Sladek recept: Pita panakota (iz knjige Nedeljske sladice)

Sveža knjiga Nedeljske sladice naše sodelavke Mateje Delakorda prinaša izjemne recepte, med njimi tudi za to lahko in slastno pito.

7.6.2023 ob 2:10 | Foto: Sonja Ravbar | Avtor: Avtorica recepta: Mateja Delakorda

Sladek recept: Pita panakota (iz knjige Nedeljske sladice)

Če vas je ob branju intervjuja Mateja Delakorda navdihnila za peko in vas je zamikalo, da bi nemudoma, torej še pred nedeljo, pripravili in poskusili sladico po enem od skoraj stotih receptov, ki so zbrani v njeni knjigi Nedeljske sladice, je tukaj recept za pregrešno dobro pito panakoto.

»Kadar se ne morem dokopati do ideje za nov recept, skočim na družbena omrežja, da vidim, kaj je trenut­no najbolj aktualno med sladkosnedi. Tako sem na facebooku naletela na množično sodelovanje pod vprašanjem, katera je vaša najljubša sladica. Iz sekunde v sekundo ste tipkali odgovore, med njimi sta se najpogosteje pojavila zavitek in panakota.

Zato sem slednjo izbrala za nadev v preprosti piti brez peke in pod njo skrila plast ameriških borovnic, odišavljenih z vrtnično vodo,« pravi Mateja Delakorda.

»Priprava vam bo vzela nekaj več časa, saj se morajo plasti vmes ohladiti, a delali boste zelo malo. Rezultat bo lepa, lahkotna in osvežilna sladica, popolna za toplo pomlad in poletje. Pri nas doma so jo razglasili za najboljšo do zdaj. Panakota je pač panakota.«

PITA PANAKOTA

Potrebujemo:

(za pekač premera 26 cm)

Za podlago:

 • 300 g polnozrnatih ali drugih piškotov
 • 150 g raztopljenega masla

Za borovničevo plast:

 • 350 g ameriških borovnic
 • sok pol limone
 • 50 g sladkorja
 • 4 lističe želatine
 • žlico vrtnične vode (po želji)

Za panakoto:

 • 300 ml sladke smetane
 • 200 ml mleka
 • 100 g sladkorja
 • 6 lističev želatine
 • zavojček sladkorja z burbonsko vaniljo
Vas je recept navdušil in bi imeli knjigo? Na našem Facebook in Instagram profilu vas čaka nagradna igra, kjer podarjamo knjigo Nedeljske sladice. Vabljeni k sodelovanju! 

Dno tortnega modela obložimo s papirjem za peko. Na notranjo stran oboda po želji namestimo acetatno folijo, a bo pita lepa tudi, če je nimate.

V hladno vodo namočimo 4 lističe želatine.

Piškote stresemo v multipraktik in zmeljemo. Dodamo maslo in dobro pomešamo. Vse skupaj stresemo na tortno podlago, potlačimo in poravnamo. Pomagamo si s kozarcem ali skodelico, ki ima ravno dno. Potiskamo od sredine proti obodu, tako da nastane tudi rob, ki naj bo ob strani visok za dva debela prsta. Pospravimo v hladilnik in se lotimo borovničeve plasti.

Borovnice stresemo v kozico, dodamo limonin sok in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo še sladkor in zavremo. Ogenj ugasnemo, dodamo ožeto želatino in dobro pomešamo. Na koncu po želji primešamo vrtnično vodo. Borovnice prelijemo na hladno piškotno podlago in vrnemo v hladilnik, da se plast popolnoma ohladi. Če se vam mudi, si pomagajte z zamrzovalnikom.

V hladno vodo namočimo 6 lističev želatine.

Sladko smetano in mleko nalijemo v kozico. Dodamo navadni in vaniljev sladkor ter segrejemo do vrelišča. Vmes večkrat premešamo, da se sladkor lepo raztopi in se kaj ne prismodi. Smetano odstavimo in dodamo ožeto želatino. Dobro pomešamo.

Počakamo, da se panakota rahlo ohladi, nato jo prelijemo v pekač. Ne zlivamo preveč zviška, da s težo toplega curka ne poškodujemo borovničeve plasti. Spet pospravimo v hladilnik in počakamo, da se popolnoma strdi.

Ko je pita nared, se okoli oboda sprehodimo s tankim nožičem in ga previdno odstranimo. Pito s papirjem vred preložimo na servirni krožnik in odstranimo še papir.

Kose režemo z dolgim in ostrim nožem, ki ga pomakamo v vrelo vodo in pred vsakim rezom obrišemo v papirnato brisačko. Tako bodo rezine res lepe.

Preberite še: Tudi takšna je lahko večerja med tednom (recepta chefa Rozmana)

Morda vas zanima tudi: Mateja Delakorda: Nedeljska sladica ni ne pregreha ne greh


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)