Oskarji 2019: Zabavna dejstva o zlatih kipcih, ki jih (še) ne poznate

Že 91. podelitev prestižnih filmskih nagrad oskar bo letos potekala 24. februarja v Dolby Theatru v Hollywoodu. Vendar koliko pravzaprav veste o tej najpomembnejši hollywoodski podelitvi vseh časov?

4.2.2019 ob 5:12

oskarji_podelitev_kipci_film_akademija_nagrada_lady_gaga1.jpg

V Los Angelesu bodo ta mesec podelili oskarje, najprestižnejše filmske nagrade, ki jih od leta 1929 podeljuje ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik. Še prej pa si poglejmo nekaj zanimivih dejstev o podelitvi, kipcih in nominirancih.

Kakšen je oskar?

Kipec je narejen iz pozlačene zlitine. Visok je 34 centimetrov in tehta 3,85 kilograma. Kipec upodablja viteza z mečem, ki stoji na zvitku filma, podelili pa ga bodo v 24 kategorijah.

Dolg sprehod za zvezdnike

Poleg nagrad so ena pomembnejših plati podelitve tudi njeni gostje. Zvezdniška smetana, ki se zbere na dogodku, pogosto piše tudi modne trende. Zgolj rdeča preproga pred Dolby Theatrom, po kateri se sprehodijo in nastavljajo fotografom, meri dobri 150 metrov!

oskarji_podelitev_kipci_film_akademija_nagrada_lady_gaga2.jpg

Oskarji brez voditelja

Letos bodo Oskarji brez voditelja. Igralec in komik Kevin Hart, ki naj bi vodil letošnje Oskarje, je zaradi škandala s homofobnimi tviti odstopil od te vloge. Zato voditelja letos sploh ne bo, prejšnji voditelji kot so Ellen DeGeneres, Neil Patrick Harris, Chris Rock in Jimmy Kimmel, pa te vloge ne želijo ponoviti. Rekord sicer drži Bob Hope, ki je podelitev vodil kar 19-krat! Mimogrede, Kimmel je lani za svoje vodenje pobral okoli 15 tisoč dolarjev honorarja!

Shallow lahko postane druga zmagovalna pesem iz filma Zvezda je rojena

Pesem Shallow, ki sta jo v Zvezda je rojena (A Star in Born) zapela Lady Gaga in Bradley Cooper, lahko postane druga oskarjeva nagrajenka za najboljšo originalno pesem iz filma Zvezda je rojena. Barbra Streisand je namreč to nagrado pobrala že za pesem Evergreen, v različici enakega filma iz leta 1976.

Črni panter prvi stripovski film, ki si je prislužil nominacijo

Letošnja filmska uspešnica Črni panter je postal prvi stripovski film, ki si je prislužil nominacijo za oskarja. Trenutno je tretji najbolj zaslužkarski film čez lužo.

Lady Gaga druga v zgodovini Oskarjev, ki je nominirana za najboljšo igralko in za najboljšo pesem

Lady Gaga si je letos prislužila dve zavidljivi nominaciji za film Zvezda je rojena. Zanimivo pa je druga v zgodovini Oskarjev, ki ji je to uspelo. Pred njo je ta čast doletela le Mary J Blige in to lani.

Mu bo Freddie Mercury prinesel oskarja?

Rami Malek, ki je nominiran za vlogo Freddieja Mercuryja, frontmana Queenov, ki jo je zaigral v filmu Bohemian Rhapsody, je za oskarja nominiran prvič. Ob njem pa so igralci, ki so bili za zlati kipec nominirani že večkrat – to so Christian Bale, Bradley Cooper, Viggo Mortensen in Willem Dafoe.

Roma, prvi film z nič prodanimi kino vstopnicami, ki se poteguje za oskarja

Roma je prvi nominiran film Netflixa, priljubljenega ponudnika vsebin na zahtevo. Ker ni na ogled po klasičnem kinematografskem distribucijskem modelu, beleži prav posebno prelomnico. Roma je sicer črno-bel film, portret življenja v Ciudad de Mexicu v sedemdesetih letih. Poteguje se za oskarja v desetih kategorijah, tudi za režijo, fotografijo in izvirni scenarij, pod kar se podpisuje Alfonso Cuarón.

Kje so ženske?

Tudi letos v kategoriji najboljše režije ni nobene režiserke. V 91-letni zgodovini Oskarjev je bilo v tej kategoriji nominiranih zgolj 5 žensk.

Dajmo, Glenn Close!

Glenn Close je največkrat nominirana še živeča igralka, ki oskarja nikoli ni odnesla domov. Tokrat je za najboljšo igralko nominirana v filmu The Wife. Morda pa bo številka 7 zanjo srečna!

Avtor: F. M.
Foto: Reuters

PREBERITE ŠE: Zvezda je rojena: 10 stvari, ki jih niste vedeli o najbolj vročem filmu leta ALI To je razlog, da je Lady Gaga ob nominacijah za letošnje oskarje jokala

NE ZAMUDITE TUDI: EMA 2019: Zaradi Raiven bo KAOS, kdo pa so ostali nastopajoči?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)