Raziskava: Kavopivci naj bi živeli dlje

Če uživate ob skodelici kave, morda zelo pomagate tudi svojemu zdravju.

19.11.2015 ob 10:45

shutterstock_146340899.jpg

Rezultati nedavne raziskave so pokazali, da ima pitje kave pravzaprav pozitivne učinke na telo: zmanjšuje tveganje srčnih bolezni, sladkorne bolezni, raka na jetrih in tudi tveganje nevroloških obolenj, kot sta parkinsonova bolezen in multipla skleroza.

Vsakodnevno pitje kave torej pomeni veliko več kot le uživaško navado, ki mnoge pripravi na izzive dneva. Če ste mislili, da gre za slabo razvado, ki bi se je morali znebiti, premislite še enkrat.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Vodja raziskave, dr. Frank Hu (Harvardska univerza za zdravje), pravi, da ob tem ni važno, katero kavo uživate, navadno ali brez kofeina, učinki so pri obeh enaki in prinašajo daljšo življenjsko dobo.

shutterstock_213360202.jpg

Za še lepši užitek dolijte napitke, ki so v trendu

Zato naj vas ob naslednji skodelici kave ne peče vest, temveč v njej brezskrbno uživajte. A to še ne pomeni, da jo lahko brez meja plemenitite s sladko smetano in sladkorjem. Čim manj dodatkov, tem bolje. Ne pozabite, sladkor je še vedno eden največjih sovražnikov zdravja.

Če morate svoj jutranji napitek vseeno dvigniti na višji nivo, razmislite o napitkih, ki so zadnje čase precej priljubljeni. Rižev, mandljev, kokosov, ... Vsi ti bodo kavi dodali drugačen priokus. Takšen dodatek kavi je všeč tudi Žuži Gorinšek, direktorici Franck Slovenija. "Gre za stvar navade in okusa. Tudi sama se zdaj navajam na te napitke in skušam izločiti mleko, saj opažam, da se bolje počutim. So pa vsi napitki prilagodljivi, se lepo mešajo," odgovarja na vprašanje, kako dobro se razumeta turška kava in novodobni mlečni napitki. "Kava se ne prilagaja napitkom, ki so trenutno v trendu, se pa vsi lepo mešajo s kavo. Se pa vseeno približujemo zdravemu načinu življenja in zato ponujamo kavne nadomestke, ki so primerni za vse, ki ne marajo kofeina."

Če ne veste, kaj je boljše, pravo mleko ali mlečni napitki, si preberite članek Kaj piti: pravo mleko ali mlečne napitke?.

Tradicionalna turška kava se pripravi v džezvi in pije brez sladkorja ter mleka.

Slovenci smo za tradicijo

Gorinškova je o kavi med Slovenci spregovorila na predstavitvi nove turške kave Franck Crema, ki ima to prednost, da se jo lahko pripravi na klasičen način, v džezvi, pa tudi na hitrejši način, s pomočjo grelnika vode. Slednji je predvsem primeren za ljudi, ki zjutraj radi hitijo. V skodelico preprosto vsujemo dve žlički kave, dolijemo 150 ml kave in počakamo eno minuto. Kot nalašč za Slovence, ki smo še vedno oboževalci tradicionalne kave. "Slovenci smo pivci klasične, mlete kave, v Makedoniji in Grčiji pa so v ospredju instant kave. V primerjavi z njimi smo mi zelo tradicionalni."

Ko smo že pri tradiciji: prava turška kava se pije brez sladkorja in brez mleka.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)