Štiri najpogostejše napake pri uporabi soli

Čeprav je sol najbolj razširjena in uporabna začimba, se pogosto ne zavedamo napak pri njeni uporabi.

24.8.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štiri najpogostejše napake pri uporabi soli

Sol je sestavina domala vseh jedi. Ne le slanih, pogosto je dodana tudi sladicam, saj okrepi okus in oplemeniti arome. Zato ni dvoma, da je najpogosteje uporabljena začimba. Res je, da pretiravanje z njo škoduje zdravju, a v zmernih količinah koristi organizmu in se ji ne bi smeli povsem odpovedati.

Prav tako jo je treba pravilno uporabljati in se izogibati štirim najpogostejšem napakam pri uporabi soli, na katere opozarja Miss7.

Napačna količina

Tako kot jedi ni dobro soliti preveč, tudi premalo dodane soli slabo vpliva na okus končnega izdelka. Zato količino te začimbe dodajate v skladu s hrano, ki jo pripravljate. Ne skoparite z njo kadar kuhate denimo testenine in bodite varčni, ko pripravljate jedi, ki so že same po sebi slane. Poiščite pravo mero za specialiteto, ki nastaja na vašem štedilniku.

Uporaba samo ene vrste soli

Sol ni samo ena. Obstaja veliko vrst te začimbe, zato izbrano prilagajajte jedi, ki jo pripravljate. Pri nekaterih je priporočljiveje od fino mlete uporabljati grobo, pri drugih začinjeno sol, spoznajte kameno ali himalajsko sol, ki jedem zagotavljata posebno aromo, skratka izbor prilagajajte naravi jedi ter vašemu okusu.

--> Začimbe: 10 dejstev, ki jih morate poznati

Uporaba soli zgolj kot začimbo

Uporabnost soli se ne konča pri soljenju juh, testenin in solat. Sol je namreč tudi naravni konzervans, z njo lahko z rok odpravite vonj po česnu, odlično se obnese pri čiščenju trdovratnih madežev, dobrodošla je v kozmetiki in še bi lahko naštevali.

Napačno shranjevanje soli

Sol vedno shranjujte na hladnem, temnem in suhem mestu. Le na takšnem dolgo ohrani vse učinkovine. Če uporabljate začinjeno sol, embalažo po vsaki uporabi dobro zaprite in jo izpraznite v okviru roka uporabnosti, saj ta hitreje izgubi okus od običajne soli.

Preberite še: Vse prednosti kopeli s himalajsko soljo

Morda vas zanima tudi: Veste, kdaj je treba jedi dodati sol?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)