26.1.2021 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Zamrznjeno meso je pred pripravo treba odtajati. O tem ni nobenega dvoma. Najboljši ter najlažji način se zdi uporaba mikrovalovke. Vse, kar je treba storiti, je zamrznjeno meso položiti vanjo, vključiti program za tajanje in počakati, da se meso pretvori v obliko, iz katere lahko pripravite jed.
Vendar mikrovalovka žal ni najboljša rešitev. Kajti kot opozarjajo kuharski mojstri, se meso na takšen način ne odtaja enakomerno. Zunanji deli se namreč začno kuhati in sušiti, notranjost pa potem, ko se naprava ustavi, ostane zamrznjena.
Zato svetujejo: če boste vendarle izbrali ta način, ga takoj, ko meso vzamete iz pečice, skuhajte ali specite, da se na preveč segretih delih ne bi začele množiti bakterije, ki lahko ogrozijo zdravje.
Pri tem upoštevajte še eno priporočilo: mesa ne tajajte v embalaži, kot so plastika, stiropor in podobni, saj lahko med segrevanjem teh kemikalije iz njih prehajajo v živilo.
Ko smo že pri segrevanju mesa v mikrovalovki, je na mestu še eno opozorilo: že pripravljenega prav tako ni priporočljivo pogrevati v njej. Zlasti to velja za piščančje meso.
Zaradi neenakomrnega segrevanja lahko bakterije na slabše pogretih delih preživijo in povzročijo zastrupitev. Veliko bolje je meso počasi in temeljito pogreti v ponvi in poskrbeti, da bo temperatura, ki ji mikrobi niso kos, dosegla vse njegove dele.
Najboljši način je v hladilniku: zvečer ga vzemite iz skrinje in postavite vanj. Kajti tajanje pri sobni temperaturi ni priporočljivo. V tem primeru se namreč na površini in v notranjosti hitro začno množiti zdravju nevarne bakterije.
Ostane vam tajanje v hladni vodi. Res postopek traja dlje, kot v mikrovalovki, a je zdravju prijaznejši, poleg tega bo tako odtajano meso boljšega okusa in mehkejše teksture.
Povzeto po portalu Miss7
Priporočamo tudi: Kolumna: Alergija me je pregnala iz lastnega stanovanja
Preberite še: Osem napak pri pripravi hrane, s katerimi ogrožate svoje zdravje
Morda vas zanima tudi: Najbolj zdrave kokice iz mikrovalovke
oddajte komentar