29.12.2019 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Za pravilno delovanje telo potrebuje natrij, a večina ga s tem, ko pretirava s soljo, zaužije preveč. Odrasla oseba na dan potrebuje približni 2,3 grama soli, zgornja dovoljena meja je pet gramov dnevno. Tisti, ki imajo previsok krvni tlak, ne bi smeli preseči količine 1,5 grama na dan.
Kajti pretiravanje s soljo in s tem z natrijem povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, za povišan krvni tlak ter za mnoge druge težave z zdravjem. Kako pa vedeti, da je soli v prehrani preveč? Na to opozarja nekaj jasnih znakov, ki jih navaja portal miss7.
Pretiravanje z vnaprej pripravljenimi jedmi, kot so razne juhe, omake in podobne, je prvo opozorilo, da je v vaši prehrani preveč soli oziroma natrija.
Ti izdelki namreč vsebujejo veliko omenjene začimbe in nemogoče je, če jih uživate vsakodnevno, nadzorovati njen dnevni vnos, oziroma ga ohraniti v zdravju prijazni količini.
Sol izzove dehidracijo, ki se med drugim odraža z žejo. Kadar žeja nastopi, telesu že primanjkuje vode, kar je zlasti opazno po krepčanju s predelanimi mesninami ali s slanimi siri.
Ti hitro dvignejo raven natrija in s tem privedejo do dehidracije ter tudi glavobola.
Če so vaši prsti in gležnji velikokrat zatečeni, prav tako pa vas pogosto pozdravi zabuhel obraz ste lahko prepričani, da je vaša hrana preveč slana.
Samo en dan pretiravanja s soljo lahko povzroči zadrževanje vode v organizmu ter s tem zatekanje tkiv.
Čutilo za okus se sčasoma na sol privadi do te mere, da za zaznavanje potrebuje vedno močnejše dražljaje. Povedano preprosto, noben obrok za vas ni več dovolj slan in vsakemu dodajate to začimbo.
Če opažate, da ste pri mizi edini, ki dodatno soli jedi, je to najbrž znak, da so vaše brbončice zaradi pretiravanja z njo nanjo že tako navajene, da je ob zdravju še prijaznih količinah sploh ne zaznajo več.
Kot rečeno, pretiravanje s soljo škoduje srcu in ožilju. Tudi, ker pod njenim vplivom naraste krvni tlak, s tem pa se poviša tveganje za srčno in možgansko kap, bolezni ožilja in težave z ledvicami.
Preveč zaužite soli privede do kopičenja vode v telesu in do visokega krvnega tlaka, kar kvarno vpliva na delovanje ledvic.
Strokovnjaki zatrjujejo, da bi zlasti posamezniki, ki jih težave z ledvicami že pestijo, morali znatno omejiti uživanje soli in se strogo držati diete ter napotil zdravnika.
Preberite še: Veste, kdaj je treba jedi dodati sol?
Morda vas zanima tudi: Osem tednov: tako dolgo traja, da se odvadite soli
oddajte komentar