Poletje je med drugim čas melancanov ali jajčevcev. Zelenjavo specifičnega okusa nekateri obožujejo, drugi se ji raje izognejo, a sledeči trije recepti, za katere so glavna sestavina, bodo prepričali tudi največje skeptike.
Pečeni melancani s česnom in parmezanom
Sestavine:
- en velik melancan
- šest žlic masla
- 200 gramov krušnih drobtin
- 60 gramov naribanega parmezana
- žlička česna v prahu
Priprava:
- Melancan operite, po želji ga lahko olupite.
- Očiščenega narežite na približno pol centimetra debele kolute.
- Položite jih na cedilo, posujte s soljo in pustite pol ure.
- V posodi stopite maslo.
- V drugi posodi zmešajte krušne drobtine, česen in parmezan.
- Vsak kolut najprej pomočite v stopljeno maslo in nato v mešanico začimb ter drobtin.
- Tako pripravljene melancane položite na s peki papirjem obložen pekač in jih v pečici pri 200 stopinjah Celzija pecite približno 15 minut.
- Rezine obrnite in jih z druge strani pecite še sedem minut.
- Jed lahko služi kot priloga ali predjed.
Orzo z bučkami in melancani
Orzo mnogi zamenjujejo za riž, a gre za drobne testenine iz zdroba, ki po obliki res spominjajo na žitarico in se lepo podajo k mnogim živilom, med drugim je orzo odličen v družbi bučk in melancanov.
Sestavine:
- 120 gramov surovega orza
- 120 gramov sesekljane mlade čebule ali 60 gramov sesekljane čebule v glavicah
- trije nasekljani stroki česna
- pol žličke olivnega olja
- ena žlička kisa
- sok in naribana lupina ene limone
- dva srednje velika jajčevca, narezana na kolute debeline en centimeter
- dve mali bučki, narezani po dolžini
- 120 gramov feta sira
- 60 gramov praženih pinjol
- sesekljane začimbe (peteršilj, bazilika in meta)
- dve žlici drobtin
- pol žličke soli
- poper po okusu
Priprava
- Zmešajte čebulo, česen, olivno olje, kis in začimbe.
- Testenine skuhajte po navodilih za pripravo, jih odcedite in vročim primešajte mešanico olja, kisa in začimb.
- Na žaru (lahko v ponvi) popecite posoljene melancane in bučke.
- Pečene narežite na koščke in jih dodajte testeninam ter začimbam.
- Dodajte sok in lupino limone, feta sir ter dobro zmešajte.
- Mešanico razdelite v štiri posode in jo na koncu posujte z drobtinami ter pinjolami, okrasite z rezinami limone in svežimi začimbami.
Solata z melancani in kuskusom
Sestavine:
- dva srednje velika jajčevca, narezana na pol centimetra debele rezine
- olivno olje
- 120 gramov kuskusa
- pol žličke olivnega olja
- trije stroki sesekljanega česna
- žlička soka limone
- tri žlice narezanih suhih marelic ali datljev
- žlička soli
- sveže mleti črni poper
- ena narezana rdeča paprika
- 60 gramov sesekljanega peteršilja
- tri žlice sesekljanih praženih mandljev
Priprava:
- Kuskus skuhajte po navodilih, odcedite ga in presujte v veliko posodo.
- Dodajte mu olivno olje, česen, limonin sok, marelice, poper, papriko, mandlje in peteršilj.
- Melancane specite na žaru ali v ponvi. Z obeh strani jih pecite približno tri minute.
- Pečene naložite na pladenj in jih posujte s solato iz kuskusa.
- Po želji dodajte še malo soli in olivnega olja ter okrasite z listki sveže mete.
Recepti s portala 24sata.hr
Preberite še: Protistresno vegansko pecivo, ki je obnorelo splet (noro lahek recept)
Morda vas zanima tudi: Banane za zajtrk: Tri odlične ideje, kako jih uporabiti
oddajte komentar