Ta (destruktivna!) navada lahko uniči vsako zvezo

Obstaja navada, ki lahko uniči nekdaj še tako trden in skladen odnos.

26.11.2022 ob 7:06 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ta (destruktivna!) navada lahko uniči vsako zvezo

Nihče ni popoln in vsi delamo napake. Večje ali manjše, tudi znotraj odnosa.

Najpomembnejše pri tem je, da se jih zavedamo in jih ne ponavljamo, kajti nekatere so lahko usodne za sprva še tako skladno zvezo.  Ena od njih je kujanje ali tako imenovana tiha maša.

Strokovnjaki za zveze se strinjajo, da prav ta največkrat spodkoplje zakone ali zveze.

Kaj je tiha maša?

Po osnovni definiciji je to zavračanje komunikacije z nekom, ki bi se o nečem rad pogovoril. Gre za izogibanje stika s konkretno osebo, največkrat zato, ker ste prepričani, da se vam je zgodila krivica ali da niste bili deležni spoštovanja, kot si ga zaslužite.

Običajno se strategijo uporablja za kaznovanje ali za izkazovanje užaljenosti, jeze, zamere.

Zagotovo je že vsak bil deležen takšne izkušnje. Tako z vidika kaznovanja kot z vidika biti kaznovan. A po vsakem sporu je vendarle veliko bolje preseči željo po kujanju in dojeti, kako je v bistvu škodljiva za odnos.

Da bi se ji lažje izognili, jo je treba opredeliti in si odgovoriti na vprašanje:

Kaj tiha maša ni?

V zdravi komunikaciji so potrebne zdrave meje in vsak molk ali vsako zavračanje pogovora ni tiha maša.

Če denimo končate telefonski klic, ker vas na drugi strani nekdo zmerja, če molčite v pogovoru na štiri oči, ker se nočete spuščani na nivo sogovornika, če ne odgovarjate na žaljiva in ponižujoča kratka sporočila, provokacije v spletni klepetalnici ali na žaljivo elektronsko pošto, če nekoga zaradi nespoštljive komunikacije blokirate na družabnih omrežjih ali se mu izogibate drugače, to ni tiha maša.

Tiha maša tudi ni potreba obeh ali ene strani, da si vzame nekaj časa za razmislek in počaka, da se zadeve nekoliko pohladijo in umirijo, s čimer so pogoji za pogovor boljši.

Nepopravljiva škoda

Tiha maša je, kadar se nekdo hoče z vami mirno pogovoriti o težavi, ki je pripeljala do konflikta, se vam želi za svoja dejanja opravičiti ali vam pojasniti njihovo ozadje, bi rad razjasnil zadeve in se pogovoril o tem, zakaj je do njih prišlo, vi pa z molkom in neverbalno komunikacijo to zavračate in več dni trmasto molčite, s čimer odnosu povzročate nepopravljivo škodo.

Kajti takšno početje ne pripomore k predelavi lastnih čustev, ne pomaga spoznavati občutkov druge strani in zagotovo ne pripelje do rešitve težave, ki je osnova vsega, jeza in zamera se posledično le še poglobita.

Kujanje v osnovi pomeni zavračanje komunikacije. A vsaka zveza, naj bo družinska, prijateljska, platonska ali ljubezenska, zahteva komunikacijo.

Molk pri reševanju težav nikoli ne pomaga.

Povzeto po portalu Your Tango

Preberite še: To moški nevede sporoča z gibi rok (pet kretenj s skrivnim pomenom)

Morda avs zanima tudi: To so stvari, ki jih najbolj obžalujejo ločeni pari


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)