Ana Marija Mihelič: Odpri hladilnik, pa ti povem, kako izgledaš

Ana Marija Mihelič se je dolgo borila sama s sabo, preden je našla uravnoteženo pot.

9.6.2023 ob 7:05 | Foto: Osebni arhiv

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Ana Marija Mihelič: Odpri hladilnik, pa ti povem, kako izgledaš

Njeno zanimanje za zdravo prehrano in uravnotežen način življenja je posledica zdravstvenih težav - od anoreksije v gimnaziji do obdobja iskanja popolne »diete«, v katerem je poskusila vse od veganstva, ketonske diete, paleo.

Če bi ji nekdo pred desetimi leti pokazal, kako enostavno je najti zdrav način prehranjevanja, bi ji prihranil ogromno časa in denarja.

S tem namenom je ustanovila VIT FIT by Ana, saj želi ljudem pokazati, da se je možno prehranjevati zdravo, brez da bi preživeli ogromno časa v kuhinji. 

Kako je nastala ideja za VIT FIT by Ana?

Nastala je pred štirimi leti, najprej se je imenovala »Lena gospodinja«, ker nisem rada veliko časa v kuhinji in tudi na profilu se lahko vidi, da so moji obroki enostavni in hitri. Nisem pa verjela vase, nisem si mislila, da bodo ljudje želeli jesti kot jem jaz in še kamere se bojim, pa sem to idejo dala na stran za nekaj časa.

Moji recepti so zelo pametno uravnoteženi in so mi pomagali umiriti ščitnico, rešiti sindrom razdražljivega črevesja, z njimi držim dobro formo. In na koncu je želja po tem, da ljudem pokažem, kako enostavno je lahko jesti boljše in še vedno zelo okusno, premagala strah in sem se odločila začeti.

V zelo hitrem času ste na družbenih omrežjih postali zelo priljubljeni. Kako vam je to uspelo?

Iskreno mislim, da zaradi dobre vsebine in manipulacije formatov, ki so primerni za različna omrežja. Vit Fit Ana je v privatnem življenju marketing manager, od različnih marketinških projektov živim že dobrih deset let. Zagotovo so pripomogle torej moje izkušnje. Sem pa bila popoln začetnik pri montaži, snemanju in pri tem mi je ogromno pomagal Žiga Kukovič.

Pri strategiji za Instagram, kjer imam največji uspeh, mi je pomagala Tina Dobovšek - Insta Coach. Ker je en del moje službe tudi organizacija koncertov, pa sem imela zelo lepo podporo tudi od pevcev.

Največ pozitivnih komentarjev sem dobila zaradi barve glasu in da se menda začuti, kako rada imam to, kar počnem – osebno sicer težko komentiram ali je to doprineslo k številu sledilcev, je pa res, da me to neizmerno veseli, saj Vit fit Ano živim, to ni šala za pridobivanje všečkov na Instagramu - temveč v to, kar delam, verjamem z vsakim atomom svojega telesa.

Kje pa dobite ideje za zdrave in hitre obroke?

Po navadi tako, da izhajam iz svojih ljubih jedi. Vzamem tradicionalno recepturo in jo prilagodim na Vit Fit način.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VIT FIT | food & life (@vitfit_byana)

Kateri recept je vaš najljubši?

Vit Fit kitajc in dunajc, od sladic pa panna cotta.

Opazila sem, da je večina vaših receptov brez glutena in laktoze. Je kakšen poseben razlog za to?

Laktozo sem izločila že v študentskih letih, ker mi je povzročala težave. Gluten pa, ko sem bila korak pred tem, da dobim hormonsko terapijo za ščitnico. Poiskala sem alternativno pomoč in s pomočjo Aleksandre Barbarič, ki je zdravnica in med drugim nudi tudi svetovanja, sem se podala na pot iskanja vzroka za težave s ščitnico.

Potem sem plačala še nutricionistko in izločila sem ogromno hrane, ki sem jo počasi dodajala nazaj.

Danes jem skoraj vse, o težavah s ščitnico ni niti sledu, gluten pa mi še vedno povzroča težave.

To ne pomeni, da sem ga povsem izločila iz jedilnika, vendar se mu večinoma izogibam. Toda precej težje je sestaviti obrok brez glutena in laktoze, obenem pa ju je enostavno dodati, če nimate težav z njima. Zaradi tega ju moji recepti ne vsebujejo.

