18.7.2023 ob 9:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Lisičke (Cantharellus species) so ene prvih gob, ki napovedujejo poletno in jesensko gobarsko sezono. Med gobarji so cenjene iz različnih razlogov: so zelo okusne in aromatične, zapeljive barve, zanimive oblike in teksture ter sestavina različnih receptov.
V gozdovih Pohorja se letos napoveduje bogata bera teh okusnih lepotic, katerih sezona pa hitro mine.
Nabrane je zato treba primerno shraniti in se tako z njimi razvajati vse leto.
Čeprav večino gob, nabranih v gozdovih ali gojenih, lahko sušimo, to za lisičke ne velja, saj s sušenjem oziroma dehidracijo izgubijo velik delež zanje značilnega odličnega okusa.
Na srečo obstaja dovolj drugih načinov shranjevanja, večina od njih vključuje hitro termično obdelavo in nato zamrzovanje.
Kvaliteta lisičk se namreč najbolje ohrani, kadar so pred zamrzovanjem na hitro pokuhane.
Obstajajo trije načini priprave lisičk pred zamrzovanjem, ki obljubljajo najboljše rezultate: sotiranje na maščobi, sotiranje brez maščobe in segrevanje na pari.
Lisičke so dobre tudi vložene, ne glede na to, kateri način shranjevanja boste izbrali, je gobe treba najprej očistiti.
Glede čiščenja gob nasploh si poznavalci stojijo na nasprotnih bregovih. Medtem ko eni trdijo, da so gobe kot spužve, ki med pranjem vpijejo veliko vode, zato izgubijo svojo prvotno teksturo ter se med kuhanjem spremenijo v razmočeno gmoto, drugi pravijo, da do tega ne pride, saj gobe že same po sebi vsebujejo veliko vode, zato dodatne ne vpijajo.
Ti trdijo še, da se vlažne gobe med sotiranjem v maščobi vpijejo manj in so zato manj mastne od suhih.
Način čiščenja je najbolj izbrati glede na to, kje ste lisičke dobili: na kupljenih praviloma ni več večje umazanije in je dovolj le brisanje s suho papirnato brisačo.
Če ste gobe nabirali sami, je na njih najbrž zemlja, ki jo je treba sprati pod blagim curkom vode ali z ne predolgim namakanjem v posodi z vodo in jih nato odcediti v cedilu.
Sledi sotiranje. To je postopek, ko se hrana hitro pogreje pri visoki temperaturi in se od dušenja razlikuje po tem, da slednje traja dlje.
Predhodno očiščene in po potrebi na manjše koščke narezane lisičke stresite v ponev, v kateri ste predhodno na srednji temperaturi segreli olje ali maslo. Temperaturo povišajte, vsebino ponve večkrat prestrite in lisičke sotirajte pet, največ deset minut.
Tako segrete odstranite iz ponve, jih pohladite, pospravite v vrečke zamrzovanje in te v skrinjo.
Postopek je enak kot pri sotiranju na olju ali maslu, le da ne vključuje nobene maščobe.
Gobe stresite v segreto ponev, med sotiranjem brez maščobe jih stalno rahlo mešajte ali pretresajte, postopek traja pet do deset minut, tako obdelane pohladite, popravite v vrečke in zamrznite.
Zadnja tehnika je prav tako preprosta: v posodo nalijte vodo, jo segrevajte do vretja in na posodo položite cedilo. To se ne sme dotikati gladine vode, ki ne sme priti v stik z gobami.
V cedilo stresite lisičke, jih pokrijte in gobe parite približno deset minut.
Cedilo odstranite, počakajte, da se gobe pohladijo in jih pospravite v vrečke, te pa v zamrzovalnik.
Še en dober način shranjevanja lisičk je vlaganje. Seveda se bodo v tem primeru navzele okusa tekočine, v kateri so konzervirane, kar vpliva na njihovo uporabnost.
Receptov za vlaganje lisičk je več, naslednji je le en od njih.
Sestavine:
Priprava:
Še opozorilo: Posamezni obiskovalec gozda lahko v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ dva kilograma gob, piše na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zakon o gozdovih za prekoračeno dovoljeno količino nabranih plodov določa od 200 do 400 evrov kazni.
Povzeto po portalu thespruceeats.com
Priporočamo tudi: Goba, ki ima neprecenljivo zdravilno vrednost
Preberite še: Super živilo: Šest izjemnih in pozitivnih učinkov gob
Morda vas zanima tudi: Tako zdrave so lisičke, imajo tudi zelo poseben učinek na telo
oddajte komentar