7.4.2017 ob 8:05
Bistvo poletnih piknikov je dobra hrana in velika verjetnost je, da bo ta pripravljena na žaru. Tako kot povsod drugje, pa ima tudi peka na žaru vsako leto nove trende in smernice, ki vam bodo pomagali, da postanete najboljši žar mojstri na zabavi. Kaj pa, če gostje niso ljubitelji mesa?
Kaj vse lahko spečemo na žaru, sta nam na prvem pomladnem pikniku sezone zaupala brata Miha in Nejc Pešec. Mojstra peke na žaru sta sicer znana tudi kot kralja žara, saj imata v Ljubljani restavracijo s prav takšnim imenom. Zaupala sta nam, da se trendi pri peki na žaru letos usmerjajo predvsem nazaj k naravi, saj se ljudje vedno bolj zavedamo zdravega načina življenja, gibanja in pomena kakovostne hrane.
Prezgodaj za dopoldansko peko? Zajtrk naj bo z žara!
Medtem ko sta na žaru obrnila sočen kos mesa, sta se spomnila tudi na tiste, ki so bolj na sadno-zelenjavni strani. Kaj lahko spečemo na žaru? Vse!
Da bi poudarila vsestranskost žara, sta nam brata na plinski različici najprej pripravila zajtrk – jajce na oko, slanino, opečen toast in na polovico prerezane paradižnike. Kako? Toast popečete kar na rešetkah, ostalo pa na keramični ali litoželezni plošči, ki jo položite na rešetke žara – tudi posoda ali navadna ponev prideta v poštev – morda za palačinke? Mimogrede, na rešetko gre tudi džezva za kavo.
Na raženj ne gre le odojek – ampak tudi ananas
Vrtljivi ražnji niso rezervirani le za meso. Če ste do zdaj na žaru kot prilogo spekli morda zgolj kakšno bučko, naj vam zaupamo, da gre tja še veliko več. Na ražnju lahko pečete cvetačo ali pa kar ananas! Zaradi počasne peke, vrtenja nad vročino in nižjih temperatur, takšen način peke hrane ne izsuši – ananas, ki sta nam ga spekla Miha in Nejc je bil sočen, hkrati pa se je v ustih kar stopil.
Kaj pa, če bi koruzo spekli kar na razžarjenem oglju?
Pravi hit peke na žaru je vračanje k osnovam – peka direktno nad ali pa kar na žerjavici. Tako lahko spečete na primer jajčevce v celem kosu, koruzo pa na žerjavico postavite kar v njeni lastni lupini. Lepo se speče tudi čebula, ki jo na oglje postavite skupaj z lupino – ta bo zoglenela, a notranjost bo ostala zmehčana in ravno prav dišeča.
Ko dimljeno meso zamenjajo sir, paprika ali krompir
Še eden od bolj priljubljenih načinov obvladovanja žara je dimljenje. Čeprav ga poznamo še iz časa pračloveka, ko so meso dimili z namenom konzerviranja, to danes velja za bolj sofisticiran proces peke na žaru. Dimi se s pomočjo lesa različnih dreves, ki dajejo poseben vonj in okus, poleg mesa, pa je vedno bolj priljubljeno tudi dimljenje zelenjave in sirov. V "smokerju", torej žaru, ki je namenjen dimljenju, tako lahko pripravite paprike, krompir, zelje, sire ali paradižnik. Se vam že cedijo sline?
Avtor: F. M.
Foto: Maja Fister, arhiv Kralj žara
Več vsebin na to temo:
oddajte komentar