Dilema: Priznati ali zamolčati varanje

Preden spustite bombo, razmislite o tem.

9.7.2019 ob 4:10

moski_zenska_zveza_ljubezen_seks_postelja1.jpg

Pozabavali ste se izven razmerja. Res je, da to ne pomeni nujno konca vajine zveze, a vendarle morate sprejeti odločitev, ali boste dragemu greh priznali, ali ne. Ta pa nikakor ni lahka.  Da bi si na vprašanje priznati ali zamolčati lažje odgovorili, vam nizamo nekaj nasvetov strokovnjaka. Takole svetuje Scott Haltzman, avtor dela Kako preživeti nezvestobo.

Spregovoriti ali molčati?

Odvisno. »Če je šlo zgolj za en izlet in zato osamljen primer, ali je od tedaj minilo že nekaj let ter nimate nobenega namena dejanja ponoviti, lahko vse skupaj zamolčite,« meni psihiater Scott Haltzman. »V kolikor gre za ponavljajoč se vzorec obnašanja, ne glede na to, koliko vode med posamičnimi podvigi preteče, ta odraža nezadovoljstvo in težave, ki jih ne smete pometati pod preprogo. V tem primeru bo treba z besedo na dan.«

Kako povedati

Nedvomno je ključna izbira pravega kraja in časa. »Kadar vaju ne bodo bremenile obveznosti, priznajte doma in ne v restavraciji ali na drugem javnem mestu. Le odmaknjena od radovednih oči ostalih, bosta lahko povsem izrazila svoja čustva,« svetuje Haltzman in dodaja: »Bodite neposredni, a taktni. Ne glede na to, kako boste dejanje ubesedlili, drugo stran bo bolelo.« Partner bo zagotovo hotel izvedeti boleče podrobnosti in psihiater svetuje načelo: če vpraša, povejte. Naj sam odloči, kaj bi rad vedel in česa ne. Znova morate vzpostaviti zaupanje, to pa temelji na popolni odkritosti.

Naslednji koraki

Prvo in najpomembnejše pravilo je, da s tretjo osebo prekinete čisto vse stike. Nato naj vaše življenje postane odprta knjiga. Partnerju zaupajte vsa gesla, ki zaklepajo vašo elektronsko pošto in profile na družabnih omrežjih. S tem boste dokazali, da ste iskreni in da ničesar ne skrivate. Seznanjate ga z vsem, kar počnete izven doma (Šla bom na pijačo s prijateljico in nato domov), razmislita tudi o skupnem obisku terapevta. »Nase prevzemite vso krivdo in odgovornost ter izrazite željo, da bi vajino razmerje kljub neprijetni izkušnji ostalo in postalo še močnejše. S takšnim pristopom se to vsekakor lahko zgodi,« je prepričan avtor.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Kljub obilici dela lahko najdete ljubezen Ali pa: 10 malenkosti, ki jih vsak fant opazi (pa tega morda še sam ne ve)

Preberite še: Pet obveznih vprašanj na prvem zmenku


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)