10 stvari, ki jih lahko na Facebooku naredite za svojo kariero

Družbena omrežja smo od njihovih začetkov do danes začeli uporabljati povsem drugače in za čisto druge stvari, glede na to, da imate to možnost, pa jih uporabite sebi v prid.

12.1.2018 ob 7:30

micna_fb3-min.jpg

O družbenih omrežjih, zasebnosti, prednostih in slabostih je bilo povedanega že ogromno. Od tega, česa si ne bi smeli dovoliti deliti s svetovnim spletom, do tistega, kar nam morda v prihodnosti pride prav. To, da v virtualnem svetu ni pametno objavljati neprimernih fotografij, žaljivih statusov in česarkoli drugega, kar bi lahko škodovalo vašemu ugledu in česar sicer ne počnete v resničnem življenju, je jasno že (skoraj) vsem, marsikdo pa ne izkorišča njegovega polnega potenciala, ki bi mu lahko prišel prav za kariero. 

Zbrali smo seznam stvari, ki jih lahko za boljše karierne pogoje za jutri, na svojih družbenih omrežjih naredite še danes. Kar takoj, pravzaprav.

1. Sledite podjetjem, ki ustvarjajo v vaši karierni smeri

Večina podjetij, ki nekaj veljajo, ima na Facebooku svojo stran, ki jo lahko posledite oziroma všečkate, njihove objave pa nato spremljate na svojem zidu z novicami. To je najlažji način, kako ostati na tekočem z novicami, trendi in posodobitvami, ki jih ustvarja konkurenca, med katero je morda tudi vaše bodoče novo delovno mesto. Oziroma, prav pri konkurenci morda dobite tudi kakšno idejo, kaj izboljšati tam, kjer kariero gradite danes.

2. Sledite posameznikom, ki v vaši branži nekaj veljajo

Bolje kot sledenje družini Kardashian, je sledenje objavam ljudi, ki so na področju, ki vas zanima, že nekaj dosegli. Idoli so fina motivacija in učenje od največjih je vedno dobra naložba. Mimogrede, pomembni ljudje niso le na Facebooku, pobrskajte tudi po Instagramu, Twitterju in LinkedInu.

micna_fb2-min.jpg

3. Nato delite, komentirajte in všečkajte njihove objave

Deljenje, komentiranje in všečkanje objav podjetij in posameznikov, ki ustvarjajo na področju, ki vas zanima, je dobra naložba predvsem zato, ker boste drugim ljudem pokazali, da vas te teme zanimajo, razvili kakšno dobro debato in morda celo pritegnili pozornost tistih, ki nekaj štejejo. Posledično boste tako gradili svojo osebno znamko, saj vas bodo ljudje začeli povezovati s temi temami, vam morda kakšno podobno celo priporočili ali pa podjetju, ki se z njimi ukvarja, morda celo priporočili vas.

4. Ne bodite eden tistih, katerih prijateljstva ljudje brišejo

Zagotovo imate na kakšnem od svojih omrežij kakšnega "prijatelja", ki nespoštljivo komentira vsak politični, verski, športni in vremenski dogodek, deli vsako "nagradno igro" in virus, širi verižna pisma, vas vabi k igranju virtualnih igric in deli po deset navdihujočih verzov na dan, sam pa je vse prej kot navdihujoč? Ne bodite ta oseba. In takšne tudi brez slabe vesti odstranite iz svojih krogov.

5. Razmislite o profesionalni profilni fotografiji

Če je bilo pred desetimi leti v redu, če ste imeli na svoji profilni fotografiji psa, mačka ali avtomobil, ste s tem danes videti smešno. Vaš profil na Facebooku je postal nekakšen svoboden CV. Velik del delodajalcev vas bo namreč, preden pridete na razgovor, verjetno preveril kar na Facebooku in prvi vtis s spleta za marsikoga veliko šteje. Strinjamo se, da videz nima nobene povezave s posameznikovimi sposobnostmi opravljanja dela, vendar pa primerna fotografija, na kateri ste le vi, (brez kozarca vina in ne v kopalkah) lahko pusti veliko boljši vtis.

micna_fb1-min.jpg

PREBERITE še // Žensko podjetništvo: Kaj imajo moški, česar ženskam pogosto zmanjka?

6. Dodajte podatke, ki so lahko smiselni za delodajalce

Na LinkedInu in Twitterju, pa tudi na Facebooku, lahko dodate podatke o sebi, od preteklih in sedanjih zaposlitev, povezave na morebitno osebno spletno stran ali blog, do drugih interesov in hobijev. 

7. Osvežujte 

Podatke o sebi nato tudi redno osvežujte in dodajajte nove reference in kompetence. 

8. Pridružite se skupinam 

Facebook je poln uporabnih skupin, kjer se zbirajo uporabniki s podobnimi interesi. Tam boste imeli somišljenike zbrane na enem kupu in lahko si boste izmenjevali mnenja in informacije, karierne nasvete in se mrežili. 

9. Vohunite 

Priznajte, to tako ali tako že počnete. A namesto tretje bivše punce vašega bivšega partnerja izpred petih let, raje vohunite za stvarmi, ki so dejansko uporabne. Na primer, pred razgovorom se sprehodite po objavah podjetja in mimogrede omenite kakšno od stvari, o katerih so pisali. Ali pa pokukajte, katere knjige je med prazniki bral vaš najljubši poslovni idol in dobite navdih za vaše naslednje branje. Takšno vohunjenje ni grozljivo, to je zgolj raziskovanje! 

10. Pogooglajte se! 

Vohunite lahko tudi za samim sabo. Svoje ime vtipkajte v iskalnik in ugotovite, kaj še lahko naredite za to, da bo vaš blog med prvimi zadetki, če Google najde kakšno vašo staro objavo s strani za zmenkarije, jo odstranite (razen, če je tam z namenom) in imejte v mislih, da bodo te zadetke videli tudi vaši potencialni karierni sopotniki.

 

 

Avtorica: Maja Fister

Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)