14.9.2023 ob 11:20 | Foto: Krompir/Založba Kmečki glas | Avtor: Avtor receptov: Andrej Goljat
Imate raje praženega ali pire? Krompir obožujemo vsi.
V kuharici Krompir, ki jo je izdala Založba Kmečki glas, strokovnjakinja s področja kmetijstva Darja Kocjan Ačko uvodoma navede zanimivosti o tej gomoljnici, tudi o uporabnosti posameznih sort pri kuhanju, soavtor Andrej Goljat pa ponudi paleto odličnih receptov za jedi s krompirjem.
Za vas smo izbrali tri.
Potrebujemo:
Krompir v olupkih skuhamo, odcedimo in ohladimo. Olupimo ga in grobo naribamo, začinimo s soljo in poprom.
Špinačne liste operemo in blanširamo v vreli slani vodi, jih takoj odcedimo in prestavimo v večjo količino ledeno hladne vode.
Posodo namažemo z maslom ali margarino, prekrijemo dno s polovico naribanega krompirja, potresemo s špinačo in čez špinačo porazdelimo odcejeno razdrobljeno tunino.
Prekrijemo z drugo polovico krompirja, zalijemo z zmesjo jogurta, jajc, mletega suhega česna, soli in popra. Po vrhu položimo rezine paradižnika.
Narastek pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno 20 minut.
Potrebujemo:
V olupkih kuhan krompir olupimo, pretlačimo, mu dodamo maslo ali margarino in ohladimo.
Ohlajenemu krompirju primešamo jajci, moko, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico.
Testo čim hitreje zgnetemo, oblikujemo svaljke in jih stresemo v vrelo malo slano vodo. Ko priplavajo na površje, jih s penovko poberemo in preložimo v hladno vodo.
Svaljke odcedimo, pogrejemo na razpuščenem maslu v ponvi, povaljamo v maku, potresemo s cimetom in ponudimo kot sladico, po želji s poljubno sadno omako.
Potrebujemo:
800 g krompirja
Na olju ovenemo sesekljano čebulo, dodamo mleto papriko in med stalnim mešanjem nekoliko prepražimo. Dodamo paradižnikovo mezgo, še nekaj časa pražimo, primešamo sesekljan česen, kumino in majaron, solimo, zalijemo z vinom in počakamo, da vino izpari.
Spet pražimo toliko časa, da izpari vsa voda, dodamo moko, lovorov list, zalijemo s hladno juho in kuhamo 20 minut.
Omaki dodamo na tri četrt kuhan, odcejen in slan krompir, narezan na koščke, in kuhamo še 10 minut.
Golaž dosolimo in ponudimo.
Preberite še: Trije fantastični recepti za jedi iz ene posode
Morda vas zanima tudi: Tedenski jedilnik: legendarne slovenske jedi, ki se pogosto znajdejo na mizi
oddajte komentar