Deset odgovorov na vprašanje, zakaj v ljubezni nimate sreče

Vzroki za to, da v ljubezni nikakor ne morete najti sreče, se morda skrivajo v napakah, ki se jih ne zavedate in jih zato vedno znova ponavljate.

26.12.2019 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Deset odgovorov na vprašanje, zakaj v ljubezni nimate sreče

V ljubezni nimate sreče. Vsako razmerje žalostno propade, včasih še preden se sploh dobro začne, vi pa se sprašujete, zakaj je usoda do vas tako kruta ter neusmiljena.

Po vsej verjetnosti ni usoda tista, ki je kriva, da se pot v dvoje prehitro konča. Bolje, kot kriviti njo, se je ozreti vase in prepoznati tiste napake, ki jih vztrajno (morda povem nevede in nehote) ponavljate.

Katere so najpogostejše, ki posameznikom stojijo na poti do srečne ljubezni?

Zagrenjeni ste zaradi preteklih zvez

Vsak je že imel zlomljeno srce. Pa naj bo zaradi prevare ali zaradi nakopičenih zamer, ki so pripeljale do konca zveze v preteklosti. Tudi sami imate zaradi nekdanjih slabih izkušenj ob misli na ljubezen v ustih grenak priokus.

Vendar so prav stalno vračanje v preteklost, obujanje slabih spominov, negativna pričakovanja in zagrenjenost zaradi srčnih bolečin tisti, zaradi katerih je praktično nemogoče osnovati lepo zvezo v sedanjosti. Zato, pozabite na preteklost in si dopovejte, da je vsako razmerje zgodba zase ter si tako odprite prva vrata do nove, lepe ljubezni.

 

Spremlja vas travma iz otroštva

Ta je lahko posledica zlorabe, zanemarjanja, občutka ne sprejemanja in v kolikor o njej tiho molčite ter je ne predelate in odpravite njenih posledic, je le težko zasnovati odnos, ki bi resnično uspel.

Travme iz otroštva in mladosti so neredko krive za snovanje toksičnih zvez, ki ne temeljijo na ljubezni, temveč na strahu pred zapustitvijo, nadzoru, bojazni ter tudi psihični ali celo fizični zlorabi.

Imate previsoka merila

Prav je, da imate merila in da veste, česa si v življenju želite. Tudi ali zlasti, kar zadeva izbiro partnerja.

A želje naj bodo realne, ne zasnovane na filmskih prizorih. Kajti le realna pričakovanja lahko vodijo v zrelo in zdravo zvezo.

Hočete nekoga, ki vas noče

Če je nekdo že v razmerju, je povsem jasno, da zveza z njim ni mogoča.

Včasih pa zadeve niso tako očitne. Morda je čustveno nedostopen, ne išče resne zveze ali od življenja pričakuje le zabavo. Vse to ne vodi v srečno ljubezen.

V ljubezni pozabite nase in na svoje želje

Nikoli, ne glede na to, kako srečno zaljubljeni ste, ne smete pozabiti nase in na svoje želje ter pričakovanja.

Tudi v razmerju ohranite lastni jaz ter svojo neodvisnost in se ne žrtvujte v prid srečne zveze. Kajti to nikoli ne vodi v zdravo, temveč praviloma v toksično razmerje podrejanja, ki na koncu skoraj zagotovo razpade.

Ne priznavate svojih napak

Je že tako, da ljudje težko priznavamo svoje napake.

V kolikor tudi sami za vse, kar se zgodi slabega ali neprijetnega krivite sočloveka, nočete pa nase prevzeti svojega deleža krivde in odgovornosti, je praktično nemogoče osnovati skladno intimno zvezo.

Pogoji za zdravo in uspešno zvezo so zaupanje vase, ljubezen do sebe in visoka samozavest.

Težko zaupate drugim

Nesposobnost zaupati sočloveku je še en pogost razlog, da razmerje ne obstane. Največkrat temelji na preteklih slabih izkušnjah, zaradi katerih globoka čustva in včasih tudi resnico prikrivate, saj se bojite odziva druge strani.

V kolikor menite, da je posredi ta razlog, se s primerno pomočjo poglobite vase, odpravite zavore zaupanja, šele nato pa razmišljajte o tem, da bi osnovali nov odnos.

Imate slabo samopodobo in nizko samozavest

Pogoji za zdravo in uspešno zvezo so zaupanje vase, ljubezen do sebe in visoka samozavest.

Le človek, ki premore vse te kvalitete, lahko osnuje vez, v kateri ne dopušča poniževanja, žaljenja ter psihičnega nasilja, torej dejanj, ki v intimni zvezi nimajo česa iskati.

Zapletate se z napačnimi osebami

Dejstvo je, da posameznike privlačijo posamezniki z določenimi osebnostnimi lastnostmi. In človek, ki sebe ne ceni dovolj, največkrat pristane z nekom, ki njegovo nizko samopodobo izkorišča sebi v prid.

Kot rečeno, zdrava samopodoba je prvi pogoj za zdravo razmerje. Tudi s tega vidika.

Postavljate pogoje

Pogojevanje ni pot do srečne zveze. Fraze, kot so če boš storil to, sva končala, če ne boš rekel tega, bo med nama konec in podobne nikakor niso dobra popotnica.

Kajti v razmerje vnašajo nezaupanje, negotovost in tudi strah, ti pa za nobenega od partnerjev niso pravi temelji. Ne za tistega, ki jih postavlja in ne onega, ki je z njimi soočen.

To je nekaj najpogostejših razlogov, da ljubezni propadajo. Če se prepoznate v katerem od njih je skrajni čas, da jih odpravite. V kolikor si seveda resnično želite lepe skupne zgodbe.

Povzeto po pisanju portala Your Tango

Preberite še: 12 krutih razlogov, zakaj dobri fantje ostajajo brez punc

Morda vas zanima tudi: Negotovost partnerja ogroža zvezo, tako pa prepoznate moškega, ki dvomi vase


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)