To poletje kuhamo samo še po Ottolenghiju

Izšla je ena težje pričakovanih kuharic; Yotamo Ottolenghi SIMPLE kuharica

9.6.2021 ob 5:20 | Foto: Daša Mavrič

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

To poletje kuhamo samo še po Ottolenghiju

Fenomen Ottolenghi se začenja tudi med slovenskimi ljubitelji zelenjave, začimb in preizkušanja novih okusov. Tako vsaj računajo pri založbi Vida, kjer so izdali slovenski prevod Simple kuharice, britansko izraelskega avtorja Yotama Ottolenghija. Vam je ime še neznano? Nič zato, nikoli ni prepozno za spoznavanje izjemnih kuharjev. In tudi če za Ottolenghijevimi recepti nori že na milijone gurmanov po celem svetu, pa je pri nas morda ravno zdaj pravi čas, da osvoji tudi slovenske kuhinje. Zdaj, ko nam bo narava postregla z ogromno zelenjave, zdaj, ko so trgovine založene tudi z bolj eksotičnimi začimbami in predvsem zdaj, ko smo po letu pandemije videli, da je v kuhinji lahko prav luštno.

In tako vam bo tudi že ob listanju velike kuharice, kjer se vam bo ob vsaki strani zaluštalo po jedi, ki jo Ottolenghi predstavlja. Kaj je pri njem tako posebnega? Prva stvar, ki vas bo gotovo prepričala, je ta, da boste zelenjavo resnično okušali. V naši, srednjeevropski kulinariki smo namreč vajeni temeljite termične obdelave teh čudovitih surovin, polnih vitaminov in vlaknin, kar je resnično škoda. Ottolenghi kuha z ogromno sveže zelenjave, stročnicami, žiti in bližnjevzhodnimi začimbami. Njegov pristop temelji, da zelenjavo in stročnice poudari v lastni edinstvenosti. Kar smo okušali tudi na predstavitvi te knjige, v restavraciji JB, kjer je chef Tomaž Bratovž pripravil 6 jedi po receptih Ottolenghija. In ja, potrdimo lahko, da je zelenjava prišla do svojega najlepšega izraza.

Kljub vsemu, da Simple kuharica temelji na principu preprosto, pa vse skupaj le ne bo tako enostavno. Zakaj le bi tudi bilo? Če si želimo okušati nekaj novega, nekaj drugačnega in se na svoji mizi približati gurmanskim pojedinam širom sveta, bomo pač morali pokusiti nekaj novega. Morali bomo pobrskati za začimbami, ki jih recept zahteva, morali bomo pozabiti na predsodke, da česa ne jemo, Ottolenghijeve kombinacije nas bodo namreč le tako prepričale v nasprotno.

Kako se lotiti Ottolenghijevih receptov?

Na predstavitvi knjige SIMPLE kuharica so sodelovali prevajalka knjige in velika ljubiteljica kulinarike Katja Jenčič, urednica portala Odprta kuhinja Mateja Delakorda, poznavalec vsega dobrega, trendovskega in novega na področju kulinarike Boštjan Napotnik Napo ter Nika Urbas, ki se je že med bivanjem v Londonu dodobra spoznala z Ottolenghijevimi knjigami receptov. Vsak od njih je bodočim oboževalcem te kuharice dal en nasvet:

Katja Jenčič pravi, da naj v receptu, kjer je med sestavinami navedena tahini pasta, nikar te ne izpustimo. Prav ta naredi tisti fin okus. Kupite dobro tahini pasto, naj bo tekoča.

Boštjan Napotnik, ki sam rad improvizira in ve, da to počnemo mnogi, svetuje, da vsaj, ko prvič delamo jed po Ottolenghiju točno sledimo recepturi in uporabimo vse sestavine, ki so navedene. Le če bomo res sledili receptu, bomo doživeli odličen okus, ki ga obljublja slavni kuhar.

Mateja Delakorda ima odličen nasvet za vse tiste, ki imajo za svojo mizo tradicionaliste. »Nikomur ne bom razlagala o sestavinah, temveč bom kar presenetila. Ker ravno nepričakovano je skrivna sestavina teh jedi,« pravi in dodaja, da najbolj priporoča hladno tople kombinacije jedi v Ottolenghi Simple kuharci.

Nika Urbas svetuje, da pri kuhanju z Ottolenghijem pustimo predsodke o hrani za sabo. »Naj nas ne odvrne, če česa ne maramo. Naredimo po njegovem receptu in zagotovo bomo sestavino vzljubili.« Sama, preden je šla v London, ni marala koromača, sedaj pa ga obožuje. In Ottolenghi uporablja veliko koromača!

Tako so videti pojedine Ottolenghijevih navdušencev.

Kako pestra, barvita in mamljiva je hrana britansko izraelskega kuharja, vam bo izdal že njegov Instagram profil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yotam Ottolenghi (@ottolenghi)

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yotam Ottolenghi (@ottolenghi)

 

Ottolenghi SIMPLE kuharica je izšla pri založbi Vida, prevedla je Katja Jenčič in stane 39 evrov

Preberite še: Kako zdrav je v resnici krompir

Morda vas zanima tudi: Najboljši viri vlaknin za odlično prebavo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)