14.8.2022 ob 5:23 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Poletja si praktično ni mogoče predstavljati brez piknikov in peke dobrot na žaru. Pri organizaciji tovrstnega druženja pa je dobro poznati nekaj trikov in napotkov, ki jih mojstri tovrstne priprave jedi že upoštevajo.
Njihove skrivnosti razkriva Miss gastro.
Najpogosteje izbiramo med dvema žaroma: takšnim na oglje in plinskim. Vsak ima dobro in slabo stran, je pa res, da je na žaru z ogljem pečeno mesu mehkejše, bolj sočno, hkrati ga odlikuje še prijeten dimljen okus.
Na plinskem žaru je lažje ohranjati pravo temperaturo, ni se treba bati pepela v hrani, lažje ga je kuriti.
Skratka: izberite žar, ki ga najbolj obvladate in ki vam je osebno najbolj všeč, a ne zanemarite dejstva, da žar na oglje prida nekaj točk z vidika okusa in vonja hrane.
Ko gre za peko hrane na prostem, je nedvomno na prvem mestu varnost. Zato si priskrbite prave pripomočke, kar pomeni pribor za peko z dolgimi ročaji, rokavice, ki preprečijo opekline ter primerno obleko, da ne bi hlač in majice umazali z maščobo.
Žar naj bo postavljen tako, da vsaj tri metre okoli njega ne bo ničesar, kar bi se lahko vnelo, hrana, zlasti meso, mora biti pred peko pravilno spravljena, da se ne bi pokvarila in povzročila zastrupitve.
Mariniranje mesa končnim izdelkom zagotavlja sočnost, mehkobo in prijeten okus. Zvečer pred piknikom meso marinirajte in ga v marinadi pustite čez noč.
Nepogrešljivi pripomočki za mariniranje so med, gorčica, sojina omaka, začimbe, česen in olja.
Na pikniku naj ne bo edina ponudba na žaru pečeno meso ali zelenjava.
Potrudite se s pripravo različnih sezonskih solat, hladnih prilog, omak, pijač in desertov, ki bodo druženju ob žaru zagotovili novo dimenzijo.
Obvezen korak po vsaki uporabi je čiščenje žara. Najbolje je to storiti takoj, ko ga ugasnete in se nekoliko pohladi. Ostanki hrane tako ne bodo krivi za slabši rezultat peke na naslednjem pikniku. S primernimi čistili in pripomočki se lotite dela.
En od naravnih pripomočkov za čiščenje žara je alkoholni kis. Večjo umazanijo najprej odstranite z lopatico, nato v plastenki z razpršilom zmešajte enaki količini mlačne vode in kisa, poškropite umazano površino, počakajte vsaj deset minut, da se obloge zmehčajo, v kis in vodo namočite krpo ter z njo obrišite nesnago.
Ne pozabite na temeljito čiščenje pripomočkov in vsega, kaj je polepšalo vaše druženje ob dišeči hrani.
Preberite še: Koristni nasveti za dobre piknike
Morda vas zanima tudi: Po pikniku: kako očistiti madež paradižnikove omake
oddajte komentar