Obvezno branje pred prvim potovanjem

Vse kar morate vedeti, predno se prvič podate na samostojno potovanje.

30.8.2016 ob 12:30

potovanje_shutterstock_400843174.jpg

Turistov ter popotnikov, ki med obiskovanjem takšnih in drugačnih atrakciji v tujih deželah s svojim obnašanjem preveč izstopajo, v resnici nihče ne mara (tudi njihovi sopotniki ne), zato poglejte, kako poskrbeti, da ne boste tarča posmeha ali celo predmet zgražanja.

Več koristnih nasvetov najdete na Facebooku.

Spakirajte prava oblačila

Preden začnete v kovčke zlagati tista, ki naj bi jih vzeli s seboj, se pozanimajte o tradicionalni opravi dežele, kamor se podajate. Zlasti, če gre za dokaj zaprte kulture s strogimi merili. Četudi boste ostali na naši celini vedite, da med obiskom številnih evropskih katedral ne boste smeli kazati golih ramen in kolen. Se podajate na raziskovanje budističnih templjev jugovzhodne Azije? Vzemite s seboj obutev, ki jo zlahka sezujete.

Naučite se nekaj izrazov v jeziku dežele, ki jo nameravate obiskati

In jih tudi uporabite. Omejite se na izraze, ki so resnično uporabni (Kje je toaleta? Hvala za vašo pomoč. Koliko je ura? Kakšna je cena…) ter izkoristite svoje znanje ob vsaki primerni priložnosti.

Spoznajte okolje, preden se znajdete v njem

Pozanimajte se, kje se nahaja vaš hotel, kako daleč je od njega do centra, kaj zanimivega je v njegovi bližini…na vašo mobilno napravico naložite zemljevide okolice, do katerih boste lahko dostopali tudi, kadar ne boste imeli možnosti internetne povezave.

Spojite se s kulturo

Najlažji način za zagotavljanje dobrega vtisa je zlitje z okolico, oziroma sprejemanje navad lokalnega prebivalstva. Te vsaj okvirno spoznajte že pred potovanjem. Vsi večerjajo ob enajstih zvečer? Privadite se na popoldansko malico, da večerje ne boste vsak dan pričakali ob spremljavi glasov lačnega želodca. In med jedjo se na Japonskem ne igrajte s palčkami. Razen, če ne želite vsem sporočiti, da ste nevljudni.

Pustite napitnino

Čeprav ste slišali, da napitnine v deželi, kjer odkrivate nove kulture, niso v navadi to ne pomeni, da te niso dobrodošle. Morda samo v obliki zahvale, ki jo pustite na mizici, ko zapustite svojo hotelsko sobo. Tako boste nedvomno za seboj pustili dober vtis in morda celo nazaj dobili polnilec za telefon, ki se ga pozabili v tamkajšnji vtičnici, ter to opazili šele doma.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)