Razlogi, zakaj je tvoja najemnina tako visoka (pojasnjuje nepremičninska agentka)

Vsakomur, ki živi v najetem stanovanju se vedno znova poraja vprašanje, kje se skrivajo razlogi za tako visoke najemnine.

5.7.2019 ob 4:20

ocala_svincnik_loncnica_kovanci_micna.jpg

Vsak najemnik se bo strinjal, da so najemnine pri nas vse prej kot žepu prijazne. Res je sicer, da je njihova višina pogojena z lokacijo in drži, da Ljubljana ter obala prekašata ostale regije v Sloveniji, a dejstvo je, da po koncu zadnje gospodarske krize višina najemnin narašča in ni videti, da bi se zadeve umirjale.

Vsem, ki so iz meseca v mesec za najeto stanovanje primorani odšteti zajeten kupček denarja, pa se poraja eno samo vprašanje: zakaj so najemnine tako visoke.

Ceno določa trg

Prvi odgovor na to vprašanje se skriva v osnovni zakonitosti trga, ki temelji na ponudbi in povpraševanju. Kadar je povpraševanja več kot ponudbe, so cene dobrine višje. Torej so visoke najemnine posledica preskromne ponudbe.

Kje pa so razlogi za to?

Kot je povedala Maja Piljić z agencije za nepremičnine Stanart d.o.o., je to velika težava naše države in zadeve na tem področju še zdaleč niso ustrezno urejene:

"Politiki namesto, da bi spodbujali gradnjo neprofitnih stanovanj in uredili večjo pravno varnost za najemodajalce, pripravljajo populistične zakone, s katerimi kažejo na nepremičninske posrednike, češ da smo mi krivi za visoke najemnine. Resnično jedro težave je v tem, da je ponudba stanovanj bistveno preskromna. To iz lastnih izkušenj vedo vsi, ki so kadarkoli najemali ali kupovali nepremičnino v našem glavnem mestu."

Štiri članska družina išče garsonjero

Sogovornica je jasna. "Da nekaj ni prav opažamo posredniki predvsem v primerih, ko si garsonjero v prestolnici ogleduje štiri članska družina: starša z dvema majhnima otrokoma. Ker si večjega doma žal ne more privoščiti. Čeprav garsonjere dosegajo tako pri najemih kot pri prodaji najvišjo ceno glede na kvadratni meter, so le-te cenovno najdostopnejše, četudi je kvadratni meter na koncu najdražji."

par_stanovanje_tezave_micna.jpg

Posledice gospodarske krize

Nedvomno je dogajanje na nepremičninskem trgu še vedno tudi odraz zadnje gospodarske krize. A ne v smislu, da so banke zaostrile pogoje pri najemu kreditov za nakup nepremičnin, kar naj bi več ljudi prisililo v najem. Kajti, kot meni Piljićeva so tisti, ki so bili kreditno sposobni pred krizo, to tudi po njej, je pa res, da so banke previdnejše pri financiranju večjih projektov gradbenih podjetji. Gradbeništvo je panoga, ki je med letoma 2007 in 2013 utrpela hude posledice in se še ni povsem postavila na noge. 

"Banke ne podpirajo več brezglavo velikih projektov, pri tem so previdnejše in financirajo po fazah, kar pomeni, da novogradnje zamujajo, posledično je premalo nepremičnin. Vsi čakamo na boljši jutri, ko bo stanovanj na trgu več. A ta kar ne pride in ne pride," pravi Maja Piljić.

Vpliva tudi ponudba Airbnb

Gre za oddajo za krajša obdobja med počitnicami in kot opaža agentka, nedvomno močno vpliva na ceno najema v turističnih krajih, denimo v centru Ljubljane in na Bledu, vpliv pa z oddaljevanjem od turističnih središč upada. "V zadnjem času je v centru Ljubljane skoraj nemogoče dobiti stanovanje za najem, saj je presežek večinoma izkoriščen v turistične namene. Menim, da so prav zaradi tega trenda ta stanovanja še bolj zaželena in bistveno dražja. Včasih so potencialni najemniki imeli za pogajanje vsaj kakšnega asa v žepu: "Nimate parkirišč. To je res pomanjkljivost". Danes takšni argumenti ne vzdržijo več. Stanovanja v centru Ljubljane so iskana, kot še nikoli poprej. Res je tudi, da imajo visoko najemnino kraji, ki so od centra prestolnice oddaljeni do pol ure vožnje. Tolikšno časovno izgubo so iskalci stanovanj še pripravljeni sprejeti," ugotavlja agentka.

Poleg lokacije seveda na višino najemnine vpliva tudi stanje nepremičnine, saj je dejstvo, da  smo ljudje v večini vizualna bitja. Izredno nam je pomembno, da živimo v lepem bivanjskem prostoru, a po izkušnjah Plijićeve najemniki v Ljubljani nimajo previsokih pričakovanj. Prej obratno:

"Zaradi razmer na trgu najemnih stanovanj so pričakovanja najemnikov pod vsakršnim minimumom. Velikokrat sem presenečena, kaj vse se oddaja in na koncu tudi najde najemnika. Kot sem že prej omenila, gre za resen problem naše države."

zenska_nahrbtnik_telefon_ljubljana_micna.jpg

Kdo so najemniki?

Na prvo žogo bi rekli da tisti, ki si ne morejo privoščiti nakupa lastne nepremičnine, a so razlogi za najem veliko bolj pisani. Nepremičnine najemajo podjetniki, tuji napotitveni delavci, tujci, študentje, vsi posamezniki v kakšni prehodni fazi življenja in pa tisti, ki svobodo vrednotijo visoko ter prisegajo na življenje brez stalnic.

Na kaj pa morajo biti pozorni?

"Vsem svojim strankam svetujemo, naj vstopajo v urejena najemna razmerja. Kajti menim, da največjo grožnjo pri najemu  predstavljajo prav najemi na črno ter ustni in pomanjkljivi dogovori. Predvsem je v takih dogovorih najemnik šibkejša, manj podučena stran, ki je hitro lahko izigrana ter na prvi pogled ugodna ponudba postane še večji finančni zalogaj," na past, v katero se najemniki lahko hitro ujamejo opozarja Maja Plijić.

Avtorica: Mateja Florjančič
Foto: Gettyimages

Priporočamo tudi: Pet stvari, na katere morate biti pozorni pri selitvi v najeto stanovanje Ali pa: Tako je mogoče najeto stanovanje spremeniti v dom

Preberite še: Arhitekt svetuje: V teh stanovanjih boste slišali sosede 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)