Triki za daljšo obstojnost poletnih kosov

Z njihovo pomočjo bodo z vami tudi naslednje leto.

6.8.2016 ob 6:30

kopalke.jpg

Poletje je čudovito, zlasti, če v njem uživate z novimi kopalkami, sončnimi očali in sandali. Žal pa pogosta uporaba teh na njih pušča neljube posledice. Poglejte, katere so najpogostejše in kako se jim izogniti.

Nam že sledite na Facebooku?

Preprečite bledenje kopalk

Sonce, sol, pesek, klor. Odlična kombinacija, ob kateri živahne barve kopalk hitro zbledijo. A če boste z njimi ravnali prav, bodo te celo to in še naslednje poletje kot nove.

Kaj storiti?

Preden nove kopalke oblečete prvič, jih namočite v mešanici vode in kisa. Previdno s kisom, žlica na lavor bo dovolj. Za pol ure jih potopite v tako pripravljeno vodo in preprečila bo bledenje barv.

Trik deluje tudi na belih kopalkah, saj jih bo zavaroval pred tem, da bi postale rumene, uporabite ga približno enkrat na teden. Vsak večer pa kopalke po kopanju splaknite s čisto vodo.  Kadar se jih namenite temeliteje prati, to počnite ročno, uporabljajte detergente za občutljivo perilo, jih dobro splaknite, ovijte v brisačo in posušite v senci. 

Očistite sandale

Potem, ko cel dan po mestu kolovratite v novih sandalih, so na njih več kot opazne posledice v obliki umazanije.

Kaj storiti?

Dodobra jih obrišite z otroškimi vlažnimi robčki ali z mešanico kisa in vode. Večjo umazanijo očistite s kapljico alkohola na mehki bombažni krpi, na gladkem usnju bo primerno tudi čistilo za stekla. Nato njihovo notranjost posujte z jedilno sodo in preprečite, da bi se navzele neprijetnega vonja.

Belila stran od denima

Po vaših novih belih hlačah iz denima oziroma jeansa ste polili rdeče vino in najprej vam na misel pride belilo. Vendar to ni najboljša ideja.

Kaj storiti?

Madež takoj sperite z vodo, polijte nanj skodelico belega kisa in hlače v stroju operite brez detergenta. Ponovite pranje, tokrat dodajte pralni prašek. Enak učinek kot kis bo na sicer trdovraten madež imel tudi sok limone.

Ne pozabite na torbico

Nesreče se dogajajo in kaj lahko so posledice teh umazana torbica, ki vas vedno spremlja.

Kaj storiti?

Pred takšnimi in drugačnimi madeži jo zaščitite z zaščitnimi premazi, če pa niste o tem razmišljali, se madežev vina, hrane ali maščob nikar ne lotevajte sami, pač pa prosite za pomoč nekoga, ki se na čiščenje in nego materiala, iz katerega je izdelana, spozna. V čistilnici vam bodo znali pomagati.

Poskrbite, da bele majice ne bodo rumene

Močno popoldansko sonce ni najboljši prijatelj belih majic, ki zaradi sončnih žarkov, znoja in uporabe dezodoranta kaj lahko postanejo rumene.

Kaj storiti?

Da bi se teh posledic znebili je vse, kar potrebujete nekaj limon, voda in plastenka z razpršilcem.

Iztisnite sok limon in z njim do polovice napolnite plastenko. Do konca jo napolnite z vodo in poškropite madeže. Zdrgnite, za eno uro majico namočite v čisti vodi ter jo nato operite v pralnem stroju.

Opraskana plastična sončna očala

Ker niste bili pozorni in ste jih odlagali kamorkoli, so ne na njihovi površini pojavile drobne praske.

Kaj storiti?

Iz jedilne sode in vode izdelajte gosto pasto. Z njo s pomočjo krpe iz mikrovlaken s krožnimi gibi očistite očala. Ponavljajte, dokler so na njih praske. Jedilna soda jih bo odstranila, na enak način pa lahko uporabite tudi neabrazivno zobno pasto.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)