Od kod izvira vaše zanimanje za zdravo prehrano?

Moja zgodba s prehrano je težka. Imela sem ogromno težav tako in drugače. Od anoreksije v gimnaziji do obdobja iskanja popolne »diete«, v katerem sem poskusila vse od veganstva, ketonske diete, paleo ... Borila sem se največ sama s sabo in dejansko me je Aleksandra Barbarič spravila na uravnoteženo pot, je pa pomagalo tudi to, da sem redno hodila na terapije in reševala tudi čustvene komponente.

Imela sem resne težave s črevesjem, nihče me ni jemal resno, saj sem drobna in ne izgledam kot nekdo, ki bi imel resne težave.

Vsi pregledi so bili neuspešni, razloga nismo našli. Zdravniki pa so se na koncu že malo delali norca iz mene in mi svetovali, naj dodam malo več vlaknin – jaz pa sem bila takrat veganka in to zelo resna, ne takšna, ki uživa vegansko pašteto na kruhu, zato sem imela vlaknin v prehrani preveč.

Kako ste potem našli rešitve?

Ključ do rešitve vseh težav v mojem primeru je bila uravnotežena »čista« prehrana, bogata z beljakovinami in maščobami, glukozi prijazna.

Ko sem do tega prišla sama, sem ob svojih neuspelih poskusih ugotovila, da obstaja znanstvena podlaga za tak način prehranjevanja in da nisem odkrila »tople vode«.

Ste se po vseh zdravstvenih težavah in anoreksiji naučili poslušati svoje telo in »delati« z njim, ne proti njemu?

Še vedno se učim. Je pa z leti to postalo lažje in padla sem v rutino, ki dejansko dela zame in ne proti meni. Nimam te sreče, da bi zadela genetsko loterijo - vsaka mišica je zgrajena, vsaka misel je premeditirana, vsak obrok je načrtovan. Toda o tem več ne razmišljam, vse to pride avtomatsko in točno vem, kdaj kaj potrebujem.

Ko se večino časa držiš rutine, si lahko privoščiš več svobode – recimo čisto vsakič, ko si zaželim čokolado, si jo privoščim, ker večinoma čokolade ne jem.

Če se mi ne ljubi trenirati, tisti dan pač ne grem in rezerviram masažo – ker treniram redno, se to prav nič ne pozna.

Je pa potem spet rutina tista, ki me vrne v ritem in mislim, da je ključ v ravnotežju. Včasih se moraš »brcniti v rit« in se odpraviti na Šmarno goro, včasih pa se moraš objeti in si kupiti čokoladno jajce.

Menda je vaš priljubljen koncept »izberi svoje težko«. Kaj to pomeni za vas?

Da je vse težko in da ni enostavnega izhoda, dodatno pa ni nič lažje, če si fit. Težko je biti brez energije ali pa imeti prekomerno težo in težko je kuhati in skrbeti, da je hrana uravnotežena.

Težko se je zjutraj zbuditi in telovaditi in težko je, ko greš po stopnicah v tretje nadstropje in skoraj izdihneš od muke.

Težko je imeti zdravo finančno stanje in težko se je odpovedati nakupovanju ... Stvar je v tem, da nikoli ne bo lahko, smo pa ljudje nagnjeni k temu, da izberemo možnost, ki izgleda lažje na kratek rok.

Nič ne bo padlo iz neba. Vi in samo vi, ki to berete, se lahko odločite, kaj je »vaše težko« in to prilagodite tako, da postane malo lažje oziroma vam pomaga uresničiti cilje, ki so za vas pomembni. Nič se ne zgodi brez spremembe in trdega dela. Pa tudi ta nova stvar vam sama po sebi ne bo prinesla sreče.

Prinesla bo novo težko, ki pa bo verjetno bližje vašim ciljem in zato bo ta možnost na dolgi rok postala lažja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VIT FIT | food & life (@vitfit_byana)

V zadnjih letih se veliko ukvarjate s tem, kako s hrano do boljšega počutja in več energije. V kolikšni meri pa naša čustva vplivajo na prehrano?

Glede tega sem strokovnjak in iz lastnih izkušenj si upam trditi, da skoraj čisto vsaka debelost ali podhranjenost izhajata iz čustvene stiske. Seveda pa lahko vplivajo tudi genetika, hormoni, starost .... Zdrava glava in telo ne potrebujeta tolažbe s hrano in lažnega dopamina, ki ga kombinacije mastno-sladke ali mastno-slane hrane prinašajo.

