Vsak čas bo nastopila sezona mladega krompirja, za mnoge najbolj priljubljenega obdobja te nepogrešljive gomoljnice. Ker mlad krompir v primerjavi s kasnejšimi sortami vsebuje manj škroba, je najbolj primeren za pečenje, nekoliko manj za kuhanje, vi pa poglejte dva recepta, ki vas zagotovo ne bosta razočarala.
Mlad krompir z mlado čebulo in slanino
Sestavine:
- 20 manjših gomoljev mladega krompirja
- dva do trije listje lovorja
- 150 gramov masla
- nasekljana mlada čebula
- štiri rezine slanine
- žlica olivnega olja
- sol in črni poper po okusu
Priprava:
- Krompirja ne lupite, dobro ga splaknite pod tekočo vodo. Stresite ga v posodo, dodajte lovor. Prelijte z vodo, segrevajte do vretja ter pustite, da počasi vre od 15 do 20 minut.
- V tem času v ponvi stopite maslo, dodajte nasekljano mlado čebulo in mešajte približno dve minuti, da se čebula malo zmehča.
- V drugi ponvi hrustljavo zapecite slanino in jo narežite na manjše koščke.
- Kuhan krompir odcedite, stresite ga v posodo z maslom in čebulo, začinite s poprom in soljo.
- Prtažite ga, da dobi lepo rjavo skorjico.
- Pred serviranjem ga posujte s slanino in peljite z olivnim oljem.
Pečen krompir z limono in česnom
Sestavine:
- kilogram mladega krompirja
- glavica česna
- 100 mililitrov olivnega olja
- pol žlice soka limone in limonina lupinica.
- osem do deset listov lovorja
Priprava:
- Krompir operite in gomolje prerežite na polovice.
- Stresite jih v veliko posodo, peljite s hladno vodo in posolite. Kuhajte deset minut, da se zmehča ter krompir odcedite.
- Še deset minut ga pustite v posodi na vroči pari.
- Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.
- Glavico česna ločite na stroke in jih olupite.
- Dno pekač prelijte z oljem in ga segrejte v pečici. Skrivnost uspeha recepta je v toplem, vendar ne vročem olju v pekaču.
- Dodajte krompir tako, da bo prerezana stran obrnjena navzdol, liste lovorja in stroke česna.
- Pecite približno 40 minut in krompir proti koncu rahlo potlačite z vilico, da bo postal hrustljav.
- Začinite s soljo in poprom.
Recepta s portala MissGastro
Preberite še: To se bo zgodilo, če boste jedli krompir, ki že kali
Morda vas zanima tudi: Kako zdrav je v resnici krompir
oddajte komentar