7 napak pri pripravi kave (zaradi katerih ni tako okusna, kot bi lahko bila)

Spoznajte napake pri pripravljanju skodelice kave, zaradi katerih vaša prva jutranja skodelica ni tako okusna, kot bi lahko bila.

17.2.2019 ob 4:57

kava_z_mlekom_priprava.jpg

Ne glede na to, ali kavo kuhate v za to namenjeni napravi ali v lončku, resnično okusna bo le, če se boste izogibali nekaterim napakam, ki jih večina pri pripravi tega napitka vztrajno ponavlja in si s tem pljuva, lahko bi rekli, v lastno skodelico.

Katere so najpogostejše, je za Pure Wow povedala lastnica priznane kavarne Blue Bottle Coffee iz Los Angelesa, Selina Viguera.

Kupujete mleto kavo

Seveda je priročna, a svežina je tista, ki kavi zagotavlja pravo vrednost. V kavnih zrnih se skriva nešteto arom, ki pa se med mletjem in po njem hitro izgubijo. Zato je za popolno skodelico kave bolje kupovati tisto v zrnih in jih zmleti tik preden nameravate pripraviti dišeči napitek.


Uporabljate napačen mlinček za kavo

Kavni mlinček je kavni mlinček, kajne? Ne tako hitro. Pozabite na nekvalitetne, cenejše različice te naprave, v katerih se zrna ne zmeljejo enakomerno in je kava zato vodena brozga z velikimi koščki zrn ter brez pravega okusa. Raje si priskrbite kvaliteten mlinček z ostrimi rezili, ki bo zrna spremenil v homogeni prah.

kava_skodelica_zrna_micna.jpg

Ne uporabljate filtrirane vode

Pomislite takole: voda predstavlja 98 odstotkov vsebine skodelice in njena kvaliteta še kako vpliva na okus končnega izdelka. Namesto, da bi uporabljali običajno iz pipe, jo pred kuhanjem kave prefiltrirajte. S tem boste v njej vzpostavili pravo pH vrednost in količino mineralnih snovi. Kajti prav neprimerna kislost in prekomerna količina mineralov sta tisti, zaradi katerih napitek nima pravega okusa.


Ne uporabljate prave količine kave

Dejstvo: za okusno skodelico je ključno razmerje med vodo in količino dodane kave. Če bo slednje premalo, bo kava vodena. In če je bo preveč, bo premočna ter zato kisla.
Osnovno pravilo, ki bi ga pri tem morali upoštevati se glasi: dve žlici kave na 180 mililitrov vode.


Uporabljate vrelo vodo

Pomembno pri pripravi kave v lončku je, da voda, v katero položite prah, ni vrela. Njena temperatura naj bi znašala nekje od 90 do 95 stopinj Celzija. Brez skrbi, ni vam treba pri kuhanju uporabljati termometra. Najenostavneje bo šlo, če boste vodo zavreli, jo odstavili z ognja in počakali 30 sekund, nato pa vanjo stresli ključno sestavino.

kava_loncek_micna.jpg

Kavo hranite v hladilniku

Kavna zrna so zelo občutljiva zato jih ni primerno shranjevati v vlažnem in ne v pretoplem prostoru. Najboljši kotiček je suh in hladen, kava pa naj bo v neprodušno zaprti posodi. Hladilnik ni dobra izbira, saj se kava v njem navzame vonjev po drugi hrani, hkrati je v njem previsoka vlaga, ki negativno vpliva na kvaliteto sestavine in okus končnega napitka.


Ne čistite svoje napravice

Torej: kavo pripravljate v kavnem avtomatu, ki pa tako kot vsi kuhinjski pripomočki potrebuje pravilno nego, čiščenje in vzdrževanje. Ni vam ga treba čistiti po vsaki uporabi, a občasno skozenj spustite mešanico vode in alkoholnega kisa, ki bo odstranila v notranjosti nakopičene obloge, zaradi katerih kava v skodelici ni tako okusna, kot bi lahko bila.

kava_avtomat_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Prince Harry ima nov hobi, pri katerem ima nedvomno prste vmes Meghan Markle ali pa Skrbite za vitko postavo? 6 kaloričnih živil, ki se jim kljub temu ne bi smeli odrekati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)