Poletje 2022 v Sloveniji: Mestne občine razkrivajo točke za sončenje in ohladitev

Mestne občine v Sloveniji razkrivajo točke, kjer lahko letošnje poletje uživate v soncu in ohladitvi.

2.6.2022 ob 10:15 | Foto: Jan Grušovnik, Gregor Katič, arhiv ZTKK, Jošt Gantar, MO Kranj, Visitkrsko.com, Jakob Bužan, MO Koper, Jure Eržen/Delo, Vid Svetina, Uroš Hočevar/Delo, MO Murska Sobota, Klub Zagon, Fabris Šulin, Pure Sport, Boris Voglar, Albin Bezjak, Zavod Tura

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Poletje 2022 v Sloveniji: Mestne občine razkrivajo točke za sončenje in ohladitev

Visoke temperature so tu in mnogi bodo po naši prelepi Sloveniji iskali kotičke ob rekah, jezerih in morju, kjer se bodo lahko ohladili.

Da bi vam olajšali iskanje, smo na vseh 12 mestnih občin v Sloveniji naslovili prošnjo po razkritju, kje vse pri njih se je mogoče ob vročih dneh posončiti, odpočiti in ohladiti. Pri tem smo dodali, da sploh ni nujno, da gre za izletniške točke, znane širši javnosti.

Zaenkrat objavljamo odgovore občin, ki smo jih do nastanka članka prejeli, ostale pa bomo dodali, ko bodo prispeli.

Mestna občina Celje

»Celjani se radi ohladimo ob Savinji, kjer imamo mestno plažo, Špico …, pa tudi na Šmartinskem jezeru, ki je priljubljena turistična točka. Tam je tudi wake park,« so sporočili iz Mestne občine Celje. Tako ob Savinji kot ob Šmartinskem jezeru so številne urejene sprehajalne poti, kjer si boste popotniki lahko ob vročih dneh zbistrili um.   

Šmartinsko jezero. Foto: Jan Grušovnik

Savinja. Foto: Gregor Katič

Mestna občina Kranj

Bobovška jezera (Čukova jama, Krokodilnica in Ledvička). Nahajajo se pri kraju Bobovek na Gorenjskem, znana so tudi po tem, da so v bližini pred skoraj 70 leti na tem območju našli ostanke mamuta. Okoli jezerc, ki so razglašena za naravno znamenitost, vodi pot, na katero se lahko podate tudi z otroškim vozičkom.

Bobovnik. FOTO: arhiv ZTKK, Jošt Gantar

Sava pri Supernovi. Točk za sproščanje in sončenje ob Savi je veliko. Pravzarav so minuli topli dnevi savski bregovi že premamili ljudi, ki so se tam nastavljali sončnim žarkom, ribarili, nekateri tudi namakali noge.

Stari bazen, Sava. Foto: MOK

Stari bazen, Sava. Foto: MOK

Stari bazen, Sava. Foto: MOK

Kosorep, Kokra. Ohladitev tu poleti poiščejo mnogi, predvsem domačini, nekateri med njimi pa ne čakajo na poletje. Najpogumnejši so v teh toplih dneh že zaplavali ali se se hladili z brodenjem po Kokri.

Kosorep, Kokra. Foto: MOK

Mestna občina Krško

Bohorski slapovi. Med pohodom, ki ga začnite na Jablancah, se vam bo razkril čudoviti svet slapov, pišejo na Visitkrsko.com.

Srečali boste štiri slapove - Bojanco, Pekel, Ubijavnik in Bojavnik, najzanimivejši pa bo verjetno Pekel, večstopenjski slap, katerega najdaljši del meri kar 22 metrov. Mimogrede: če se odločite za pohajkovanje okoli slapov, si rezervirajte ves dan, poskrbite pa tudi za ustrezno obutev.

Bohorski slapovi. Foto: VisitKrsko.com

Bazen Brestanica. 

Bazen Brestanica. Foto: VisitKrsko.com

Mestna občina Koper

Poleti nam še posebej prija morska voda in mnogi brez nje ne morejo. Poznate verjetno številne slovenske plaže, letos pa mogoče preverite najmlajšo med njimi, to je obmorsko območje med Koprom in Žusterno (nova plaža Kopra).

Obmorsko območje med Koprom in Žusterno. Foto: Jakob Bužan

Dolina reke Dragonje. »Dolina reke Dragonje je ena izmed najlepših naravnih znamenitosti slovenske Istre.« To je citat, ki ga najdemo na spletni strani Visitkoper.si.

Postrežejo s podatkom, da je reka Dragonja dolga okoli 30 kilometrov, in izpostavijo, da je s svojimi pritoki ustvarila slapove, slapišča, spodmole, tolmune in meandre, v sušnih mesecih pa skoraj presahne, kar da je še posebej zanimivo.

