Zelenjava na žaru: Kako najboljše speči papriko, bučke, paradižnik, melancane in gobe

Na žaru pečena zelenjava je okusna in zdrava.

21.5.2023 ob 7:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zelenjava na žaru: Kako najboljše speči papriko, bučke, paradižnik, melancane in gobe

Prva misel ob besedi piknik z žarom so praviloma čevapčiči, pleskavice in nabodala, a ni treba, da bi sezona piknikov zaradi mastne in težke hrane ogrozila zdravje.

Kajti na žaru je mogoče pripraviti zdrav ter hranljiv obrok: tako, da na njem spečete zelenjavo. V družbi tradicionalnih žar jedi ali samostojno.

Kako pa na takšen način pripraviti paprike, bučke, paradižnik, melancane in gobe?

Osnovni napotek se glasi: pred pečenjem zelenjavo operite, premažite z olivnim oljem, posolite, po peki pa posujte s svežo sesekljano baziliko, peteršiljem, origanom ali rožmarinom.

Paradižniki in paprike

Paradižnik je hitro pečen. Ena njegovih ključnih sestavin je likopen, ki dobro prenese termično obdelavo. V bistvu se količina tega med njo še poveča. Likopen je močan antioksidant, ki varuje naše srce in ožilje.

Paradižnik operite, ga prerežite na polovico in na žaru pecite približno tri minute.

Papriko prerežite na polovico, odstranite njena semena in jo na žaru pecite približno pet minut. Lahko jo narežete na manjše koščke in jih nabodete na palčke ter spečete kot nabodalca.

Paprike vsebujejo veliko vitamina C, ki skrbi za močno odpornost in se po kratki peki na žaru ne bo izgubil.

Bučke in melancane

Predhodno lupljenje ni potrebno. Bučke dobro operite, na debelino približno en centimeter jih narežite po dolžini ali počez in jih z vsake strani pecite približno pet minut.

Tudi iz bučk lahko izdelate nabodala. Vsebujejo veliko kalija, ta je pomemben za dobro delovanje mišic in srca.

Na enak način popecite melancane. Pred tem posoljene rezine pustite približno pol ure, da izločijo odvečno tekočino.

Sol odpravi morebitno grenčino teh plodovk, ki vsebujejo malo energije, na drugi strani pa veliko vlaknin, vitaminov in mineralov.

Gobe na žaru

Gobe lahko spečete na žaru. Opranim in osušenim odrežite bet in klobučke položite na rešetke. Z vsake strani jih pecite od osem do deset minut.

Gobe z masivnejšim klobučkom narežite na rezine in jih na hitro popecite z obeh strani.

Vsebujejo malo energije, a veliko vitaminov, med drugim vitamina D, ki je nepogrešljiv za močno odpornost, za dobro delovanje možganov in telesa nasploh.

Je pa res, da so z njim bogatejše gobe, ki so rasle na soncu.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: 5 skrivnosti mojstrov peke na žaru

Morda vas zanima tudi: Ne boste verjeli, kako zdrava je koruza, a samo, če uživamo takšno


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)