Trije fantastični recepti za jedi iz ene posode

V najnovejši kuharci Jamieja Oliverja so predstavljene jedi, za katere bomo porabili zgolj eno posodo.

10.9.2023 ob 11:25 | Foto: Ena – fantastične jedi iz ene posode, Mladinska knjiga | Avtor: Avtor receptov: Jamie Oliver

Trije fantastični recepti za jedi iz ene posode

Jamie Oliver se je podpisal pod najnovejšo kuharico, ki slavi preprostost, odlične okuse in čim manj pomivanja posode. V knjigi Ena – fantastične jedi iz ene posode, ki jo je izdala Mladinska knjiga, je zbral recepte, ki jih pripravimo v enem loncu, ponvi ali pekaču, iz vsakdanjih sestavin, ki pa v pravi kombinaciji pričarajo gurmansko izkušnjo. Za razvajanje brbončic v pokušino ponujamo tri.

Karbonara z gobami

Prekajena slanina, rožmarin, jajca, parmezan in poper

  • Potrebujemo (za enega):
    125 g svežih listov testa za lazanjo
  • 2 rezini prekajene slanine
  • 80 g šampinjonov
  • 2 vejici rožmarina
  • 15 g parmezana
  • jajce

V grelniku zavremo vodo. Liste za lazanjo narežemo na pol centimetra široke rezance. Tanko narežemo slanino, nato pa ločeno še šampinjone. Natrgamo in nasekljamo listke rožmarina. V skledico nastrgamo parmezan in vanj vtepemo jajce. Na močan ogenj pristavimo ponev premera 28 cm.

V vročo ponev nakapamo malce oljčnega olja, dodamo slanino, rožmarin in velikodušen ščep popra. Ko malce porjavi, dodamo gobe. Pražimo 2 minuti, vmes večkrat premešamo, nato v ponev natresemo testenine ter previdno dolijemo ravno dovolj vrele vode, da jih pokrije – okoli 300 ml. Pustimo, da nežno brbota približno 4 minute oziroma dokler testenine ne vpijejo večine vode, vmes večkrat premešamo. Ugasnemo ogenj in pustimo počivati samo 30 sekund, nato dolijemo jajčno mešanico in živahno vmešavamo, da dobimo fino, svilnato omako – ponev je treba odstaviti z ognja, da jajce ne zakrkne, vseeno pa moramo ves čas mešati, da bo omaka gladka. Začinimo do popolnosti in po želji okronamo z dodatnim kančkom oljčnega olja ter malce nastrganega parmezana.

Vegetarijansko: Preprosto izpustimo slanino! Preizkusimo lahko tudi različne vrste gob.

Hrustljavi ribji burgerji

Koktajl z rakci, limona in solata little gem

Potrebujemo (za dva):

  • 50 g brezglutenske moke z dodanim pecilnim praškom
  • limono
  • 2 fileja bele ribe brez kosti in kože (vsak 100 g)
  • žlico paradižnikovega kečapa
  • 2 žlici lahke majoneze
  • 100 g kuhanih gamberov
  • manjšo glavo solate little gem
  • 2 bombetki za hamburger

Na zmeren do močan ogenj pristavimo ponev s premazom proti prijemanju premera 30 cm. V skledico damo moko, drobno nastrgano lupinico polovice limone, dodamo ščepec soli in popra, nato pa postopoma vmešamo okoli 75 ml vode, da dobimo gosto tekoče testo, ki se prime hrbtišča žlice. Ribji file razpolovimo po dolgem, nato pa vsako polovico potunkamo v testo in pustimo, da se odvečno odcedi nazaj v skledico. V vročo ponev nalijemo malo oljčnega olja in cvremo fileje vsaj 4 minute na vsaki strani, da postanejo zlato rjavi in hrustljavi.

Medtem v drugi skledici pripravimo koktajl omako, tako da zmešamo kečap, majonezo in malo iztisnjenega limoninega soka. Začinimo do popolnosti in vmešamo gambere. Solatne liste obrežemo in ločimo. Fileje potisnemo na rob ponve, bombetke razpolovimo in jih na hitro popečemo ob filejih. Na spodnjo polovico bombetk z žlico naložimo gambere, jih pokrijemo z listi solate in nanje naložimo hrustljave fileje. Pokrijemo z zgornjo polovico bombetk in postrežemo s krhlji limone za pokapanje.

Zrezki s pršutom in parmezanom

Rožmarin, česen, inčuni, špinača in kremni fižol

Potrebujemo (za dva):

  • 2 zrezka iz govejih ledij (šimbas) (vsak 150 g)
  • 50 g parmezana
  • 2 rezini pršuta
  • vejico rožmarina
  • 2 stroka česna
  • 2 fileja inčunov v olju
  • 400-gramsko pločevinko fižola cannellini
  • 200 g mlade špinače

Razvijemo velik list papirja za peko. Z zrezkov odrežemo in zavržemo maščobo ter žilavo tkivo in ju položimo na polovico papirja za peko. Zrezka po vrhu izdatno popopramo, nanju drobno nastrgamo parmezan, položimo pršut, natrgamo listke rožmarina in pokapamo z malo oljčnega olja. Pokrijemo z drugo polovico papirja in z valjarjem potolčemo na debelino pol centimetra.

Na močan ogenj pristavimo ponev s premazom proti prijemanju premera 30 cm. V vročo ponev damo zrezka s pršutom navzdol. Pečemo 2 minuti, nato obrnemo in pečemo še minuto na drugi strani, medtem pa olupimo in tanko narežemo česen.

Zrezka prestavimo na krožnika za postrežbo, da počivata. V vročo ponev damo česen, inčune in fižol z večino tekočine iz pločevinke. Natrgamo še špinačo in kuhamo 2 minuti, da špinača oveni, vmes večkrat premešamo. Vmešamo žlico rdečega vinskega kisa, začinimo do popolnosti in postrežemo kot prilogo.

Preberite še: Recept: Sladoledna snickers torta iz samih zdravih sestavin

Morda vas zanima tudi: Ta rastlina zmanjšuje verjetnost za nastanek raka, a je ne smejo uživati vsi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)