Prej in potem: To je po prenovi ostalo od mansardnega stanovanja na Brdu (foto)

Tokrat smo pokukali v preobraženo stanovanje za mlad par na Brdu v Ljubljani, ki je danes videti popolnoma drugače od dotrajanega mansardnega predhodnika.

17.9.2019 ob 5:45 | Foto: Blaž Gutman

Prej in potem: To je po prenovi ostalo od mansardnega stanovanja na Brdu (foto)

Svoj prvi skupen dom sta si v dotrajanem mansardnem stanovanju, v katerem so nekoč bivali najemniki, želela urediti naročnika na pragu svojih tridesetih. "Kljub izhodiščnem nizkemu proračunu smo z dobro mero inovativnosti in ustvarjalnosti, ponovno uporabo materialov in ohranjanjem starega, oblikovali zanimiv in udoben interier. V njem lahko prepoznamo naročnikovo željo po industrijskem domovanju – takšnem, kot ga lahko najdemo v kateri od svetovnih metropol," nam je pojasnila ekipa idea:list studia, ki stoji za to čudovito prenovo.

Arhitekturni biro idea:list studio sestavljajo mladi arhitekti Urban, Urša in Tina. Njihovo področje delovanja sega vse od arhitekture, notranjega oblikovanja, oblikovanja sejemskih prostorov do grafičnega oblikovanja. Projekt "Pod streho" kot so poimenovali stanovanje, je eden njihovih najnovejših. Kako so se ga lotili?

Naročnik: zasebni
Lokacija: Brdo, Ljubljana
Površina: 55,5 m2
Leto izvedbe: 2019

Od zamakanja in vlage do bolje izkoriščenega prostora

Rušenju obstoječih sten so se v želji po čim nižjih stroških prenove v večji meri izognili, dodatne omejitve pri načrtovanju nove tlorisne zasnove pa so jim predstavljali mansardni nakloni. Neustrezno izveden strop mansarde, ki je bil en od razlogov za zamakanje in zastajanje vlage v prostorih, so porušili in na novo izvedli, odstranili dotrajan star parket, izravnali tlake in premaknili nekatere instalacije, ki so jim kasneje omogočile boljšo izkoriščenost prostora. Z edinim novim prebojem v stanovanju, so osrednji prostor vizualno odprli, omogočili boljšo fluidnost in pridobili nov prostorski element, ki je služil kot podlaga za nadaljnje oblikovanje interierja.

Stena iz zidakov porušenega industrijskega objekta kot duša prostora

"Novo prostorsko zasnovo smo oblikovali okoli izhodiščnega prostorskega elementa – osrednje stene, ki smo jo oblekli v stare reciklirane opečnate zidake in je vidna z vseh strani stanovanja. Ti zidaki so nekoč pripadali danes že porušenemu industrijskemu objektu, z nekaj truda smo jih očistili, razrezali in ponovno uporabili," pravijo pri studiu.

Izbira fug, ki se zlije z barvo opeke je namerna – poteza iskreno priča o tem, da je obloga estetski dodatek, poleg tega pa vizualno ne zasiči relativno majhnega prostora. Osrednja opečnata stena postane nekakšen genius loci bivalnega prostora, novodobno ognjišče novega, sodobnega doma, okoli katerega se krožno nizajo vsi stanovanjski prostori. Ta centralni element označuje srčiko doma, prostor srečevanja in druženja, sočasno razmejuje spalni del od bivalnega, po drugi strani pa tako vizualno kot funkcionalno odpira in povezuje prostor ter odpira poglede skozi vse strani stanovanja.

Opečnata stena v vizualno celoto povezuje tri najpomembnejše prostore vsakega domovanja – kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, ki se lahko prilagodijo trenutnim potrebam uporabnikov.

Miza, pult in police iz starih hrastovih hlodov, pozabljenih v očetovi delavnici

In od kod je pohištvo? Stari hrastovi hlodi, ki so dolgo samevali v delavnici očeta naročnice, so dobili novo namembnost in obliko. S pomočjo spretnih mizarjev so jih arhitekti uporabili v interierju za izdelavo jedilne mize, kuhinjskega pulta in polic, stanovanje pa je na ta način dobilo dodatno patino in sentimentalno vrednost za lastnike.

Dnevna soba kot dodatna spalnica za goste in premični kuhinjski otok

Dnevni prostor s kavčem se lahko transformira v dodatno spalnico v primeru gostov, kuhinjski otok na koleščkih lahko služi kot zajtrkovalni pult, dodatna delovna površina ali kot prostor za shranjevanje, ob neuporabi pa se ga lahko umakne na stran in na ta način poveča obedovalnico.

Recikliranje materialov in kosi z zgodbo

Čeprav je stanovanje v osnovnih barvah, deluje domače. Z uporabo recikliranih materialov kot so stara opeka, temne kovine, naraven les in z izbiro kontrastnih barvnih tonov so arhitekti ustvarili prijeten ter topel dom z industrijskim pridihom, ki služi kot ogrodje in izhodišče za ustvarjanje novih lepih spominov.

Kako je bilo stanovanje videti PRED in PO prenovi, preverite v spodnji galeriji.

 

 

 

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)