Vem pa, da hrana nima zveze niti z eno niti z drugo skrajnostjo – je le sredstvo za manipulacijo, zakrivanje s čustvi.

Večina resnih stanj s hrano se da rešiti le tako, da se rešijo rane, travme iz otroštva, je pa to dolgotrajen in naporen proces, v katerem se oseba v večini primerov mora najprej naučiti imeti rada sebe.

Kaj pa poleg čustev vpliva na naš način prehranjevanja?

Na odnos do hrane pri osebah, ki nimajo drastičnih težav, vplivajo tudi podedovane navade in industrija. Genetika je v hladilniku – odpri hladilnik, pa ti povem, kako izgledaš. Radi imamo hrano, na katero smo navajeni in preskok na bolj zdravo prehrano je težek. Dodatno pa je hrana procesirana na način, da ne moremo nehati jesti, sestavine so strateško manipulirane, da povzročajo pretiran užitek in s tem enostaven kalorijski presežek.

Takšna podjetja imajo po navadi tudi veliko denarja za oglaševanje, ljudje pa so nevedni in ne razumejo, da so jih po domače povedano »nategnili« in da je cilj podjetij dosežen, ko ne morejo odložiti vrečke čipsa oziroma nehati jesti čokolade dokler je ne zmanjka.

Tudi dostopnost in cenovna superiornost nezdrave hrane je razlog za to, da ljudje pretirano posegajo po njej – ker je logična izbira. Če bi »čiste« oziroma osnovne sestavine stale manj od procesiranih, bi se problem rešil sam od sebe ... Jaz recimo ljudi učim, kako pretentati industrijo in možgane s pametno uravnoteženimi obroki.

Omenili ste, da se ukvarjate tudi z organizacijo koncertov in že več let sodelujete z glasbeniki. Kako poteka vaše delo z njimi?

Odvisno s kom delam in kaj potrebujejo. Za nekatere delam odnose z javnostmi, z drugimi sodelujem samo pri koncertih, s tretjimi hodim na snemanje videospotov, nekaterim naredim strategijo za karkoli je pač cilj z vidika pevcev kot znamke ali pa preboja na tržišče.

Prav tako organiziram fotografiranja, pridobivam sponzorje, povezujem jih z organizatorji, skrbim za oglaševanje koncertov. Zelo sem doprinesla k razvoju kariere nekaterih glasbenikov, recimo Luke Basija in Učiteljic, kjer sem bila strateško vključena od samega začetka.

Ali se z glasbeniki in glasbenicami tudi spoprijateljite ali pa se držite tega, da ločujete delo in prijateljstvo?

Z Jeleno Rozgo sva postali prijateljici v vsakem pomenu besede, z ostalimi pa ohranjam prijateljsko posloven odnos.

Vam je ostal kakšen poseben spomin iz koncertov?

O tem bi lahko napisala knjigo. Dobrih, slabih, škandaloznih in predvsem nepozabnih trenutkov se je v desetih letih nabralo ogromno. Ne reče se ain't no business like show business kar tako brez veze.

Kakšna je sicer vaša vizija za naprej – se želite popolnoma posvetiti ustvarjanju vsebin za VIT FIT by Ana?

Da, za Vit Fit by Ana imam  velike cilje in želje. Predvsem zato, ker vem, kako težko je lahko in kako enostavno je, če ti nekdo pokaže način. Jaz sem svoj brodolom imela, pa ne le enega.

Ogromno sem investirala vase, veliko sem se naučila in če bi mi nekdo pred desetimi leti pokazal, kako enostavno je, bi mi prihranil ogromno časa in denarja.

Želim pomagati ljudem, deliti zdrave recepte in navade, pozitiven pogled na svet, pokazati kako enostavno je biti točno to, kar si želiš biti. Hrana je namreč samo osnova za vse ostalo, kar sledi.

Preberite še: Pet sprememb v prehrani, ki jih je dobro osvojiti še pred poletjem

Priporočamo tudi: Pozabite na goro pekačev: z enim pripomočkom do različnih velikosti biskvitov

Morda vas zanima tudi: Ta spregledana okrasna rastlina ima zelo okusne in zdrave plodove


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)