21.6.2020 ob 5:40 | Foto: Tasty Sladice
Se tudi tebi zgodi, da ob gledanju Tasty filmčkov, ki jih objavljajo na različnih platformah, obnemiš, v ustih pa se ti počasi začnejo prebujati vse borbončice? Pa naj gre za pripravo glavnih jedi, solat, zajtrkov, sladic ali praktičnih kuhinjskih trikov. Ok, pri slednjih se mi sline ravno ne cedijo, a ideje so tako neverjetne, da si vsakič rečem, da bom kakšno uresničila. Tega sicer v resnici ne naredim, skuham in spečem pa iz Tasty predlogov marsikaj. In rezultat je vedno uspešen.
Tasty recepti so namreč dokaj preprosti, okusi pa odlični. Zato je še posebej fino, da so zbrani tudi v knjižni obliki. In Tasty Sladice so ena tistih knjig receptov, iz katere bi človek preizkusil vse. Sama sem za začetek izbrala sirčkovo torto. Osnova je klasičen cheesecake, za prelive pa Tasty predlaga kar 12 različnih, vsak mesec nekaj drugega. A jaz sem tokrat morala ustreči željam slavljenca in ustvarila še trinajstega – mangov pire.
Spodaj objavljamo recept, ki resnično ni zahteven. Tudi sestavin ni veliko. Edino, kar bo dobro upoštevati, verjemi, govorim iz lastnih izkušenj, da se peke ni najbolje lotiti pozno zvečer. Ko je torta pečena mora namreč vsaj dve uri počivati v ugasnjeni pečici, potem pa jo prestavimo v hladilnik. Torej, hitro lahko izračunaš, kdaj sem si morala naviti budilko, če sem se priprave lotila krepko po deseti uri zvečer. Nič pa ne bo narobe, če torta v pečici ostane tudi malce dlje in jo v hladilnik pač postaviš zgodaj zjutraj.
Za torto premera 24 cm
Sestavine:
12 polnozrnatih piškotov
100 g masla, stopljenega
3 zavitki (skupno 700 g) kremnega sira, sobne temperature
200 g sladkorja
1/2 žličke soli
1 žlica vaniljevega ekstrakta
4 velika jajca
Postopek:
1 Pečico razgrejemo na 175 ℃. Pekač za torto premera 24 cm obložimo s papirjem za peko.
2 Piškote damo v multipraktik in jih zmeljemo v fine drobtine, za to potrebujemo le okoli 10 sekund. Prilijemo stopljeno maslo in ponovno vklopimo, da se piškoti enakomerno navlažijo, približno 10 obratov. Drobtine presujemo na pekač in jih enakomerno razporedimo po dnu. Očistimo multipraktik. S pomočjo kovinske merilne posodice ali kakšnega drugega podobnega pripomočka drobtine pritisnemo ob dno. Piškotno dno pečemo okoli 20–25 minut, da se nekoliko zapeče in sprime. Pekač postavimo na kovinsko rešetko in pustimo, da počiva. Medtem se lotimo priprave nadeva. Pečico pustimo kar prižgano.
3 V multipraktiku združimo kremni sir, sladkor in sol. Sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko maso. Dodamo vaniljev ekstrakt in jajca ter ponovno premešamo še kakšnih 30 sekund.
4 Nadev prelijemo na pečeno piškotno dno in ga po vrhu poravnamo z lopatko. Torto vrnemo v pečico in jo pečemo še okoli 50–55 minut, toliko, da se po vrhu zlatorjavo zapeče, sredica pa se rahlo zatrese, ko potolčemo po obodu pekača.
5 Pečico ugasnemo in torto okoli 2 uri ohlajamo kar v njej. Po 2 urah torto prestavimo še za 6 ur v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi.
6 Odstranimo obroč pekača, torto razrežemo na kose in jo ohlajeno ponudimo gostom.
JANUAR
Agrumi: Po vrhu dodajte na koščke narezane grenivke in pomaranče.
FEBRUAR
Čokoladne češnje: Grobo nasekljamo s čokolado oblite češnjeve bonbone in jih posujemo po vrhu torte.
MAREC
Čokoladno–mentolove proge: Po vrhu izmenično nabrizgajte čokoladni preliv in stopljene mentolove bonbone.
APRIL
Zelišča: Bazilikine in pehtranove lističe pomočite v stepen beljak in v sladkor, nato pa naj se posušijo, do trdega. Kristalizirana zelišča razporedite po torti.
MAJ
Rože: Vrh torte okrasite z užitnimi cvetlicami ali sladkornimi vijolicami.
JUNIJ
Limonada: Vrh torte velikodušno prelijte z limoninim prelivom.
JULIJ
Jagodičevje: Zmešajte sveže borovnice z žlico borovničeve marmelade in mešanico namažite po vrhu torte.
AVGUST
Breskve: Nasekljajte sveže breskve, jih zmešajte z žlico breskove marmelade in mešanico naložite po vrhu torte.
SEPTEMBER
Jabolka: Tanko narezane jabolčne krhlje do mehkega pokuhajte na maslu, dodajte malo sladkorja in cimeta ter še s toplimi obložite torto.
OKTOBER
Buče: V kozici z malo masla, veliko žlico sladkorja ter ščepcem cimeta, muškatnega oreščka in klinčkov podušite nastrgano bučo. Fino pretlačite, nato pa še toplo premažite po vrhu torte.
NOVEMBER
Brusnice: Vrh torte premažite s svežimi brusnicami ali brusnično marmelado.
DECEMBER
Piškotno maslo: Zdrobljene cimetove ali ingverjeve piškote zmešajte z malo masla, nato po pogrejte in pokapljajte vrh torte. Po vrhu posujte še z zdrobljenimi piškoti.
IN ŠE TRINAJSTI
Mangov preliv: Na majhne koščke narežemo en mango, segrejemo na zmernem ognju v manjši posodi, dodamo žlico želirnega sladkorja in stisnemo sok limone. Mešamo in kuhamo nekaj minut, nato pa s paličnim mešalnikom zmešamo v pire. En mango olupimo in narežemo na tanke krhlje ter okrasimo.
Knjiga Tasty Sladice je izšla pri založbi Vida (24,90€)
V njej je ogromno receptov, ki so razdeljeni v osem sklopov; čokoladno & gosto, hrustljavo, razpokano in krhko, žvečljivo & lepljivo, sadno, kremno & sanjavo, mehko & puhasto in pa prelivajoče & tekoče. Na začetku knjige pa so tudi izjemno koristni napotki za uspešno peko. Eden takšnih je na primer: Preden začnete, preberite recept do konca.
Preberite še: Dve sočni sladici, ki jih pripravimo brez peke
Morda vas zanima tudi: Zeleno, zdravilno, dišeče in hit na Instagramu: matcha!
oddajte komentar