Pet največjih napak pri peki mesa na žaru

Za popolno doživetje in okuse, se pri peki na žaru izogibajte petim največjim napakam.

22.5.2021 ob 5:30 | Foto: Alex Raths/Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Pet največjih napak pri peki mesa na žaru

Zagotovo se bo vreme (upamo, da kmalu) umirilo in nastopil bo čas za sproščeno druženje ob žaru. Da bo doživetje res popolno in da okus ter tekstura na njemu pečenih dobrot ne bi razočarali, poglejte, katerim napakam se morate pri peki na žaru izogniti.

Za Insider jih je razkril mojster tovrstne priprave mesa, Matt Horn, lastnik restavracije Horn Barbacue iz Oklanda, Kalifornija.

Pranje mesa

Ne glede na to, katero vrsto boste položili na žar, mesa pred tem nikoli ne spirajte z vodo. Kajti s tem korakom ne samo, da boste bakterijam zagotovili možnost, da bi se razširile po kuhinji in koritu, temveč boste uničili tudi naravni okus in teksturo mesa.

Namesto tega Horn priporoča, da morebitno odvečno vlago z osnovne sestavine samo popivnate s papirnato brisačo.

Pretiravanje z začimbami

En od ključnih elementov, ki na žaru pečenemu mesu zagotavlja posebno aromo, je okus po dimu, pretiravanje z začimbami pa to lastnost zakrije. Horn zato odsvetuje uporabo močnih začimb, kot so timijan, rožmarin in drugih, prav tako ni naklonjen začimbnim mešanicam.

Za popoln okus na žaru pečenega mesa po njegovem mnenju največkrat zadostuje preprosta kombinacija soli in popra ter v nekaterih primerih malce česna ali čebule.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Horn Barbecue (@hornbarbecue)

Nestrpnost pri polaganju mesa na žar

Še ena pogosta napaka pri uporabi žara na oglje je prenagljenost oziroma nestrpnost, kar pomeni, da ne počakate, da se ogenj povsem pogasi in ostane res samo še oglje, ki oddaja dovolj toplote za peko mesa in se ob njem ni bati, da bi se to preveč izsušilo ali celo zažgalo.

Preveč mesa in prehitro obračanje

Za popolno pečeno meso mora biti med posamičnimi kosi tega na rešetki ali plošči dovolj prostora za nemoteno kroženje toplote. Horn priporoča, da so med njimi vsaj trije centimetri razmika.

Pri tem opozarja še, da mesa ne obračajte prehitro. Obrnite ga šele, ko se z ene strani lepo zapeče.

Prehitra postrežba

Ko meso vzamete z žara, ga pustite nekaj minut, da malo odstoji ter vpije vlago. Tako ne bo suho, temveč sočno in res prave teksture.

Priporočamo tudi: 13 zrezkov, ki jih obožujemo pri nedeljskih kosilih

Preberite še: Zakaj bi vsi na dieti morali jesti bučke (in najboljši recept za bučke na žaru)

Morda vas zanima tudi: Osem napak pri pripravi hrane, s katerimi ogrožate svoje zdravje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)