Plusi in minusi kave

Vsakršna količina ima na telo pozitivne, pa tudi negativne vplive. Jih poznate?

22.8.2015 ob 7:00

shutterstock_282105227.jpg

Res je, da ima kava svoje prednosti za zdravje, te pa so povezane zlasti s količino dnevno zaužitega temnega napitka. Poglejte, kako število popitih skodelic vpliva na vaše telo, zdravje in razpoloženje.


Že slediš Mični na Facebooku?


Preberite si še:

Skodelica na dan

Prednosti: Skodelica kave uravnava krvni tlak in pozitivno vpliva na krvne žile. Ker je kava odličen antioksidant, varuje pred boleznimi in spodbuja možganske aktivnosti.

shutterstock_272877848.jpg

Slabosti: Že skodelica kave na dan je dovolj, da zmoti spanec in povzroči nespečnost. Zato se ji izogibajte v popoldanskih urah, saj se kofein iz telesa izloči šele po osmih urah.

Dve skodelici na dan

Prednosti: Tolikšna količina dnevno zaužite kave ščiti pred alzheimerjevo boleznijo, saj v možganih spodbuja nastajanje proteina, ki varuje spomin. Prav tako dve skodelici kave, zaužiti pol ure po naporni vadbi, v telesu dvigneta raven energije.

Slabosti: Dve skodelici na dan spodbujata nastajanje hormona kortizola in adrenalina ter tako povzročita nemir ter okrepita občutke stresa.

shutterstock_253868281.jpg

Tri skodelice dnevno

Prednosti: Tri skodelice kave na dan preprečujejo nastanjaje raka jajčnikov pri ženskah ter nekaterih drugih oblik rakavih obolenj.

Slabost: Snovi v kavi spodbujajo izločanje želodčne kisline, kar je lahko vzrok za rane na želodcu.  Spremljevalka povečanega izločanja želodčne kisline je tudi pekoča zgaga.

Štiri skodelice kave dnevno

Prednosti: V njih je 400 miligramov kofeina. Gre za  močan antioksidant, ki čisti organizem ter varuje pred različnimi oblikami tumorjev, pred rakom prostate in pred diabetesom tipa 2.

Slabosti: Velika količina kave lahko povzroča nespečnost, revmatoidni artritis, preobremeni ledvice ter izzove občutke nervoze in tesnobe.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)