Slovenka med nabiranjem gob naletela na ta nenavaden prizor

Slovenski gozdovi in travniki skrivajo neverjetne skrivnosti in vedno znova presenetijo.

29.9.2022 ob 9:44 | Foto: osebni arhiv | Avtor: M. FL.

Slovenka med nabiranjem gob naletela na ta nenavaden prizor

Na nenavaden prizor je minuli teden naletela tudi naša bralka, ki nam je poslala zgornjo fotografijo in pojasnila, kaj sploh je na njej, saj je videti kot nekakšna spolirana bela skala, pa ni.

"Ko vedno znova hodiš po eni in isti poti, poznaš že vsak kamen na in ob njej. Zato je mojo pozornost pritegnila bela skulptura malce s poti za katero se mi je zdelo, da ni kamen. Ker ga pred nekaj dnevi ni bilo tam. Radovednost ni dala miru, približala sem se ji in našla nekaj, kar bi mi zavidal vsak gobar," pripoveduje bralka in nadaljuje:

"Tisto, kar sem videla, je bila velika prašnica, a ono, kar je bilo skrito v travi in se je odkrilo šele, ko sem se približala, je bila goba, ki je po velikosti prekašala košarkarsko žogo.

Kaj takšnega pa še ne! Do tedaj sem poznala male prašnice, ki smo jih kot otroci potem, ko so dozorele, stiskali, da se iz njih pokadilo. "Hudičev tobak," je rekel oče. Tisto, kar je bilo pred mano je bilo veliko za vsaj 1000 takšnih prašnic, tako imenovana orjaška prašnica.

Na fotografiji: Orjaška prašnica zraven bralkinega škornja

"Izkušenejši gobar mi je razjasnil z orjakinjo in njenimi sorodnicami povezana dejstva: poznamo senožetne, orjaške in visoke prašnice. Najtežje je spregledati orjaške, ki lahko v premer zrastejo tudi do 150, v višino 45 centimetrov ter sveže tehtajo do 20 kilogramov.

Goba maksimalno velikost dosega počasi, včasih tudi dva tedna.

Dokler je meso belo in spužvasto, je primerna za uživanje, a se na soncu hitro začne spreminjati barvo in teksturo: ko začne njeno meso postajati rjavo, ni več užitna.

Njeno rastišče so travniki, polja in listnati gozdovi zmernega podnebnega pasu kjer zraste od poznega poletja do jeseni. Tako kot ostale gobe se razmnožuje s sporami, zrela prašnica jih lahko vsebuje tudi več trilijonov."

Pečena, ocvrta ali surova

"Kljub temu, da je moja nova znanka torej užitna, je trenutno še tam, kjer je zrasla. Je pa uporabna na več načinov:

narezano na rezine lahko paniramo ali ocvremo, lahko jih popečemo na maslu, lahko jih pripravimo v omaki kot zrezke, vse prašnice so užitne tudi presne, denimo začinjene s soljo v solati ali začinjene s poprom in soljo postrežene kot sir.

Ker gre za res veliko gobo, je  morda prevelik zalogaj, da bi pojedli svežo. V tem primeru jo lahko posušimo: rezine ali kocke posušimo v sušilniku sadja ali v pečici, ohlajene pospravimo v tesno zaprte vrečke ali steklene kozarce.  Pred uporabo jih hidriramo z namakanjem v vodi ali juhi.

Gobo lahko tudi zamrznemo: narezano na rezine pospravimo v zamrzovalnik in jih ob priložnosti popečemo na ponvi ali na žaru.

Skratka, orjaške prašnice so uporabne na več načinov, a nedvomno so najlepše tedaj, ko kot veliki beli puhasti oblački rastejo tam, kjer pač rastejo."

Preberite še: Resnica o gobah: kako zdrave so, koliko jih smete nabrati (in koliko pojesti)

Morda vas zanima tudi: Iskrena izpoved: »Ni mi žal, da sem moža zalotila z drugo osebo (in to je razlog)«


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)