Senzorične igračke so in (najboljše pa je, da jih lahko naredimo sami)

Potrebujemo plastično vrečko, gel in pisane perlice.

21.11.2021 ob 5:15 | Foto: GettyImages | Avtor: T. P.

Senzorične igračke so in (najboljše pa je, da jih lahko naredimo sami)

Senzorične igrače, ki vprežejo vsaj enega ali pa kar vseh pet otrokovih čutov, so z navdušenjem sprejeli starši, saj ga ne zamotijo le za pet minut, ampak njihovi malčki skozi igro spoznavajo in razvijajo motorične spretnosti, antistresni (ali pomirjajoči) učinek pa je le dobrodošel dodatek.

Podobno so se vanje zaljubili otroci, ki jih z največjim veseljem prelagajo po rokah, stiskajo, mečkajo, gnetejo. Nič čudnega, da je nabor teh didaktičnih igrač postal velikanski ter si razvijalci teh inovativnosti izmišljujejo vselej nove.

A namesto da bi zavili v trgovino, lahko tako igračo ustvarimo kar sami. Najenostavneje senzorično vrečko, za katero potrebujemo le plastično vrečko za shranjevanje (lahko zip-lock z drsno zadrgo ali pa ga kar navadno, ki jo zalepimo z močnejšim lepilnim trakom), drobnarije, s katerimi jo bomo napolnili, ter gel za lase (lahko za tuširanje, otroško olje ali glicerin, v današnjih časih pa imamo za to ustvarjalnico doma tudi nadvse priročen gel za razkuževanje rok), skozi katerega bodo drobni predmeti lepo drseli.

Kaj potrebujemo?

plastično vrečko, lahko z zip-lock sistemom ali navadno, (prozoren) gel za lase ali za tuširanje, lahko tudi otroško olje ali glicerin, barvaste perlice, kroglice, fižolčke, plastična očesa ipd., barvila in bleščice za wow barvni efekt, lepilni trak.

Za boljše tesnjenje pri vseh tipih vrečk uporabimo še lepilni trak in z njim zlepimo vse štiri stranice vrečke.

Potek izdelave najosnovnejše vrečke, ki bo otroku omogočila premikanje predmetov sem ter tja, gor in dol, levo in desno ter po diagonalah, je sila preprost. V vrečko, naj bo iz močnejše plastike, iztisnemo nekaj gela za lase, ki mu lahko primešamo kakšno žlico vode. Vanjo stresemo izbrane drobnarije, morda okrogle perlice in plastična očesa, lahko pisane kamenčke in bunkice iz filca, ali pa po shrambi pobrskamo za nekaj zrni suhega fižola (najboljše različnih sort, torej različnih velikosti). Pozorni bodimo le, da predmeti niso ostri, ampak zaobljeni, saj bodo sicer ob stiskanju predrli plastiko. Za malce barvne stimulacije lahko gelu dodamo par kapljic barvila ali bleščice, ki pri otrocih vselej naletijo na navdušen odziv. Le še tesno zapremo z drsno zadrgo in naša senzorična vrečka je tu!

Zabava se lahko začne. Otrok jo bo stikal, drobne predmete potiskal po vrečki, če smo uporabili drobnarije iz dveh različnih materialov, bo spoznaval tudi različne oblike in teksture.

Krepijo natančnost

Najmlajši se bodo zabavali že s potiskanjem kroglic po vrečki. Pri večjih malčkih pa lahko v igro vtkemo tudi piljenje motoričnih spretnosti z izostrovanjem pozornosti in njihovega čuta za natančnost. Prikupna možnost je, da na plastično vrečko sprva narišemo nekaj cvetov – saj veste, tako kot smo risali v šoli, okoli kroga nanizamo precej velike cvetne liste. V vrečko nato, kot že znamo, stisnemo prozoren gel in dodamo toliko kroglic ali perlic, kolikor je cvetnih listov vseh narisanih cvetlic. Otrokova naloga je, da v vsak cvetlični listek potisne po eno kroglico.

Pikapolonice iz fižola

Za še večji užitek v takšno vrečko namesto perlic stresite drobne pikapolonice, ki jih lahko naredite kar sami – zrno fižola pobarvajte z rdečim lakom za nohte, ko je suh, pa s flomastrom narišite še pike. Sicer lahko fižolčke spremenimo tudi v domači nadomestek pisanih perlic, pobarvamo jih pač z različnimi barvami laka.

Senzorične vrečke niso le zabava najmlajših. Tudi šolarji, sploh prve triade, se z njimi lahko marsičesa naučijo. Morda celo, kako hrana od ust potuje po prebavnem traktu. Na vrečko, izberimo nekoliko večjo, narišimo obliko človeškega telesa od glave do pasu s (poenostavljenim) prebavnim traktom: kako hrana potuje od ust po požiralniku do želodca, nato skozi tanko in debelo črevo. Otrokova naloga bo, da fižolčke, ki smo jih stresli v vrečko, potiska po tej narisani prebavni cevi.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)