Sezona gob: Lisičk nikar ne shranjujte tako

V gozdovih Pohorja je že polno lisičk, le pravilno shranjene pa ohranijo značilen okus.

18.7.2023 ob 9:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Sezona gob: Lisičk nikar ne shranjujte tako

Lisičke  (Cantharellus species) so ene prvih gob, ki napovedujejo poletno in jesensko gobarsko sezono. Med gobarji so cenjene iz različnih razlogov: so zelo okusne in aromatične, zapeljive barve, zanimive oblike in teksture ter sestavina različnih receptov.

V gozdovih Pohorja se letos napoveduje bogata bera teh okusnih lepotic, katerih sezona pa hitro mine.

Nabrane je zato treba primerno shraniti in se tako z njimi razvajati vse leto.

Lisičk ne sušimo

Čeprav večino gob, nabranih v gozdovih ali gojenih, lahko sušimo, to za lisičke ne velja, saj s sušenjem oziroma dehidracijo izgubijo velik delež zanje značilnega odličnega okusa.

Na srečo obstaja dovolj drugih načinov shranjevanja, večina od njih vključuje hitro termično obdelavo in nato zamrzovanje.

Kvaliteta lisičk se namreč najbolje ohrani, kadar so pred zamrzovanjem na hitro pokuhane.

Obstajajo trije načini priprave lisičk pred zamrzovanjem, ki obljubljajo najboljše rezultate: sotiranje na maščobi, sotiranje brez maščobe in segrevanje na pari. 

Lisičke so dobre tudi vložene, ne glede na to, kateri način shranjevanja boste izbrali, je gobe treba najprej očistiti.

Čiščenje lisičk

Glede čiščenja gob nasploh si poznavalci stojijo na nasprotnih bregovih. Medtem ko eni trdijo, da so gobe kot spužve, ki med pranjem vpijejo veliko vode, zato izgubijo svojo prvotno teksturo ter se med kuhanjem spremenijo v razmočeno gmoto, drugi pravijo, da do tega ne pride, saj gobe že same po sebi vsebujejo veliko vode, zato dodatne ne vpijajo.

Gobe je treba najprej očistiti.

Ti trdijo še, da se vlažne gobe med sotiranjem v maščobi vpijejo manj in so zato manj mastne od suhih.

Način čiščenja je najbolj izbrati glede na to, kje ste lisičke dobili: na kupljenih praviloma ni več večje umazanije in je dovolj le brisanje s suho papirnato brisačo.

Če ste gobe nabirali sami, je na njih najbrž zemlja, ki jo je treba sprati pod blagim curkom vode ali z ne predolgim namakanjem v posodi z vodo in jih nato odcediti v cedilu.

Sledi sotiranje. To je postopek, ko se hrana hitro pogreje pri visoki temperaturi in se od dušenja razlikuje po tem, da slednje traja dlje.

Sotiranje na maslu ali olju

Predhodno očiščene in po potrebi na manjše koščke narezane lisičke stresite v ponev, v kateri ste predhodno na srednji temperaturi segreli olje ali maslo. Temperaturo povišajte, vsebino ponve večkrat prestrite in lisičke sotirajte pet, največ deset minut.

Tako segrete odstranite iz ponve, jih pohladite, pospravite v vrečke zamrzovanje in te v skrinjo.

Suho sotiranje

Postopek je enak kot pri sotiranju na olju ali maslu, le da ne vključuje nobene maščobe.

Gobe stresite v segreto ponev, med sotiranjem brez maščobe jih stalno rahlo mešajte ali pretresajte, postopek traja pet do deset minut, tako obdelane pohladite, popravite v vrečke in zamrznite.

Sotiranje lisičk pomaga ohranjati njihov prvotni okus.

Priprava na pari

Zadnja tehnika je prav tako preprosta: v posodo nalijte vodo, jo segrevajte do vretja in na posodo položite cedilo. To se ne sme dotikati gladine vode, ki ne sme priti v stik z gobami.

V cedilo stresite lisičke, jih pokrijte in gobe parite približno deset minut.

Cedilo odstranite, počakajte, da se gobe pohladijo in jih pospravite v vrečke, te pa v zamrzovalnik.

Zamrznjene lisičke jedi popestrijo vse leto. Foto: Yekaterina Petrova/Gettyimages

Vložene lisičke

Še en dober način shranjevanja lisičk je vlaganje. Seveda se bodo v tem primeru navzele okusa tekočine, v kateri so konzervirane, kar vpliva na njihovo uporabnost.

Receptov za vlaganje lisičk je več, naslednji je le en od njih.

Vložene lisičke so zaradi kislega okusa dobrodošle v družbi hladnih narezkov.  Foto: Galina Sandalova/Gettyimages

Sestavine:

  • kilogram lisičk
  • pol litra kisa za vlaganje
  • en liter vode
  • žlica soli
  • deset zrn črnega popra
  • trije listi lovorja
  • tri brinove jagode
  • en strok česna

Priprava:

  • Vse sestavine razen lisičk zavrite v loncu in jih pri nizki temperaturi kuhajte pet minut.
  • Dodajte očiščene lisičke, še enkrat na hitro zavrite, nato pa lisičke skupaj s tekočino prelitje v pripravljene kozarce za vlaganje in jih takoj tesno zaprite.
  • Vložene lisičke naj se počasi ohladijo, preden odprete kozarce z njimi, počakajte vsaj dva tedna.

Še opozorilo: Posamezni obiskovalec gozda lahko v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ dva kilograma gob, piše na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zakon o gozdovih za prekoračeno dovoljeno količino nabranih plodov določa od 200 do 400 evrov kazni.

Povzeto po portalu thespruceeats.com

Priporočamo tudiGoba, ki ima neprecenljivo zdravilno vrednost

Preberite še: Super živilo: Šest izjemnih in pozitivnih učinkov gob

Morda vas zanima tudi: Tako zdrave so lisičke, imajo tudi zelo poseben učinek na telo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)