Devet znakov, da sta oba zaljubljena vanj

Odločitev, ostati ali oditi, je vaša.

28.3.2017 ob 12:30

par_shutterstock_479612449 (1).jpg

Pretirana zagledanost vase, ali kot ji pravimo drugače, narcisoidnost, ni nobena redkost. Zato se kaj lahko zgodi, da boste v svoje življenje in v posteljo povsem nevede spustili narcisa. A za nekoga, ki z njim živi, je to vse prej kot prijetno. Torej je pametno pravočasno spoznati, ali je takšen tudi vaš dragi in se seveda odločiti ali boste z njim ostali ali odšli. Ameriško združenje psihologov niza devet glavnih lastnosti narcisa.

Sledite nam tudi na Facebooku. 

Verjame, da mu že zgolj zato, ker obstaja, pripada vse najboljše

Neprivlačen moški, brez zaposlitve in z groznim značajem meni, da ob sebi ne zasluži nikogar drugega, kot manekenke? Nekdo, ki več kot polovico delavnika sanja z odprtimi očmi je prepičan, da za svoje delo ni dovolj plačan ter se mu godi krivica? To sta zgolj dva primera obnašanja tistih, ki so zagledani vase in verjamejo, da jim mora biti vse prinešeno na pladnju.

Obseden je s fantazijami o svojem uspehu, moči in pomembnosti

"Ko bom prepotoval cel svet, bom napisal knjigo. Po njej bo posnet film, v katerem me bo uprizarjal Johnny Deep. Nato bom odprl svoje podjetje, imel predavanja in služil mastne denarce…" Hm, očitno narcis.


PREBERITE še // Takšen je nepopravljiv narcis

Prepričan je, da je drugačen, poseben in ga zato lahko razume le peščica izbrancev

Torej večina ne razume njegovih posebnih misli in idej. Tako edinstven je, da je le redkim dano dojeti, kako čudovito je njegovo razmišljanje. Ja, seveda.

Pričakuje neskončno odobravanja, pohval, pozornosti

Vi: "O, da odlično si se po telefonu pogovoril s svojim šefom. Bil si izjemen, dovolj si mu laskal, a vendar nisi bil preveč pohleven. Ne morem verjeti, kako dobro ti je šlo." Ponovite stokrat. In še morda ne bo dovolj.

Meni, da je upravičen do vsega

Vse pomeni vaš čas, vaše telo, vaše usluge v vsakem pomeni. Z njim boste denimo seksali, ko bo to on hotel, ne glede na to, kako se boste počutili.

Druge izkorišča brez občutka krivde

Razmišljanja v smislu: "Seveda bo moja sestra pustila otroke pri varuški in mi prišla pomagat pleskat kopalnico," niso pri vase zagledanih prav nič neobičajnega.


PREBERITE še // Zakaj narcisi mislijo, da so boljši od drugih

Ne premore empatije

On se lahko ure pritožuje čez vse in razlaga o svojih težavah, a ko na vrsto pridejo drugi, zanje nikoli nima časa: "Si bolna? Zagotovo ni nič hudega, zjutraj boš zmogla na delo."

Zavida drugim ali je prepričan, da drugi zavidajo njemu

Morda je prepričan, da nihče ne zasluži boljše službe od njega, lepšega avta ali bolj seksi soproge. Na vsakogar gleda z zavistjo ali se sam baha ter verjame, da mu drugi povsem upravičeno zavidajo vse, kar ima.

Je aroganten in vzvišen

Zase meni je, da je boljši od ostalih in ga ne zanima nič, kar ni neposredno povezano z njim, to pa jasno pokaže. Na okrog hodi kot petelin, je glasen, da ga vsi slišijo in je obseden s svojim videzom.

Ne sliši se preveč obetavno, kajne? Psihologi so prepričani, da narcisa ni mogoče spremeniti. Lahko le živite z njim ali ga zapustite.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)