Imela sem 99 ljubimcev, čakam stotega in kaj to pove o meni (osebna izpoved)

Odkrita pripoved ženske, ki se prav nič ne sramuje svojih bogatih seksualnih izkušenj.

17.2.2022 ob 12:37 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Imela sem 99 ljubimcev, čakam stotega in kaj to pove o meni (osebna izpoved)

Psihologinja, svetovalka s področja spolnosti in umetnica Zoe Ligon živi v New Yorku, kjer nabira življenjske izkušnje ter tudi z njihovo pomočjo pomaga svojim pacientom. Na vseh, zlasti pa na seksualnem področju. Kako je to videti, kako nase gleda sama in kako družba, je razkrila v zapisu za Your Tango:

"Glede na srhljivo in strogo zaupno excelovo razpredelnico, v katero beležim svoje spolno življenje, sem spala z 99. osebami. Velika večina teh (97 odstotkov) je bila moških. Moram priznati, da po zaslugi tega včasih na svoje življenje gledam kot na temno romantično komedijo iz 90. let:

Mlada ženska zabeleži 99 spolnih partnerjev, se odloči, da je to preveč in sklene, da bo s stotim v posteljo skočila šele, ko bo našla viteza v sijočem oklepu. Kajti stoti, da stoti bo tisti, s katerim bo preživela preostanek življenja.

Moje življenje v resnici ne spominja na seksualno negativno naravnan scenarij filma, po katerem pri 99. ljubimcu spoznam, da je treba ustaviti konje, ne morem pa trditi, da nikoli nisem razmišljala o takšnem poteku.

Kajti čeprav sem prebrala nešteto člankov in zapisov o tem, da seksualna zgodovina in število bivših nista pomembni, me družbena klima ni ravno prepričala.

Pred kratkim sem denimo naletela na intervju z desetimi ženskami, med katerimi nobena ni imela več kot 40 seksualnih partnerjev, o številu teh pa je tekla glavna beseda. Sama osebno verjamem, da lahko nekdo spi z milijonom oseb ali z nobeno. Dokler gre za osebno odločitev in sporazumen seks, je vse dopustno.

Zato se mi je zdel edini smisel in namen omenjenega intervjuja vsiljevanje družbenega konstrukta o tem, s kolikimi ljudmi naj bi človek delil posteljo. O tem, kako svet na žensko z 99 ljubimci gleda v primerjavi z moškim s takšnim rezultatom, sploh ne bi izgubljala besed.

Močno zakoreninjeni stereotipi

Ne glede na to, kako močno zavračam predsodke, stereotipe in družbene delitve glede na spol, bodimo pošteni: ženske so že od daljne zgodovine vzgajane, da morajo do poroke počakati in biti device, s čimer ohranijo svojo vrednost. Medtem, ko moški lahko nabirajo bogate izkušnje in jih zato nihče ne obsoja, da so nemoralni, prostaški ali lahki, če hočete.

O spolni promiskuiteti in različnih pogledih na spol bi lahko razlagala v nedogled, ne glede na to, kako sodobni smo kot družba, nekje v ozadju je še vedno prisotna ta delitev in sama bom vedno zagovarjala, da nihče, zaradi bogate spolne zgodovine ne bi smel biti osramočen in označen z besedo kurba.

Mi je žal, da sem spala s tolikimi?

Niti malo. In prav nobene potrebe ne čutim, da bi komu razlagala, zakaj in upravičevala ali opravičevala to število. Bom pa razkrila malce svoje spolne zgodovine:

Večina mojih partnerjev je bila zgolj zabava za eno noč ali posledica kratkih zvez tedaj, ko sem štela od 19. in 21. let.

Takrat sem res nabrala največ izkušenj. Sedaj sem spolno aktivna osem let, kar pomeni, da sem na leto v povprečju zamenjala 12 ljubimcev, torej enega na mesec. To je povprečen izračun, kajti kot rečeno, največ podvigov sem bila deležna med prej omenjenim obdobjem, prav tako nikoli nisem bila v resni zvezi, kar doprinese k mojemu številu. O njem govorim samo zato, ker se mi zdi zanimivo.

Podatke beležim, ker želim biti sposobna pogledati nazaj in se spominjati seksi, čudovitih občutkov. Nikogar nočem pozabiti. Tudi tistih poraznih ne.

Nič ni narobe z mano

Sem pa velikokrat zgrožena nad tem, kako zaradi vsega tega drugi gledajo name. Kadar pišem izobraževalne članke o seksu in odkrito govorim o svojih izkušnjah, sem tudi sama s strani bralcev in poslušalcev deležna obsojajočih komentarjev, v smislu, cipa.

Ljudje zaradi moje pestre zgodovine pogosto menijo, da potrebujem terapijo ali da imam nerešene težave z očetom. A ne, dragi moji, imam samo rada seks.

Sem nimfomanka? Nisem. Merriam-Webster nifmomanstvo definira kot neizmerno neustavljivo potrebo po seksu in nenavadno visoko količino spolnih odnosov.

To je po mojem mnenju zelo relativno. Kar je za eno osebo normalno, je za drugo nenavadno visoko ali pretirano.

Definicija nimfomanstva prav tako zaobjema nezdrav odnos do seksualnosti in velja za klinično diagnozo.

V vseh letih in pri vseh obiskih spolnih terapevtov mi še nihče ni rekel, da je moj odnos do seksualnosti nezdrav. Mogoče pa sem le znala pametno izbrati terapevte.

Je moja vagina ohlapna? No, prvič kot prvič, že neštetokrat je bilo povedano, da vagina ne more zaradi preveč seksa postati ohlapna.

Sem se kdaj okužila? Moram priznati da sem enkrat imela gonorejo, to pa je s tega vidika vse. To je posledica dejstva, da vedno in dosledno prisegam na varen seks. Brez izgovorov in ustnih zagotovil. So pravila, od katerih ne odstopam.

Število ni pomembno

In sedaj sem tu. Ponosno čakajoča na število 100. Na ta račun se znam pošaliti in svojim zapisom dodajam ključnik #lookingformyhundo.

Bom zato kaj bolj posebna in drugačna? Ne. Se bom zato počutila bolje? Morda, če bo seks dober. Se bom zato spremenila? Ne bom. Bom v očeh drugih zrasla ali padla? S tem se ne obremenjujem.

Skratka, bodite ponosni na svoje število, ne glede nato, kakšno je. Tudi če nimate pojma. Konec koncev je le in samo številka, ki o vas ne podaja prav nobene pomembne informacije.

Preberite še: Horoskop: Ti trije astrološki znaki so obupni bivši

Morda vas zanima tudi: Bivše ljubezni (Piše Danaja Lorenčič)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)