5 zelenih kotičkov v srcu Ljubljane, kjer najraje prenašamo vročino

Ljubljana se po velikosti ne more kosati z drugimi svetovnimi prestolnicami, zahvaljujoč zelenim oazam, posejanim med betonom, pa je življenje v mestu tudi poleti lahko prav prijetno.

23.7.2019 ob 4:15

ljubljana_micna_bazen_kolezija_tivoli_spica_plaza3.jpg

Ljubljana v poletnih mesecih zamenja svojo podobo. Prometni zamaški izginejo, parkirna mesta se malenkost sprostijo, mesto pa zažubori v umirjenem ritmu, vsaj kar se cest tiče. Lokalci so na dopustih, tistih, ki vročino prenašajo v službah, pa se po delovnem dnevu neopazno pomešajo med turisti z vseh kotičkov sveta, ki so preplavili mesto. Kje se poleti hladijo turisti, Ljubljančani in drugi domači obiskovalci?

V srcu mesta je nekaj kotičkov, kjer občutek, da si v prestolnici, prelisičijo žvrgolenje ptic, šum listja ali žuborenje vode. Kam se skrijemo ob lenobnih popoldnevih, ko se beton segreje pod sončnimi žarki?

Špica

Špica je del ob Ljubljanici med Trnovskim pristanom in novejšim mostom, ki vodi v Botanični vrt. Mimogrede, tudi obisk Botaničnega vrta je prava osvežitev. A vrnimo se k Špici. Leseni podesti in travnate terase tik ob reki so kot nalašč za poležavanje v senci drevesc, opazovanje gigantskih nutrij in pravkar izvaljenih račjih družinic, pa turističnih ladjic, veslačev v kanujih in tistih, ki so za prvi preizkus ravnotežja na SUP-u izbrali prav Ljubljanico.

ljubljana_micna_bazen_kolezija_tivoli_spica_plaza2.jpg

Sosednja kavarna poleg udobnih naslanjačov dovoli tudi samopostrežbo, pogosto pa boste prav tu naleteli tudi na koncert, plesni večer ali potopisno predavanje.

Plaža

Trnovski pristan, ki ga je uredil arhitekt Jože Plečnik, sestavljajo velike kamnite stopnice, ki se spuščajo proti reki. Nad njimi teče sprehajalna pot, senco nanje pa mečejo košate vrbe žalujke. Ob reki se temperature v primerjavi z mestnimi ulicami kanček spustijo, pristana med izlivom Gradaščice v Ljubljanico in Prulskim pa se je prijelo tudi ime Trnovska plaža.

ljubljana_micna_bazen_kolezija_tivoli_spica_plaza4.jpg

Tu v poletnih mesecih poseda mlado in starejše, pod mostom pa v Klubu rečnih kapitanov poleti organizirajo kup družabnih dogodkov. Hladno pivo in odmev glasbe izpod mostu – ravno prav za poletno ohladitev.

Grajski gozd

Pešpot na Ljubljanski grad ni zahtevna, na vrhu Grajskega griča ali že vmes na poti skozi gozd pa se lahko ohladite med krošnjami. Zelenje griča so prava pljuča Stare Ljubljane, drevje pa uduši tudi zvoke mestnega vrveža in zbistri glavo. Prav poseben pogled na mesto je z vrha griča tik pod ali za gradom, ko veter na vrh prinese zvoke uličnih glasbenikov.

ljubljana_micna_bazen_kolezija_tivoli_spica_plaza5.jpg

Park Tivoli

Tivoli je največji park v prestolnici, ki stoji tik med mestnim središčem, Rožnikom in Šišenskim hribom. Leta 1813 so ga zasnovali po načrtih francoskega inženirja Blancharda, pozneje pa so ga preuredili po Plečnikovih načrtih. Velik park je posejan s sprehajalnimi potmi, klopcami in skritimi kotički pod drevesi za mini piknike.

Ob Jakopičevem sprehajališču lahko ujamete zanimive fotografske razstave, sprehodite pa se lahko tudi do tivolskega rastljinjaka in ribnika in si v Čolnarni privoščite sladoled.

Mestna kopališča

Čeprav kopališče v Ljubljanici na Špici ni več aktualno (kar ne pomeni, da kakšen pogumnež sem in tja ne skoči vanjo), pa ima mesto nekaj urejenih mestnih bazenov.

ljubljana_micna_bazen_kolezija_tivoli_spica_plaza1.jpg

Kopališče Kolezija so prenovili leta 2015 ima pa olimpijski in otroški bazen, čofotalnik, masažni bazen in ploščad z lesenimi ležalnimi tribunami. Kopališče Kodeljevo ima dva plavalna bazena, enega otroškega in vodni tobogan. Kopališče Ilirija je bilo odprto spomladi 1929 kot eno izmed najmodernejših in najelitnejših kopališč v Evropi, njegova retro podoba pa je danes v resnici spet v modi. Na Ježici ob Savi, ob Dunajski cesti pred Črnučami, je kopališče Laguna, v BTC-ju pa stoji najmlajši v družini ljubljanskih bazenov Atlantis.

Avtor: Maja Fister
Foto: Thinkstock, Sport-ljubljana.si

PREBERITE ŠE: Vse to skriva trg v srcu mesta, kjer se Ljubljančani skrivajo pred turisti ALI 15 imenitnih idej za ohladitev po Sloveniji

Priporočamo tudi: Černobil: Izkušnja Slovencev, ki sta obiskala zaprto ‘mrtvo cono’ #intervju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)