Za bolj urejen dom v novem letu: držite se teh zaobljub

Znebite se navlake, si sestavite urnik čiščenja in uresničite vse tiste projekte, ki so že tako dolgo na čakalnem seznamu.

2.1.2021 ob 5:45 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Za bolj urejen dom v novem letu: držite se teh zaobljub

Saj veste, po novem letu začnem … Če vaša knjiga novoletnih zaobljub še ni polna načrtovanih sprememb o zdravem načinu življenja, ji lahko dodate še nekaj preprostih »pravil«, s katerimi bo bolj urejen tudi vaš dom.

Novo leto je odlična priložnost za nov začetek, zakaj ne bi poskusili? V bolj pospravljenem stanovanju, se boste zagotovo počutili bolje.

Znebite se navlake

Želite v novo leto vstopiti v bolj svežem domu? Začnite metati stran. Zagotovo imate na policah kup stvari, na katerih se le nabira prah, vsako leto pa ji dodajate le še več stvari, ki jih dejansko en potrebujete.

Očistite vaš dom tako, da se lotite ene sobe na mesec, stvari, ki jih ne potrebujete, pa podarite. Držite se pravila, da morate za vsako novo stvar, ki pride v vaš dom, eno podariti ali reciklirati. Naredite si svoj zabojnik za stvari, ki jih boste podarili in jih redno odnašajte v zbiralnik ali organizacijo, ki jih sprejema.

Postanite minimalist

Če ste že občutno zmanjšali obseg stvari v vašem domu, a vseeno želite še več, naj vaš dom postane minimalistična oaza. Minimalist v svojem domu hrani zares le tiste najbolj nujne stvari, se izogiba kupovanju novih in se vrača k ponovni uporabi.

V domu minimalista tudi ni plastičnih vrečk, papirnatih lončkov. Zamenjajte jih za vrečke in blaga, steklene kozarce in podobno.

Razmislite tudi o kapsulni garderobi. Tako boste v omari pridobili veliko prostora, oblačila boste nosili dlje in tudi izbira bo precej bolj enostavna.

Tudi pohištva ne izberite na hitro in poceni, temveč se raje odločite za funkcionalne in bolj kakovostne kose.

Urnik čiščenja

Lahko si je obljubiti, da bomo letos bolj redno čistili, a težje to tudi uresničevati. Za dosego tega cilja se je treba pravilno organizirati, najbolj učinkovit način pa je, da si za čiščenje postavite urnik.

Pri tem si nikar ne obljubite, da boste čistili vsak dan. Zastavite si več opravil za širše časovno obdobje. Recimo, zastavite si, da boste med tednom počistili kuhinjo in kopalnico, med vikendom pa dnevno sobo in spalnico. Urnik naj bo fleksibilen, tak, da se ga boste lahko držali. Postavitev strogih rokov za čiščenje lahko hitro postane kontra produktivno.

Več prostora za telovadbo

Z bolj urejenim domom lahko lažje uresničujete tudi druge novoletne zaobljube, recimo, da boste več telovadili. Ob urejanju doma poskrbite, da boste imeli svoj kotiček za telovadbo.

Lahko si nabavite veliko žogo za vadbo in jo uporabljate namesto stola, ko boste opravljali službene obveznosti od doma, ali pa ko boste gledali televizijo. Samo s sedenjem boste naredili veliko koristnega za telo.

Sicer pa vas bo prostor za telovadbo, naj bo še tako majhen, bolj motiviral, da se lotite vadbe, naj bo to joga ali dvigovanje uteži.

Uresničite želje

Imate že dlje časa željo v vašem domu nekaj spremeniti, a za to enostavno še ni bilo časa? Vzemite si ga in odkljukajte čakajoče projekte. Naj bo to prepleskana kuhinja, nove police v dnevni sobi ali nastavek za tuš v kopalnici, ki vam že toliko časa dela težave.

Če je seznam dolg, bo pač trajalo malo dlje, a obljubite si, da jih boste uresničili čim več, morda enega na mesec.

Če delo ni preveč zahtevno, se ga lotite sami in ne čakajte na mojstra, na spletu lahko najdete ogromno navodil in napotkov.

Domača pisarna

Ena bolj pomembnih stvari v vašem domu v tem času je tudi urejena domača pisarna. Če le imate možnost, naj to ne bo majhen kotiček v shrambi ali kar jedilnica, temveč si poskusite urediti svoj prostor, kjer boste imeli mir in dobro delovno okolje. Tako boste tudi lažje ločevali družinsko in službeno življenje – ko boste zaprli vrata vaše pisarne, delo pustite znotraj. In obratno.

Pri tem imejte v mislih, da naj bo domača pisarna takšna, kot bi jo imeli na delovnem mestu. Tam ne bi bili naloženi kupi perila, ki ga je treba zložiti kajne? Investirajte v pisarniško pohištvo, pospravljajte svoj ustvarjalni nered in pa predvsem, navadite otroke in hišne ljubljenčke, da jim je vstop prepovedan. To je seveda težko, zlasti če si ne morete urediti ločenega prostora, a vseeno poskusite in najmlajše navadite, da vaša miza ni prostor za risanje.

Pa srečno!

Preberite še: Tina Simčič, svetovalka za urejanje domov, s ključnimi napotki za predpraznično pospravljanje

Morda vas zanima tudi: Feng Šuj: Pet predmetov, ki se jih morate za boljše počutje čim prej znebiti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)