FOTO: Čudovito stanovanje v nekdanjem bordelu na Tobačni

Tokrat smo pokukali v majhno, a iznajdljivo prenovljeno stanovanje za mlad par v Ljubljani, kjer naj bi nekoč stala javna hiša s konjušnico.

24.7.2019 ob 4:40

riba_arhitekti_prenova_nas.jpg

Dobra hiša ni draga hiša, temveč dobro načrtovana hiša, so prepričani v biroju RIBA arhitekti, ki sta ga pred desetimi leti ustanovila Goran Rupnik in Janja Brodar, leta 2015 pa se jima je pri projektiranju pridružila še Manica Lavrenčič.

Stanovanje z burno preteklostjo

Prav oni stojijo za to imenitno prenovo stanovanja za Tobačno v Ljubljani. V teh prostorih naj bi bila med vojno javna hiša, poleg bordela pa tudi hlevi za konje. Stanovanje je veliko 35 kvadratnih metrov, z rušitvijo znižanega stropa pa so odkrili visok strop, ki so ga preoblikovali v dvovišinsko domovanje in pridobili še nekaj kvadratov.

riba_arhitekti_prenova_stanovanje_arhitektura_foto_goran_katic16.jpg

Med prenovo so pod ometom odkrili tudi rdečkasto steno, ki namiguje na burno preteklost prostora in se jo odločili restavrirati ter delno obdržati njeno zgodbo. Majhen prostor tako deli zgolj ozka stena, ki ločuje čudovito minimalistično belo kuhinjo z jedilnico od prostorne in zračne dnevne sobe, hkrati pa ne jemlje svetlobe ali preveč prostora.

riba_arhitekti_prenova_stanovanje_arhitektura_foto_goran_katic2.jpg

Galerija s spalnico, ki zviška gleda na kuhinjo

Visok strop so izkoristili za dodatno spalno etažo, s katero so pridobili še 10 kvadratnih metrov prostora. Stopnice iz spodnjega nadstropja vodijo v zaprto galerijsko spalnico, katere okna gledajo na spodnje nadstropje – na eni strani na kuhinjo, na drugi pa skozi okroglo lino na dnevno sobo. S tem so prostor naredili svetel, še vedno pa zvoki in vonjave iz kuhinje skozi stekla nimajo prehoda.

riba_arhitekti_prenova_stanovanje_arhitektura_foto_goran_katic6.jpg

V spalnici je tudi delovni kotiček, saj se miza zloži ob steno, kot stol pa služi privzdignjen podest za vzmetnico. Pod stopnicami, ki vodijo v spalnico, so pridobili shranjevalne površine z omarami. Prostor je svetel tudi na račun belega pohištva in sten ter minimalistične zasnove.

Več fotografij stanovanja pa v spodnji fotogaleriji:

Avtor: Maja Fister
Foto: Goran Katić/RIBA arhitekti

PREBERITE ŠE: Prej in potem: Iz temnega stanovanja v Šiški nastal ta čudovit dom (foto) ali 5 idej, kako v dom priklicati počitniško vzdušje

Priporočamo tudi: Tibor Golob: Mariborčan, ki je pred objektiv postavil Naomi Campbell #intervju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)