevi so rezervirani za otroke in naše druženje.

V prihodnosti si želim več časa posvetiti sebi. V družbi dobre prijateljice, dolgih sprehodov, vročih kav, dobre knjige, razvajanju brbončic z dobro hrano in pijačo ter razvajanja pri maserki ali manikerki. Nenazadnje sem rada urejena in v dobri družbi. Zato si poleg materinstva želim privoščiti tudi čim več takšnih trenutkov, da ne pozabim na svojo žensko bit.

Preberite še: Anja Lukež Schroll: Radovedna in vztrajna ženska, zaljubljena v lepo deželo in trdo delo

Morda vas zanima tudi: Ajda Rotar Urankar: Ko je bilo najtežje, mi je ta stavek neskončno pomagal


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)