Najdražja kulinarična razvajanja v Sloveniji: večerja za dva, ki stane 1600 evrov

Dejstvo je, da razvajanje brbončic stane. Če za vas kuhajo nagrajeni chefi, denimo s prestižnimi Michelinovimi zvezdicami, boste kaj hitro ob stotak, ponekod še precej več.

13.2.2023 ob 3:08 | Foto: Pixabay

Piše:

M. J.

Najdražja kulinarična razvajanja v Sloveniji: večerja za dva, ki stane 1600 evrov

Nekateri pravijo, da so diamanti najboljši prijatelji žensk. Pravijo pa tudi, da gre ljubezen skozi želodec. In ker diamanti stanejo veliko, veliko evrov, se bomo tokrat raje osredotočili na "dostopnejše" prestižne kulinarične dobrote, sploh v duhu prihajajočega ameriškega valentinovanja, ki je osvojilo tudi našo deželo pod Alpami.

Dejstvo je, da razvajanje brbončic stane. Če za vas kuhajo nagrajeni chefi, denimo s prestižnimi Michelinovimi zvezdicami, boste kaj hitro ob stotak, ponekod še precej več.

In če smo vajeni, da navadno iščemo družinskim proračunom prijazne stvari, smo se tokrat odločili za drugo skrajnost: preleteli smo ponudbo v Sloveniji in skušali izbrskati najdražja kulinarična razvajanja.

Trenutno smo se ustavili pri doživetju za dve osebi, ki bo denarnico olajšalo 1600 evrov.

Velenje Underground: 160 metrov pod Zemljinim površjem

Najdražji dogodek, ki vključuje tudi kulinarično razvajanje (in ki ga je uspelo najti nam), lahko izkusite v Velenju. Čeprav sprva naletite na znesek od 185 evrov na osebo naprej, kaj hitro ugotovite, da bo izkušnja dvojec olajšala za 1600 evrov (800 evrov na osebo).

Na spletni strani navajajo, da gre za prav posebno gastronomsko doživetje kar 160 metrov pod Zemljinim površjem, v Velenju Underground.

Cena vključuje vožnjo z najstarejšim dvigalom, ustrezno opremo – s čelado, opremljeni z lučkami boste spoznali podzemlje in zgodbo o rudarjenju.

V najgloblji slovenski jedilnici vas bodo postregli s štirimi hodi – večerja "Štajgerjeva južna", ki jih bodo pospremila vrhunska vina in glasbena animacija. V tri ure trajajočem doživetju boste doživeli tudi vožnjo s podzemnim vlakom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by visitsaleska

Hiša Franko: edina v Sloveniji z dvema Michelinovima zvezdicami

Med bolj znanimi prestižnimi gostinci pri nas je Ana Roš s hišo Franko v Kobaridu, ki si je kot edina v Sloveniji priborila ne eno, ampak kar dve Michelinovi zvezdici.

Temu primerna je tudi cena kulinaričnega prestiža, ki ga pripravlja najboljša chefinja na svetu: na spletni strani je trenutno na voljo mnogohodni meni Zima, ki posameznika olajša 225 evrov.

Če boste želeli še vinsko spremljavo, dodajte še vsaj stotak. Za dva skupaj s pijačo torej prek 650 evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hiša Franko (@hisafranko)

Milka: potrebovali boste tri ure in pol

Približno tri ure in pol traja okušanje degustacijskega menija v restavraciji Milka v Kranjski gori, ki si je zaradi svojih kulinaričnih presežkov prislužila Michelinovo zvezdico.

Za mnogohodni degustacijski meni je treba odšteti 160 evrov, medtem ko pijače v meniju nismo zasledili. To pomeni, da utegne biti končni račun še nekaj deset evrov na osebo višji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restaurant Milka (@restaurantmilka)

Cob: devet kulinaričnih pripetljajev

Brskanje po spletu je razkrilo tudi portoroško restavracijo Cob, nagrajeno z Michelinovo zvezdico.

"V približno dveh urah lahko doživite 9 kulinaričnih pripetljajev, pripravljenih iz najboljših lokalnih in regionalnih sestavin, ki vam bodo predstavili naše zgodbe na zabaven in interaktivni način. Okusili boste lahko tradicionalne jedi jadranskega morja in istrskega zaledja," pišejo na spletni strani o kulinaričnem doživetju Cob.

Dogodivščina vas bo stala 135 evrov na osebo, s pribitkom 35 evrov, če bi si želeli še dodatnih treh jedi (skupaj torej 170 evrov ali 340 evrov za dve osebi).

Iz spletne strani ni razvidno, koliko bi vas dodatno stala vinska spremljava, je pa v razdelku vprašanja in odgovori jasno zapisano, da "cena velja samo za meni, pijača in ostale storitve se obračunajo posebej".

Restavracija je trenutno zaprta – duri bo ponovno odprla marca.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by COB experience restaurant (@cob_restaurant)

Atelje: sedem ali devet hodov

Z Michelinovo zvezdico okičeno ljubljanska restavracija Atelje ponuja sedem ali devethodni meni. Parček, ki bi želel pri njih razvajati brbončice, bo za to primaknil 110 oziroma 130 evrov na osebo, vinska spremljava pa bo znesek zvišala za 40 oziroma 50 evrov za vsakega za mizo (od 150 do 180 evrov na osebo torej).

"Ponašamo se s kuhanjem na naraven način, uporabo lokalnih proizvodov, primernih sezoni, in s pripravo kar 90 odstotkov hrane v naših prostorih. Včasih ideje dobimo v tradicionalnih slovenskih receptih, spet drugič pa si izberemo drugačen pristop," zapišejo na spletni strani.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restavracija Atelje (@rest_atelje)

Pri Lojzetu: sestava menija je navdih chefa

Pri Lojzetu, ki se nahaja v dvorcu Zemono, v vasici Zemono, ponujajo več degustacijskih menijev, najdražjega med njimi za 105 evrov.

Je iz šestih hodov, sestava pa je odvisna od dnevnega navdiha chefa.

Na spletni strani pod degustacijskim menijem posebej navajajo povabilo na sladico, ki stane 10 evrov, oziroma sladko potovanje – 15 evrov. Pa ne pozabite na izdatek za pijačo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gostilna Pri Lojzetu (@dvorec_zemono)

Karkoli si boste privoščili, glavno je, da uživate.

Preberite še: Gniloba za lepo fasado v slovenski družbi (Piše: Mateja Florjančič)

Morda vas zanima tudi: RECEPT: Slastni pustni krofi iz pečice (manj maščob, enak užitek!)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)