Na pobočjih reke boste uzrli oljčne nasade, vinograde, srečali pa tudi nabor rastlin in živali, prilagojene način življenja ob reki. Na poti ne boste mogli zgrešiti niti prelepa obnovljena mlina, izpostavljajo pa še 20 metrov visok slap.

Vanganelsko jezero. Ni primerno za kopanje, je pa kraj, kjer ljudje lahko najdejo osvežitev. Če ste ljubitelji ribolova, Ribiška družina Koper razkriva, da boste v jezeru, kjer najgloblja točka seže 18 metrov pod gladino, najšli amurje, krape, rdečeoke, rdečeperke, smuče, some, ščuke, zelene.

Foto: MO Koper Foto: MO Koper
Foto: MO Koper Foto: MO Koper

Mestna občina Ljubljana

Če ste ljubitelji bazenov, so v prestolnici na voljo kopališča Kolezija, Kodeljevo in Tivoli. »Za ohladitev ob vodi jim je na voljo Koseški bajer, Špica, kjer potekajo tudi dobrodelne športne vadbe, urejen pa je tudi dostop za suparje.

Uredili smo tudi Črnuški bajer, kjer se obiskovalci lahko preko brvi sprehodijo tudi po učni poti in posedajo v neposredni bližini vode,« so sporočili iz Mestne občine Ljubljana. Ljubitelji tekoče vode bodo ohladitev lahko našli na plaži ob Savi in na nabrežju parka Muste.

Špica, Ljubljana. Foto: Jure Eržen, Delo

Plaža ob Savi. Foto: Vid Svetina

Koseški bajer. Foto: Uroš Hočevar, Delo

Mestna občina Murska Sobota

Soboško jezero. Gre za naravno jezero, ki se razprostira ob znamenitem paviljonu Expano: »Soboško jezero in njegova okolica vabita k aktivnemu oddihu, saj je možen sprehod okoli jezera, vožnja z čolnom ali kajakom, supanje ter deskanje na vodi. Surfanje v Prekmurju je nepozabna dogodivščina.

Soboško jezero seveda nudi tudi možnost kopanja, ker pa jezero še nima statusa kopalne vode se v njem kopa in plava izključno na lastno odgovornost.« Ob jezeru je urejeno tudi otroško igrišče, ki nudi zabavo najmlajšim, poletne užitke s sončenjem pa nudi urejena plaža s senčniki ter ležalniki.

Ob jezeru je urejen sodoben motorični park s 35. različnimi napravami za preizkus motoričnih sposobnosti. Pa tudi kolesa si je mogoče izposoditi v Regionalnem turistično – informacijskem centru v Expanu.

Soboško jezero. Foto: MOMS

Letno kopališče. Iz mestne občine Murska Sobota sporočajo, da se pri njih nahaja tudi eno največjih in najlepših mestnih kopališč v Sloveniji:

»Raznolike vodne površine, športni objekti, igrala, veliko zelenih površin, park z naravno zaščito pred soncem, gostinski objekt, beach bar itd., nudijo možnost kakovostnega in aktivnega preživljanja poletnega časa z vodnimi užitki za vse generacije.

Na letnem kopališču letos ne bo nikoli dolgčas, saj bodo organizirane kreativne delavnice za otroke, ob vikendih pa se bodo izmenjevali različni dogodki kot so: vodne igre, mini disco, nočno kopanje, lov na zaklad, zabava z živo glasbo, gledališke predstave, …

Vse našteto bo možno doživeti od 10. junija naprej, ko je predvidena otvoritev kopališča.«

Letno kopališče v Murski Soboti. Foto: MOMS

Mestna občina Nova Gorica

Trnovsko-Banjška planota. V Mestni občini Nova Gorica leži Trnovsko – Banjška planota. Z nekaj čez 900 metrov nadmorske višine tudi v poletnih mesecih s svojim gozdom in številnimi skritimi senčnimi kotički zagotavlja veliko možnosti tako za ohladitev kot rekreacijo.

»V središču Nove Gorice pa imamo letni bazen, kjer se lahko obiskovalci v vročih poletnih dneh kopajo in osvežijo,« so sporočili iz Mestne občine Nova Gorica.

Lokvi na Trnovsko-Banjški planoti. Foto: Klub Zagon

V Novi Gorici jim ne manjka niti letni bazen, kjer lahko uživate v prijetno ohlajeni bazenski vodi.

Letno kopališče v Novi Gorici. FOTO: Fabris Šulin

Mestna občina Ptuj

Ptujsko morje. Največje slovensko stalno jezero, ki ga domačini imenujejo kar Ptujsko morje, je hkrati eno izmed najprivlačnejših slovenskih jezer, pravijo na mestni občini.

