Preprosti nasveti za srečo doma

Naš dom je bitje, je odsev nas samih. Spremenite nekaj osnovnih navad in sreča v objemu vašega doma bo še večja.

23.8.2015 ob 9:30

shutterstock_67313941.jpg

Kar delamo med štirimi stenami, oblikuje naše razpoloženje, vpliva na našo produktivnost in na naš pogled na življenje. Znanstvene raziskave so pokazale, da smo lahko srečnejši že samo, če spremenimo nekaj majhnih navad in rutin, ki sooblikujejo naš vsakdan.

Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, ki se jih lahko držite vsak dan, da se boste doma počutili srečnejši in izpolnjeni.


Že slediš Mični na Facebooku?

Vsako jutro posteljite posteljo. Ali vas niso tega učili že starši? Obljubimo, da vam postiljanje ne bo vzelo več kot tri minute! Navada, da posteljete posteljo vsak dan, je ena izmed tistih, ki ima največji pozitivni vpliv na to, da se boste doma dobro počutili.

Prostori naj bodo v stanju "pripravljenosti". Dejstvo je, da nered povzroča stres, red pa je balzam za dušo. Metoda, ki izboljšuje vaše razpoloženje, je zelo preprosta. Dovolj bo, da si vzamete približno tri minute časa za vsak prostor v stanovanju. Postavite stvari na svoje mesto, prezračite in očistite iz prostora največje nečistoče. Če živite v dvosobnem stanovanju, vam to ne bo vzelo več kot 15 minut. Takoj boste bolj srečni v objemu svojega doma.


Za še večje užitke doma si preberite še:

shutterstock_183366263.jpg

Dom naj bo galerija pozitivnih spominov. Po stanovanju postavite predmete, ki imajo za vas čusteveno vrednost. Izkušnje in spominjanje le teh v človeku prebudi dobre občutke.  Izkušnje nas delajo srečnejše kot materialne stvari, predvsem zaradi čustvenega naboja, ki nam ga je izkušnja dala: načrtovanje, veselje ob dogajanju, spominjanje na dogodek.

Pišite dnevnik hvaležnosti. Vsak dan pred spanjem zapišite kratek vtis, za katerega ste hvaležni, da se vam je tisti dan zgodil. Refleksija je pomemben del sreče, pripomore k razmisleku o pozitivnem dogodku in vsak dan goji hvaležnost. Plus točka je tudi, da boste lahko kasneje, ko boste že vse pozabili, prebrali zanimive dogodke tudi za nazaj.

shutterstock_72340033.jpg

Pretvarjajte se, da vam je všeč. Posoda se ne bo pomila sama, zato morate to storiti vi, in ja, pri tem boste zelo uživali! Potrebujete seveda samomotivacijo in veliko ljubezni. Sami sebe boste preslepili, da vam je početje res všeč. Med pomivanjem občutite pomirjajočo toplo vodo na vaših rokah in uživajte v žgečkanju drobnih mehurčkov. Vašo priljubljeno glasbo dajte bolj naglas kot ponavadi in glasno zakričite: "Jaaa, posoda bo tik tak pomita!"

Dan začnite z namero. 
Misli, ki jih zjutraj odnesemo s seboj v dan, močno vplivajo na naše počutje. Dalai Lama v  knjigi Umetnost sreče svetuje, naj vsako jutro vstanemo z mislimi: "Danes sem srečen, da sem živ, da imam dragoceno človeško življenje in ne bom ga zapravljal." Za začetek poskusite s kakšno bolj enostavno pozitivno namero: "Danes bom produktivna" ali pa "Uživala bom v pozitivnih trenutkih dneva!" ali pa "Danes se bom zahvalila vsem mojim najdražjim."

Naj pozitivna jutranja namera postane vaša rutina, spremenila vam bo življenje.

shutterstock_283152995.jpg

Naredite kaj za sostanovalce, brez da bi karkoli hoteli v zameno (niti hvala!). Pokosite trato namesto vašega dragega, vendar ne pričakujte, da vas bo za to pohvalil. Posteljite posteljo, peljite psa na sprehod ali odnesite smeti namesto vaših sostanovalcev, kar tako brez razloga, ne pričakujte ničesar v zameno. Negovanje močnih in zdravih odnosv z vašimi sobivajočimi je najboljša pot do zdravja in sreče.  Vendar, zavedajte se, če boste stvari počeli le zaradi tega, da bi vam uslugo lahko vrnili, rezultati ne bodo dobri in nič bolj ne boste srečni.

Investirajte v stvari, ki bodo dom spremenile v lepo doživetje. Prihranite denar za nov žar in povabite prijatelje na piknik. Nov filmski predvajalnik bo celotni družini krajšal čas ob zimskih večerih. Skratka, investirajte v nekaj, kar vas bo spodbudilo, da boste čas doma s svojimi najbližnjimi ali prijatelji preživljali bolj aktivno. In ne pozabite dobrih trenutkov ovekovečiti, lepi spomini v obliki fotografije vas bodo osrečevali še naprej.

Avtorica: P. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)