Šest odličnih idej, kako uporabiti pomarančni olupek

Koristnejši je, kot si mislite.

15.2.2017 ob 7:10

pomaranca_shutterstock_395772922.jpg

Brez okusnih in sočnih pomaranč si le težko predstavljamo zimo. Njihova aroma je neprecenljiva, telo navdajo s številnimi vitamini in minerali, vonj, ki ga oddajajo, pa razvaja vsa čutila. A ko se z njimi pokrepčate, nikar ne zavrzite njihovega olupka. Poglejte si šest odličnih načinov, kako ga lahko uporabite. Vendar pozor, za uživanje je primeren le tisti od biološko vzgojenih sadežev.

Več uporabnih namigov vas čaka na Facebooku.

Dodatek pijači

Lupinico operite in narežite na drobne koščke, te položite v posodice za led in jih preljite z vodo. Zamrznite jih, ter ledene kocke dodajte soku ali vodi, s katerima si gasite žejo.

Izdelajte čistilo

V litrsko steklenico položite olupek ene pomaranče in ga prelijte z alkoholnim kisom. Počakajte približno dva tedna, vsake toliko steklenico nekoliko pretresite in na koncu tekočino prelijte v plastenko z razpršilom. Dobili boste odlično čistilo za čiščenje z vodnim kamnom obloženih površin ter tudi hladilnika in odtokov.

pomaranca.jpg

Izdelajte piling za telo

V posodici zmešajte pol skodelice morske soli, prav toliko mandljevega olja in dodajte žličko naribane pomarančne lupine. Pred prhanjem z mešanico natrite kožo po celem telesu. Ta bo mehka, navlažena in osvežena.

Kot začimba v prahu

Odstranite večino belega dela in v pečici posušite olupek pomaranče. Tri ure ga sušite pri 160 stopinjah Celzija. Olupke zmeljite in v stekleni embalaži pospravite v hladilnik. Malo prahu dodajte solati, omakam ali čaju.

Očistite korito

Vanjo nasujte malo soli in jo zdrgnite z lupino pomaranče. Na koncu splaknite s toplo vodo. Korito ne bo le čisto, bo tudi dišeče in dezinficirano. Enak postopek je uporaben pri čiščenju kadi in umivalnika.

Preprečite širjenje neprijetnih vonjav iz koša za smeti

Vedno, ko zamenjate vrečko, vanjo položite nekaj koščkov pomarančne lupine. Vonj, ki se širi iz košev za smeti, bo z njeno pomočjo prijetnejši.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)