Neprecenljivi nasveti za uspešno peko

Tudi sami lahko postanete mojster peke slaščic.

25.3.2016 ob 11:00

mufin_shutterstock_219271261.jpg

Peka se vam morda res ne zdi posebna veščina, a vse prepogosto končni izdelek ni takšen, kot ste si ga nadejali. Če boste upoštevali sledečih nekaj napotkov, boste za praznike s svojim dosežkom zagotovo očarali. 

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Dobro preberite recept. Ta korak je pomembnejši, kot se vam morda zdi. Vzemite si čas in temeljito preberite recept. Raje večkrat, da vam bo vsak korak resnično povsem razumljiv.

Preverite klet in hladilnik. Preden se lotite priprave slaščice, preverite ali imate doma res vse, kar zanjo potrebujete. Saj vendar nočete, da bi nekje na sredini peke ugotovili, da vam manjka katera od ključnih sestavin.

sladica_shutterstock_222084787.jpg

Organizirajte se. Peka zahteva natančnost. Zlasti pri odmerjanju sestavin. Te odtehtajte s kuhinjsko tehtnico (oziroma odmerite z lončki) preden začnete resnično mešati. Sestavine, za katere je v receptu navedeno, da morajo biti sobne temperature, obvezno iz hladilnika vzemite toliko prej, da se bodo segrele. 

Jajca eno za drugo razbijajte v posebno posodo. Nikoli ne neposredno v maščobo ali moko. Tako boste preprečili, da bi v pecivo prišla lupina in se izognili morebitni nesreči ter uporabili jajce sumljivega videza oziroma vonja.

Upoštevajte vsa navodila. Sestavine dodajajte po vrstnem redu, ki ga navaja recept. Stepene beljake vedno umešajte ročno. Če recept zahteva namaščen pekač, tega koraka ne izpustite. Če je potreben papir za peko, uporabite slednjega. Kakorkoli, ne eksperimentirajte.

Predhodno segrejte pečico. Slaščic nikoli ne postavljajte v mrzlo pečico. Večina receptov navaja, da jo predhodno segrejte in to napotilo upoštevajte. Med peko pečice ne odpirajte. To lahko storite  šele tik preden naj bi pecivo romalo iz nje. Tedaj z zobotrebcem preverite, ali je v resnici pečeno ali bo morda potrebnih še nekaj minut.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)