Če ste ljubitelji ptic, boste tam imeli kaj videti, saj na zavarovanem območju obrečne pokrajine gnezdi več kot 230 vrst ptic, ki jih lahko pobliže spoznate v opazovalnici:

»Med njimi so tudi redke in zaščitene vrste, kot so kormoran, navadna čigra in rečni galeb, ki jih prihajajo opazovati ljubitelji ptic iz vse Evrope.«

Prav Čigra je tudi ime turistične ladjice, s katero se lahko zapeljete po jezeru in ob čudovitih razgledih na najstarejše mesto spoznate delček bogate ptujske zgodovine. Če niste ljubitelji plutja, se sprehodite okoli jezera. Vzelo vam bo približno tri ure časa, tekačem nekaj manj.

»Na svoj račun boste prišli tudi kolesarji, saj čez Ptuj in ob jezeru vodi priljubljena Dravska kolesarska pot,« še dodajo. 

Ptujsko jezero. Foto: Pure Sport

Gozdna plaža. »Zeleni kotiček ob reki Dravi, v neposredni bližini Term Ptuj, razvaja z izjemnim razgledom na Ptujski grad,« opisujejo gozdno plažo, kjer lahko pod krošnjami dreves prebirate svoje najljubše knjige, se ukvarjate z jogo ali si zgolj privoščite počitek.

Res odlična lokacija za sprostitev v obilici zelenja in pomirjajoči bližini reke Drave.«

Ob gozdni plaži se nahaj tudi postajališče turistične ladjice Čigra, prostor pa je zelo primeren tudi za prijeten družinski piknik ali postanek med kolesarskim potepanjem.

Gozdna plaža. Foto: Boris Voglar

Rov pod Ptujskim gradom. »Najhladnejša lokacija v mestu so zagotovo rovi pod Ptujskim gradom, kjer je temperatura 13oC, zato kakšno vrhnje oblačilo ne bo odveč. Popolna tema v rovu pripomore k posebnemu senzoričnemu doživetju ob pokušanju vina ali piva.

Med vodenim ogledom skozi rove spoznate zgodovino in urbane legende, ki se skrivajo v podzemnih hodnikih. Družine se lahko lotite reševanja ugank in sproščenih nalog skozi katere odkrivate ptujsko zgodovino v igri Pobeg iz grajskega rova,« sporočajo iz Mestne občine Ptuj.

Degustacija v rovu pod Ptujskim gradom. Foto: Albin Bezjak, Zavod Tura

Mestna občina Slovenj Gradec

»V Mestni občini Slovenj Gradec žal jezer ali primernih rek za ta namen nimamo. Bomo pa v kratkem odprli nov bazenski kompleks, kamor prijazno vabimo vse obiskovalce našega mesta,« so sporočili iz MO Slovenj Gradec. 

Bazen MO Slovenj Gradec Bazen MO Slovenj Gradec
Bazen MO Slovenj Gradec Bazen MO Slovenj Gradec

Mestna občina Velenje

Velenjska plaža. V izboru Naj kopališče 2021 v kategoriji naravnih kopališč je zmagala že četrto leto zapored. Iz Mestne občine Velenje vas vabijo takole:

»Sprostitev na Velenjski plaži vam zagotavljajo čista voda, prijazni lokali, brezplačna uporaba ležalnikov, senčnikov in igral na vodi, različne športne aktivnosti na in ob vodi ter pestro dogajanje na enem izmed največjih prireditvenih prostorov v Sloveniji Vista - Park z razgledom in ob Velenjski plaži.«

Dodajajo, da bo otvoritev letošnje kopalne sezone 18. junija.

Velenjska plaža. Foto: Matej Vranič

Škalsko jezero. Ponuja tako številne možnosti za rekreacijo kot sprostitev v objemu zelene narave. Okoli jezera je speljana pot, po kateri lahko hodite ali tečete, manjka pa ne niti klopi, po katerih si lahko odpočijete in najdete svoj kotiček za meditacijo. Pa tudi prostor za okrepčitev se bo našel. Če obožujete ribolov, ste tudi na pravem mestu.

Aktivnosti ob Šaleških jezerih. Foto: Matej Vranič

Sončni park. Sončni park je varovano območje vrtno-arhitekturne dediščine. Zgradili so ga velenjčani, udarniško, namenjen pa je bil vsem ljudem, zato so ga imenovali tudi Ljudski park.

V njem najdete okoli 120 drevesnih vrst in grmovnic, med njimi tudi zelo redke iz celotne Slovenije, pravijo na Mestni občini Velenje. Dodajajo:

»Za obiskovalce parka je na voljo otroško igrišče pred Vilo Rožle, kotalkališče, vodna fontana, pitnik vode, Sončna ura in postaja za izposojo Bicy koles.«

Sončni park. Foto: Matej Vranič

Preberite še: Na TE grške otoke lahko letite iz Ljubljane (in toliko vas bodo stale 7-dnevne počitnice) 

Morda vas zanima tudi: Poletje 2022: Toliko štiričlansko družino stanejo počitnice na Hrvaškem!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)